Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Έκθεση-φωτιά Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Αγκυρας


Γράφει ο Βασίλης Νέδος

Μία ακόμη ένδειξη της σκληρής στάσης που προτίθεται να κρατήσει η Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας το επόμενο χρονικό διάστημα αποτελεί η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και μάλιστα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν. Στην έκθεση, η Τουρκία κατηγορείται για σημαντικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες όπως το Ιράν, η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία κ.ά.

Συγκεκριμένα, ως προς τη μετατροπή τη Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά παρουσιάζονται όλες οι διαφωνίες και αντιδράσεις της

αμερικανικής κυβέρνησης. Αναφέρονται πρωτοβουλίες όπως τα αιτήματα για διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, καθώς επίσης οι δηλώσεις του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερά στο πλευρό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην έκκληση να παραμείνει η Αγία Σοφία προσιτή ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης».

Στην έκθεση τονίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επεκτείνει την τακτική της να περιορίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα εκείνων που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και όχι μόνο. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι τρεις αναγνωρισμένες κοινότητες (Ελληνες Ορθόδοξοι, Εβραίοι, Αρμένιοι Αποστολικοί) γίνονται θύματα συστηματικών διακρίσεων, σε πλήρη παραβίαση όλων όσων προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι οι «θρησκευτικές μειονότητες ανέφεραν και πάλι δυσκολίες στο άνοιγμα ή στη λειτουργία οίκων λατρείας, στην επίλυση κτηματικών και περιουσιακών διαφορών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για τη λήψη της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται για περιουσιακά στοιχεία τα οποία απαλλοτριώθηκαν από την κυβέρνηση». Καταγγέλλεται ακόμη η αντισημιτική ρητορική και η ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο.

Τονίζεται επιπλέον ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως ζητήσει την επανέναρξη λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, το οποίο, όπως επισημαίνεται, αποτελεί το πνευματικό κέντρο των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών του κόσμου. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ουάσιγκτον ζητεί από την Αγκυρα να επιτρέψει την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αφαιρεθεί από θρησκευτικές ομάδες.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά