Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης των κομμάτων έχει γίνει η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα. Ερίζουν για μειώσεις ή αυξήσεις φόρων στις γονικές παροχές, στα μερίσματα και στον ΦΠΑ προϊόντων. Ωστόσο, αυτό που δεν λένε είναι ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, που θα διαλύσει τις παθογένειες δεκαετιών και θα διευρύνει τη φορολογική βάση. Μια ματιά σε κάποια από τα στοιχεία που δημοσίευσε το τελευταίο διάστημα η «Κ» δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα: τους φόρους του κράτους πληρώνουν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Από τους 360.000 ελεύθερους επαγγελματίες που υπάρχουν στη χώρα, οι 268.000 –δηλαδή το 74% του συνόλου– δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι κρατούν ανοιχτή την επιχείρησή τους εισπράττοντας 833 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, 50 ευρώ παραπάνω από έναν εργαζόμενο που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ!
Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους πολίτες –δηλαδή 2,5 από τα 6,4 εκατομμύρια φορολογουμένους– δήλωσαν το
2022 εισόδημα 5.000 ευρώ. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί ζουν με 416 ευρώ τον μήνα! Συγχρόνως, μόλις 27.000 πολίτες –λιγότερο από το 0,5% των φορολογουμένων– δηλώνουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι περίπου 50% έμμεσοι και 50% άμεσοι φόροι. Στην Ελλάδα, όμως, η έμμεση φορολογία συνεισφέρει κοντά στο 60% των φορολογικών εσόδων. Η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι η εύκολη λύση, αφού οι φορολογικές υπηρεσίες δεν καταφέρνουν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή.
Σε 7 δισ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται στην Ελλάδα η φοροκλοπή. Δηλαδή ο ΦΠΑ, ενώ έχει πληρωθεί από τους καταναλωτές στις επιχειρήσεις, αντί να αποδοθεί στο κράτος έχει καταλήξει στην τσέπη κάποιων φοροκλεπτών. Κάποιες χώρες αντιμετώπισαν την κλοπή αυτή με ηλεκτρονικούς τρόπους – συνδέοντας, π.χ., τις ταμειακές μηχανές με το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο συζητείται στη χώρα μας από το 2012, όμως επειδή οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να στραφούν κατά των «πελατών-ψηφοφόρων» τους –όπως χαρακτηριστικά μου είχε πει ένας πρώην πρωθυπουργός– 11 χρόνια αργότερα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Η Πορτογαλία το έχει υιοθετήσει από το 2011, αλλά εμείς μετράμε ακόμη το πολιτικό κόστος. Και τα δισεκατομμύρια που κάνουν φτερά από κρατικά ταμεία.
Νότης Παπαδόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.