Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο

Περί τους τριακόσιους Αμερικανούς βρίσκονται στη βάση της Αεροπορίας Στρατού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Στεφανιοβίκειο Μαγνησίας, μαζί με τουλάχιστον 23 ελικόπτερα. Δέκα επτά εξ' αυτών επιθετικά, Apache, και έξι μεταφορικά, Black Hawk.
Η στάθμευση της αμερικανικής δύναμης στη βάση γίνεται στο πλαίσιο της νέα συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, με την οποία αναβαθμίστηκε θεαματικά η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα. Η παρουσία Αμερικανών στη Μαγνησία έχει αρχίσει από τις αρχές Οκτωβρίου 2019, πολύ πριν την
έγκριση της νέας συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367121 photo
Ο Αμερικανός πρέσβης με μέλη της αμερικανικής δύναμης στο Λιτόχωρο
Οι αμερικανικές δυνάμεις μετασταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο από άλλες περιοχές και χώρες όπου βρίσκονται. Η τελευταία "φουρνιά" τους που βρίσκεται στην ελληνική βάση, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματικούς, προέρχεται από την Ρουμανία. Βέβαια, αρκετά από τα μέσα τα οποία έχουν μεταφερθεί φέρουν χρώματα παραλλαγής ερήμου. Κάτι που δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι, είτε μεταφέρθηκαν από τη Μέση Ανατολή, είτε στη συνέχεια θα μεταφερθούν εκεί.
Κατά τις εκτιμήσεις των ιδίων αξιωματικών, αναμένεται νέα ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της εκεί αμερικανικής παρουσίας, ενδεχομένως μετά το Φθινόπωρο, αλλά και το επόμενο έτος. Η επιλογή της Μαγνησίας, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, έγινε, με βασικό κριτήριο ότι το πλούσιο ελληνικό ανάγλυφο (βουνά, πεδιάδες, χαράδρες, κ.ο.κ.) θεωρείται ιδανικό για εκπαίδευση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων σε ποικίλες συνθήκες.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367122 photo
Στεφανοβίκειο. Ελληνικά και αμερικανικά ιπτάμενα μέσα
Ως γνωστόν, οι "διευκολύνσεις" προς την αμερικανική πλευρά περιλαμβάνουν, εκτός της θεαματικής αναβάθμισης των λειτουργιών και των εγκαταστάσεων στην αεροναυτική βάση της Σούδας, στην Κρήτη, η οποία παίζει ρόλο - κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, την αμερικανική παρουσία στη Μαγνησία, την αεροπορική βάσης στη Λάρισα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Το τελευταίο σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε σημαντικό κόμβο ναυτικών - στρατιωτικών διευκολύνσεων για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και βασικό σημείο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πάντως, λόγω των υπερβολικά χαμηλών τιμών διεθνώς, επικρατεί κλίμα απαισιοδοξίας για το LNG τα επόμενα χρόνια.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367123 photo
Περιοχές συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων
Αυτά επισήμως. Διότι, ανεπίσημα, η αμερικανική παρουσία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, θα διευρυνθεί και σε άλλες βάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και στη Δυτική Ελλάδα. Κοινή πεποίθηση είναι, πάντως, ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των αμερικανικών σχεδιασμών, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για σχεδιασμούς που, εκτός των άλλων, έχουν ως στόχο την αυξημένη τα τελευταία χρόνια ρωσική δραστηριότητα και στην περιοχή μας.
Με... πατερίτσες
Πρόσφατα, στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων. Και, βέβαια, ο Αμερικανός πρέσβης δεν θα μπορούσε να λείψει. Έτσι, επισκέφθηκε το Στεφανοβίκειο και κατόπιν παραβρέθηκε στην άσκηση, στο Λιτόχωρο, ακόμα και με... πατερίτσες. Πρόσφατα έσπασε το πόδι του, όταν, ενώ έκανε σκι στον Παρνασσό, έπεσε πάνω του με μεγάλη ταχύτητα ένας νεαρός και τον κτύπησε στο πόδι. Είναι η δεύτερη φορά που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Την πρώτη είχε κτυπήσει με ποδήλατο.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367124 photo
Πληρώματα και ιπτάμενα μέσα 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 3rd Combat Aviation Brigade
Παρά ταύτα, ο Τζέφρυ Πάγιατ δεν πτοήθηκε. Έχοντας "εκπαιδευτεί" επικοινωνιακά στην Ουκρανία, όπου κάθε τρεις και λίγο επισκεπτόταν τις εγκαταστάσεις όπου Αμερικανοί εκπαίδευαν Ουκρανούς σε νέα οπλικά συστήματα, και φωτογραφιζόταν μαζί τους, βγάζοντας πύρινους λόγους κατά της Ρωσίας, το ίδιο έκανε κι' εδώ στην -πρώτη επίσημη και ανοικτή στα ΜΜΕ- πρόβα τζενεράλε της κοινής ελληνοαμερικανικής άσκησης.
Επρόκειτο για μια επίδειξη, αποτέλεσμα της συνεκπαίδευσης των ελληνικών και των αμερικανικών δυνάμεων που έχει αρχίσει εδώ και μήνες και περιλαμβάνει, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, "στη διεξαγωγή ημερήσιων και νυκτερινών πτήσεων, αεροκίνητων επιχειρήσεων, ασκήσεων μικρών κλιμακίων και βολών με όλα τα οπλικά συστήματα των ελικοπτέρων, σε περιοχές ασκήσεων ολόκληρης της χώρας". Στην άσκηση, πάντως, ούτε κατά διάνοια εμφανίστηκαν τα ελικόπτερα Kiowa, τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έναντι πολύ μικρού τιμήματος, και, κατά εκτιμήσεις, πολλά από τα 70 δεν κάνουν παρά μόνον για ανταλλακτικά.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367125 photo
Πλήρωμα της 3rd Combat Aviation Brigade των ΗΠΑ που σταθμεύει στο Στεφανοβίκειο
Φωτογραφίες με το... ιππικό
Ο "ταλαντούχος" κ.Πάγιατ, εκμεταλλευόμενος ακόμα και το "μειονέκτημα" του σπασμένου ποδιού του, μετέτρεψε την εικόνα της εμφάνισής του με πατερίτσες σε επικοινωνιακό "πλεονέκτημα". Και, βέβαια, δεν έλειψαν οι ομιλίες για το πόσο καλές είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και οι πάμπολλες χαιρετούρες με Έλληνες της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, και, κυρίως, Αμερικανούς στρατιωτικούς της 3rd Combat Aviation Brigade, στο φόντο των ελικοπτέρων.
Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς πόζαραν, φορώντας τα εμβληματικά καουμπόϊκα καπέλα του αμερικανικού ιππικού, αφού οι μονάδες αυτές θεωρούνται "διάδοχοί" του. Παρέπεμπαν, δε, στις αξέχαστες σκηνές του φίλμ "Αποκάλυψη τώρα", οπότε, κατά την επίθεση των αμερικανικών ελικοπτέρων σε χωριό των Βιετκόγκ, υπό τους σκοπούς των "Βαλκυριών" του Βάγκνερ, ο επικεφαλής τους φόρεσε το καπέλο του ιππικού της ταξιαρχίας του.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367126 photo
Σε κάθε του βήμα, ο Αμερικανός πρέσβης συνοδευόταν από τον υπεύθυνο Τύπου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, Μπίλ Μουράντ, ο οποίος χειριζόταν και την παραμικρή λεπτομέρεια της επικοινωνιακής προβολής του Τ.Πάγιατ. Του πρέσβη, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν αποδίδει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην δημόσια εικόνα του και την προβολή των αμερικανικών θέσεων με τις συχνές εμφανίσεις του στα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι ενδεικτικό ότι, μετά την παρουσία του στην άσκηση στο Λιτόχωρο, προβλήθηκε και συνέντευξή του σε μεγάλο ελληνικό κανάλι.
Ο Τ.Πάγιατ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα να προβεί η Τουρκία σε κινήσεις σε θαλάσσιες περιοχές κάτω από την Κρήτη, χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές "προκλητικές", αλλά, όταν ερωτήθη εάν σκοπεύει να αντιδράσει η αμερικανική πλευρά, είπε ότι κάτι τέτοιο θα εξεταστεί όταν έλθει η ώρα και εφόσον πραγματοποιηθούν αυτές οι απειλές.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367127 photo
Μέλη των ελληνικών δυνάμεων πεζοναυτών που εκπαιδεύονται μαζί με τους Αμερικανούς
Τον Αμερικανό πρέσβη, του οποίου η θητεία λήγει το καλοκαίρι, προς ανακούφιση κάποιων που τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζονταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις θετικές τοποθετήσεις του υπέρ Τσίπρα, αλλά που σήμερα υμνεί μόνον τον Κ.Μητσοτάκη, στο Στεφανοβίκειο και το Λιτόχωρο υποδέχτηκε, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, ένας κατά κοινή ομολογία καλός και χαμηλών τόνων αξιωματικός.
Βέβαια, δεν έμεινε ασχολίαστο ότι στην άσκηση δεν παραβρέθηκαν ούτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ούτε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θεωρείται ότι δεν χάνει τέτοιες ευκαιρίες, προκειμένου να ενισχύσει το επικοινωνιακό προφίλ του και, ως λαλίστατος που είναι, να σχολιάσει τις εξελίξεις.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367128 photo
Ο Τ.Πάγιατ δεν πτοήθηκε. Παραβρέθηκε στις ασκήσεις ακόμα και με πατερίτσες
"Κουτσομπολιά" φέρουν υψηλόβαθμους κυβερνητικούς κύκλους να του έχουν τραβήξει το αυτί, επειδή με τις συχνές εμφανίσεις και δηλώσεις του, αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση. Και, ως εκ τούτου, γι' αυτό έχουν αραιώσει αρκετά το τελευταίο διάστημα οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ.
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367129 photo
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367130 photo
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367131 photo
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367132 photo
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367133 photo
Ελληνικά ελικόπτερα Apache φέρουν ρουκέτες "US Army"
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367134 photo
Στιγμιότυπα από την κοινή ελληνοαμερικανική άσκηση στο Λιτόχωρο
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367135 photo
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367136 photo
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367137 photo
Αμερικανικές βάσεις: Πλάκωσε το ιππικό στον Βόλο - Ο Πάγιατ με πατερίτσες στην άσκηση 367138 photo

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά