Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Μιλάνε όλοι, μιλάνε και οι… Vox Pop


Λίγες μέρες μετά την κατάθεση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της πρότασης για την συγκρότηση  Εξεταστικής Επιτροπής για την “λίστα Πέτσα” και την … OPINION POLL(!)  ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί ότι η πρόταση του γυρνάει μπούμερανγκ αφού ενώ δεν έχει και κανένα σοβαρό στοιχείο για να στηρίξει καταγγελίες, έχει να απολογηθεί για πάρα πολλά.

Τι να πει; Καταγγέλλει την « λίστα Πέτσα » όταν πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα την κατανομή των ποσών για μια διαφημιστική καμπάνια. Καταγγέλλει και στοχοποιεί την OPINION POLL, όταν όλοι γνωρίζουν ότι έπιασε ακριβώς τα αποτελέσματα και στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές Εκλογές του 2019, αλλά και αυτά των Εκλογών του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Πολλοί θυμούνται τον υπεύθυνο ερευνών της εταιρείας Ζαχαρία Ζούπη να μιλάει στο ΘΕΜΑ FM το βράδυ των Ευρωεκλογών  όταν το exit poll έδινε 7% διαφορά, να επιμένει ότι οι μετρήσεις του δίνουν διαφορά 9.5%-10% και να επαληθεύεται.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε με άγχος να ξεφύγει από το στρατηγικό του λάθος να μην ψηφίσει την Ελληνογαλλική Συμφωνία και να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Όπως είναι φανερό, ότι

ευρισκόμενος μπροστά σε σοβαρά αδιέξοδα, μη μπορώντας να διευρύνει τις δυνάμεις του ακόμα και όταν η Κυβέρνηση υφίσταται ζημιές, προσπάθησε να αμφισβητήσει τις δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους , στοχοποιώντας σε πρώτη φάση την OPINION POLL.

Ωστόσο, είναι γνωστό, ότι αφήνει να διαρρέεται ότι και με την Marc και την Interview «υπάρχει πρόβλημα». Όπως και ότι έπονται και οι άλλες εταιρείες που σταθερά όλες δίνουν διψήφια διαφορά στην πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν.Δ.  Την πρώτη την είχε κατηγορήσει στις αρχές χρόνου, γιατί της είχε ανατεθεί μη πολιτική έρευνα από τη ΕΡΤ(!) και ζητούσε να συζητήσει το θέμα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ακριβώς το ίδιο που έκανε τον Μάιο με την OPINION POLL τον Μάιο, επειδή δεν του άρεσαν τα αποτελέσματα έρευνας της Εταιρείας. Το αστείο ήταν ότι τότε επικαλείτο τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου πέντε μήνες πριν και ενώ το Ευρωβαρόμετρο δεν περιλαμβάνει πολιτικές ερωτήσεις ( π.χ καταλληλότητα για Πρωθυπουργό, πρόθεση ψήφου), ενώ με non paper δήλωνε την ενόχλησή του για την διερεύνηση των συσχετισμών ενόψει των εκλογών  στο … ΚΙΝΑΛ!

Παράλληλα επιστράτευσε τον Η. Νικολακόπουλο, να δηλώνει ψευδώς ότι δήθεν η εταιρεία δεν ανήκει στον ΣΔΕΑ, δήθεν δεν δέχεται ελέγχους και ότι δεν πρέπει να παίρνει κάποιος στα σοβαρά τις μετρήσεις της! Ήδη άλλωστε τρέχει αγωγή σε βάρος του « εθνικού δημοσκόπου» που σήμερα φέρεται να είναι άτυπος σύμβουλος του Α.Τσίπρα.

Αυτή η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωσε τον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων ( ΣΕΔΕΑ) να κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα αναφέρει στο κείμενο πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, λέγοντάς του ουσιαστικά να μην κάνει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σάκο του μποξ, καλωντας τον να μην ενοχοποιεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και διευκρινίζοντας για δεύτερη φορά αυτή την χρονιά, ότι οι Εταιρείες μέλη του δέχονται συνεχείς ελέγχους ( άρα και η OPINION POLL) .

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, τακτική γνώριμη από το διάστημα 2011 έως και 2019, οπότε και υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, δείχνει ότι επιστρέφει σ΄αυτό το άθλιο παρελθόν στοχοποίησης, ενοχοποίησης των πάντων. Μ.Μ.Ε, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι βαφτίζονται και πάλι εχθροί. Η προσπάθεια να υπάρχει κλίμα σιωπής και αυτοσυγκράτησης , αυτολογοκρισίας είναι φανερή και αποκαλύπτει την αντιδημοκρατικότητά του και την ανάγκη να τροφοδοτεί τον δημόσιο λόγο με μίσος και λάσπη, μπας και σώσει ότι (δεν)σώζεται.

Ορισμένοι καλοπροαίρετοι ρωτάνε γιατί στοχοποιείται τόσο η OPINION POLL. Φαίνεται να έχει ενοχλήσει ότι είναι η μόνη εταιρεία που δείχνει ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ  στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνούν το 21%-21.5%. Φαίνεται να ενοχλεί, ότι από τον Νοέμβριο του 2020 έχει κάνει έρευνες για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ με αποτελέσματα που δεν άρεσαν καθόλου στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, αφού δείχνουν να “καίγονται” για εκλογή ηγεσίας που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το ενδιαφέρον αυτό φαίνεται και από την έντονη φημολογία, ότι το τελευταίο διάστημα φέρεται να κάνει(!!!) κυλιόμενες έρευνες για …το ΚΙΝΑΛ!

Φαίνεται όμως και η θρασυδειλία του ΣΥΡΙΖΑ. Χτυπάει την OPINION POLL γιατί αυτή την περίοδο δεν έχει συνεργασία με Τηλεοπτικό Κανάλι. Αν είχε, οι θρασύδειλοι της Κουμουνδούρου θα έπρεπε να κοντραριστούν και με Κανάλια και με τους ιδιοκτήτες τους κάτι που η αριστεροσύνη τους δεν το αντέχει. Την χτυπάνε γιατί ο ιδιοκτήτης της έχει άλλη εταιρεία επί δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια και πήρε μια δουλειά από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αφήνοντας να εννοηθεί (με ανηθικότητα) ότι δε υφίσταται ως δουλειά, αλλά ότι συνιστά περίπου χρηματοδότηση για να κάνει η OPINION POLL « στημένες δημοσκοπήσεις» ( το κωμικοτραγικό για αυτούς είναι ότι δεν έχουν βρει απ΄ότι φαίνεται καμία δουλειά της OPINION POLL από δημόσιο φορέα) .

Μιλάμε για τον ορισμό του κυλίσματος στον βούρκο και της εξοντωτικής μανίας. Ωστόσο, αν στα αλήθεια νοιάζονται για την διαφάνεια, γιατί δεν πιάνουν μια μια τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τις πιθανόν άλλες εταιρείες έχουν οι ιδιοκτήτες τους και να δουν σε όποιο βάθος χρόνου θέλουν τις δημόσιες δουλειές που έχουν πάρει; Δεν τους νοιάζει όμως αυτό. Η προειδοποίηση προς τους άλλους τους νοιάζει. Το μήνυμα ότι «θα έρθει η ώρα σας» τους νοιάζει. Αυτός όμως ο έρπων ολοκληρωτισμός δεν θα περάσει.

Ποιοι μιλάνε όμως αλήθεια. Αυτοί που πήγαν να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτοί που ετοίμαζαν συριζοκάναλο, με επικεφαλής τον Χ.Καλογρίτσα, ο οποίος έπαιρνε αφειδώς έργα ως Κατασκευαστική Εταιρεία , ενώ ήταν τότε ο βασικός μέτοχος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO.

Αυτοί που βυσσοδομούσαν κατά όλων των δημοσκόπων για να σιωπήσουν όταν άνοιξαν οι κάλπες. Αυτοί που ανακάλυψαν κάτι απίθανες εταιρείες δημοσκοπήσεων… τύπου Vox Pop, αυτοί που χειροκροτούσαν στημένες δημοσκοπήσεις κι αυτοί που εμπόδιζαν στη συνέχεια τον έλεγχο… μαιμουδένιων εταιρειών.

Συμπερασματικά, η μάχη κατά αυτής της τακτικής και της αντίληψης είναι ουσιαστικά μάχη για την Δημοκρατία και θα κερδηθεί. Δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτή η συνεχής σπίλωση πολιτικών, δημοσιογράφων και δημοσκόπων. 

tomanifesto.gr

 

3 σχόλια:

  1. Παρακολουθούσα πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και τους μεθόδους που χρησιμοποίησε για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων. Συκοφαντιση πολιτικών αντιπάλων, λασπολογια,
    ψέμματα,απειλές,βία.
    Θυμίζει κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα σταλινικα απολιθωματα

      Διαγραφή
    2. 5:19:00 μ.μ.-- 6:44:00 μ.μ.
      στους δυο σας ταιριαζει το <>!! Μου θυμιζετε κουταβακια
      που μοναχα να γαυγιζουν ξερουν κι αυτο κατεντολη του κεντρου Κουλη!Ουστ!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά