Michael Peck
Η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας καθίσταται “απαρχαιωμένη”, σύμφωνα με νέα τουρκική μελέτη που επικαλείται ο αμερικανικός ιστότοπος Forbes. “Η Τουρκία και η Πολεμική της Αεροπορία θα αντιμετωπίσουν μια σοβαρή δοκιμασία τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια”, αναφέρει ο Τσαν Κασάπογλου, διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας και άμυνας του τουρκικού think tank EDAM, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη.
Η αδυναμία της τουρκικής αεροπορικής δύναμης αναφέρεται στο κείμενο ως “πρόβλημα τεχνολογικής γενιάς”. Τα τέταρτης γενιάς αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα F-4 τρίτης γενιάς – τα οποία είναι ουσιαστικά αεροσκάφη του Ψυχρού Πολέμου – φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους. Τα τουρκικά σχέδια να τα
αντικαταστήσουν με 100 μαχητικά F-35A πέμπτης γενιάς έχουν καταρρεύσει μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 εν μέσω κυρώσεων των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλοι της Τουρκίας – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και του Ισραήλ – αγοράζουν F-35 ή αεροσκάφη 4,5 γενιάς, όπως το γαλλικό Rafale. “Εάν δεν βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, η τουρκική αεροπορική δύναμη θα μείνει πίσω από τις παγκόσμιες τάσεις”, αναφέρει ο Κασάπογλου.Η έκθεση επισημαίνει ότι η επιλογή των S-400 έναντι των F-35, ήταν μια αρκετά κακή συμφωνία. “Ο αμυντικός σχεδιασμός της Τουρκίας και οι απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας, δεν είναι κατάλληλες για μια δομή δύναμης επικεντρωμένη γύρω από Α/Α συστήματα (SAM). Το στρατηγικό σύστημα SAM S-400, το οποίο μόλις εισήλθε στις τουρκικές ΕΔ, δεν θα αποδώσει στο επιθυμητό επίπεδο λόγω των ελλείψεων στην δικτυοκεντρική αρχιτεκτονική.”
Ούτε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικαθιστούν τα μαχητικά F-35. Η Τουρκία έχει κερδίσει τη φήμη ως δυναμικός κατασκευαστής drone εφόσον τα τουρκικά TB2 και τα ισραηλινά Harop αποδεκάτισαν τα αρμενικά στρατεύματα και τα θωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Ωστόσο, το EDAM απορρίπτει την ιδέα ότι τα drones μπορούν να αντικαταστήσουν προηγμένα επανδρωμένα αεροσκάφη. “Αν και υπάρχει πιθανότητα αλλαγής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και του αλγοριθμικού πολέμου, οι παράμετροι του αεροπορικού πολέμου διαμορφώνονται ακόμη γύρω από επανδρωμένες πλατφόρμες”.
“Η Τουρκία πρέπει να ξανακάνει το πρόγραμμα F-35 προτεραιότητά της. Οι προαναφερόμενες πολιτικές συμβουλές έχουν μεγάλη σημασία τόσο για τις μαχητικές ικανότητες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας όσο και για τα τεχνολογικά και οικονομικά οφέλη και την ικανότητα εργασιακής απασχόλησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας”.
πηγή: forbes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.