Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ήταν κότα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Ήταν κότα ο Α. Παπανδρέου;

Όταν ένα πρώην μεγαλοστέλεχος του ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνεται πως δεν μιλά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του ή δεν δίνει συνέντευξη στην κομματική εφημερίδα, τότε λέει αυτές τις πρωτοφανείς ανοησίες που είπε ο Ν.Κοτζιάς. Δηλαδή πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ασκούσαν τη «διπλωματία της κότας» και επί της υπουργίας του η Ελλάδα απέκτησε πολυδύναμη εξωτερική πολιτική.
Αυτές οι δηλώσεις του, που βρίσκονται εκτός πλαισίου της διπλωματικής γλώσσας, φανερώνουν το σύνδρομο του μεγαλείου που διακατέχει το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ. Αυτό φαίνεται και από άλλες συμπεριφορές του Ν. Κοτζιά κατά το παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο.
Αλλά συγχρόνως αποτελούν ύβρη για πρώην πρωθυπουργούς που μπροστά τους ο προϊστάμενος του υπουργού Εξωτερικών μοιάζει νάνος. Είναι ένα ασήμαντο μέγεθος.
Ήταν κότα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που παρέλαβε μια ανυπόληπτη χώρα και παρέδωσε μια χώρα πλήρες μέλος της ΕΟΚ; Ήταν κότα ο Α.Παπανδρέου που διαφοροποιήθηκε με πολιτικό κόστος από τις επίσημες Νατοϊκές θέσεις στην δεκαετία του 80; Ή ήταν κότα στην
Ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου 1987; Ήταν κότα ο Κώστας Καραμανλής με την ενεργειακή πολιτική του; Ή ήταν κότα ο Αντώνης Σαμαράς που δεν επέτρεψε τα σύνορα μας να γίνουν σουρωτήρι από τους μετανάστες και τους κάθε λογής πρόσφυγες;
Βαρύτερη προσβολή για το σύνολο, σχεδόν, των πρωθυπουργών της πατρίδας μας δεν θα μπορούσε υπάρξει από αυτήν τη δήλωση του απολογητή του δικτάτορα Γιαρουζέλσκι και του υμνητή του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού.
Τολμά και τους ασκεί κριτική ο άνθρωπος που παρέδωσε γλώσσα και εθνικότητα στους Σκοπιανούς και ποιος ξέρει τι ετοιμάζεται να παραχωρήσει στους Αλβανούς. Επί των ημερών του δε, ο Ελληνικός εναέριος χώρος έγινε «σουρωτήρι» από τα τουρκικά αεροπλάνα, ο δε τουρκοφάγος συνάδελφος του Π. Καμμένος δεν τόλμησε να προσεγγίσει τα Ίμια. Έγινε κατάθεση στεφάνου εξ αποστάσεως.
Συνεπώς, τι έχει να μας πει από την θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς; Πως έλυσε το Σκοπιανό; Μα με αυτούς τους όρους θα το έλυνε οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση. Το μόνο επίτευγμα του είναι πως ένωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εναντίον της κυβέρνησης που υπηρετεί.
Τελικά αυτός ο απίθανος θίασος που μας κυβερνά διακρίνεται πρωτίστως για το θράσος του. Οι καρπαζοεισπράχτορες και οι οσφυοκάμπτες παραδίδουν μαθήματα πατριωτισμού στους προκατόχους τους. Και άλλοι πριν από 44 χρόνια πουλούσαν ψευτοπατριωτισμό δηλώνοντας πως «η Ελλάδα είναι σεβαστή εις τους φίλους και τρομερά δια τους εχθρούς», και έχασαν την μισή Κύπρο.
Στην εξωτερική πολιτική λειτουργεί και εκεί—πολύ περισσότερο μάλιστα—ο συσχετισμός των δυνάμεων. Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει δυναμικά, σε τελική ανάλυση, την πολιτική της προάσπισης των εθνικών της συμφερόντων, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε εθνικές ήττες.
Ας προσέξει λοιπόν ο Ν.Κοτζιάς. Ας αφήσει τους λεονταρισμούς του και ας δει τι θα περισώσει από την εθνική αξιοπρέπεια που τσαλακώθηκε στις Πρέσπες. Με ψέμματα και με κούφια λόγια δεν ασκείται εξωτερική πολιτική.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά