Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Κρίση

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Οπως αποδεικνύεται σήμερα, ακόμη κι αυτή ήταν μια ψευδεπίγραφη υπόσχεση. Οι χειρισμοί, οι παρεμβάσεις και οι μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταστρατήγησε όχι απλώς τους νόμους και το Σύνταγμα, αλλά και θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, όπως είναι η διάκριση των εξουσιών.
Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε με την ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν περιγράφει μια απλή ανησυχία, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα. Από το ιατροφαρμακευτικό σκάνδαλο της Novartis αναδύεται ένας ζόφος που δεν είχε ζήσει ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολιτευτικής της Ιστορίας η χώρα μας:
ποτέ από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και μετά οι θεσμοί της δημοκρατίας δεν δέχθηκαν τόσο ισχυρές πιέσεις από την εκτελεστική εξουσία.
Οι επιθέσεις ενός υπουργού στη Δικαιοσύνη δείχνουν ότι στερείται δημοκρατικής κουλτούρας. Αλλά αυτή η έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας δεν αφορά μόνο το πρόσωπο που εξαπολύει τις επιθέσεις όταν η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος σιωπά. Επιδοκιμάζει ο Πρωθυπουργός, δηλαδή ο δεύτερος τη τάξη πολιτειακός παράγων, τις επιθέσεις αυτές; Συμφωνεί ο αρμόδιος υπουργός της Δικαιοσύνης; Εγκρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμβολο της ενότητας του έθνους και της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών;
Είναι βέβαιο πως η Δικαιοσύνη, η εξουσία που είναι ο θεματοφύλακας του κράτους Δικαίου, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει χωρίς να υποκύψει στις απειλές της εκτελεστικής εξουσίας και θα κρίνει ακόμη και τους λειτουργούς της που ενδεχομένως πρόδωσαν την αποστολή τους. Μετά θα έρθει η κρίση της Ιστορίας.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά