Ψέμα χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δημοσίευμα του Ντοκουμέντο ότι είχε διατάξει την παρακολούθηση υπουργών του, στελεχών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.
«Ντροπή και αίσχος να υπονοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι στηρίζεται στη δικαιοσύνη «να ζητήσουν διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία».
«Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο πρωθυπουργός κατηγορούσε υπουργούς του;» αναρωτήθηκε και παραδέχθηκε: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το λογισμικό Predator».
Με ευθύτητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε ότι «υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών», συμπλήρωσε ότι στην αγορά διατίθενται περίπου 500 λογισμικά παράνομων παρακολουθήσεων και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει «από ποιον γίνονται αυτές οι υποκλοπές».
«Η ΕΥΠ δεν διακινεί αυτά τα κέντρα και εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε ότι «θα απαγορευθεί η πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα».
Στο ερώτημα γιατί απομακρύνθηκαν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Διαπιστώσαμε κενά στα συστήματα αυτά. Ανθρωποι έφυγαν από τις θέσεις τους διότι είχαν την πολιτική ευθύνη αυτής της διαδικασίας. Γίνονταν νόμιμες παρακολουθήσεις αλλά δεν τηρούνταν οι διαδικασίες - γι' αυτό απομάκρυνα τον γγ του Μαξίμου και τον επικεφαλής της ΕΥΠ».
Για τους ισχυρισμούς του Ντοκουμέντο ότι παρακολουθούσε Δένδια, Αδωνι, Χατζηδάκη και λοιπούς υπουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «Εχει αποδείξεις κάποιος που ισχυρίζεται ότι κλείνω το τηλέφωνο με τον υπουργό και μετά μπαίνω σε έναν υπολογιστή και παρακολουθώ τις συνομιλίες τους;».
Λυπάμαι να το πω κύριε πρωθυπουργέ αλλά πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι παρακολουθήσεις γίνονται. Και πιστεύουν ότι ανεξέλεγκτα οι χειριστές τέτοιων λογισμικών παγιδεύουν τα τηλέφωνα όποιων γουστάρουν. Η παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα απλώς ενισχύει την πεποίθηση ότι όλες οι επικοινωνίες είναι διάτρητες. Θύμα παρακολούθησης ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εστω ότι η αποκαλούμενη «επισύνδεση» ξεκίνησε πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε να παρακολουθείται και όταν εξελέγη αρχηγός του 3ου κοινοβουλευτικού κόμματος. Κι αυτό είναι γεγονός.
Είναι τεράστιο πρόβλημα ότι λόγω του υποτιθέμενου απορρήτου ακόμη οι πολίτες δεν γνωρίζουν γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη. Υπήρχαν πληροφορίες από τους Αμερικανούς ότι ο Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής «έπαιζε» με τους Κινέζους ή τους Ρώσους και άρα έπρεπε η ΕΥΠ να του βάλει κοριό μέσω μίας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σαν να είναι ύποπτος για τέλεση εγκληματικής πράξης;
Είναι γεγονός ότι η υποτιθέμενη κοινοβουλευτική διερεύνηση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη πάσχει. Οσοι παρακολούθησαν την υπόθεση θεωρούν ότι η κοιοβουλευτική πλειοψηφια κρύφτηκε πίσω από το δήθεν απόρρητο της επισύνδεσης. Κι αυτό θα το βρουν μπροστά τους.
Από την άλλη -κι αυτό το λέει κάποιος που έχει αποπειραθεί να κάνει ερευνητικό ρεπορτάζ- χωρίς αποδείξεις, στοιχεία και ντοκουμέντα μοιάζει με ακροβασία να κατηγορείς κάποιον ότι παρακολουθεί άλλους εν αγνοία τους με παράνομο λογισμικό παγίδευσης των κινητών τους τηλεφώνων. Το ρεπορτάζ όταν είναι αποκαλυπτικό θέλει αποδείξεις, στοιχειοθέτηση και πραγματικά -πέραν πάσης αμφιβολίας- ντοκουμέντα, όχι γενικόλογες αναφορές σε αξιόπιστες πηγές. Και οι δημοσιογράφοι έχουμε υποχρέωση να το πράττουμε αυτό, ιδίως όταν με ένα ρεπορτάζ ισχυριζόμαστε ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί το νούμερο 1,2,3,4 της κυβέρνησής του σαν να φοβάται την σκιά του.
Γίνονται παρακολουθήσεις; Ναι, είναι η απάντηση. Το βλέπουμε κάθε τόσο σε υποθέσεις εγκληματιών που γίνεται αναδίφηση και αποκάλυψη -λέξη, λέξη- των επικοινωνιών που είχαν τα τελευταία χρόνια. Οποια λέξη διακινείται στον αέρα υποκλέπτεται. Τελεία και παύλα. Και η κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει και να αποτρέπει την ασυδοσία. Τι θα πει κύριε πρωθυπουργέ ότι λειτουργούν 500 παράνομα λογισμικά; Και η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τι κάνει; Τον παρατηρητή των παράνομων εγκληματικών πράξεων που κουρελιάζουν κάθε έννοια δημοκρατίας και διασφάλισης της ελεύθερης βούλησης και του απορρήτου των επικοινωνιών;
Αλλά κι αυτή η δικαιοσύνη πια; Πόσο τυφλή μπορεί να είναι; Οταν ακούει ότι λειτουργούν 500 παράνομα λογισμικά περίπου σαν το Predator τι ακριβώς κάνει; Κανενός είδους παραβίαση κάποιου νόμου δεν διαπίστωσαν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης; Και γιατί παρακαλώ δεν έχουν κάνει ακόμη έφοδο οι ράμπο των αρμόδιων αρχών -κρατικών, της ΕΛ.ΑΣ ή της Δικαιοσύνης- στην εταιρεία που έχει την αντιπροσωπεία του Predator στην Ελλάδα; Κανείς απ' αυτούς δεν σκέφτηκε να πάει στα γραφεία τους και να ελέγξει ή και να κατασχέσει τα αρχεία τους για να δουν ποιους παρακολουθούν, για ποιο λόγο και με χρηματικό ένταλμα ποιου και από πότε ξεκίνησε αυτή η παράνομη δραστηριότητα;
Ή μηπως πρέπει να συμφιλιωθούμε ότι στην χώρα όλα λειτουργούν με τη λογική του «μπάτε σκύλοι αλέστε», όλοι ξαφνικά πέφτουμε απ' τα σύννεφα όταν διαπιστώνουμε τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και απλώς δεσμευόμαστε να κάνουμε κάποια στιγμή θεσμικές αλλαγές χωρίς να παρεμβαίνουμε με αμεσότητα και εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου; Γιατί κανείς δεν ελέγχει με τον τρόπο που μπορεί και προβλέπεται από τους ισχύοντες νόμους για να βάλει όρια στα κάθε λογής predator=αρπακτικά;
Μάκης Πολλάτος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Για όσους απορούν πως έπεσαν τόσα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος της Κυβέρνησης σε μια εφημερίδα της αριστεράς. η απάντηση είναι απλή: τα κάστρα πέφτουν από πολύ μέσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αδελφοκτόνος πόλεμος είναι ὁ χειρότερος.
Μα δεν μπορουσε ο κ. Κουλη να παραμεινει συμπαθης σε διαφορους κυκλους για περισσοτερα φεγγαρια ! Αρκετα και τοσα !!!
Διαγραφή