Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Άλαλα τα χείλη των ασεβών


Magnify Image
Οι θρησκείες παράγουν τρεις κατηγορίες οπαδών. Τους πιστούς, τους αδύναμους και τους απατεώνες. Δεν σχετίζεται με τη θρησκεία, ούτε με το ποιος την εκπροσωπεί. Οι πιστοί έλκονται στα θρησκευτικά δόγματα από τη δύναμη που ασκεί η μεταφυσική τους αγωνία. Από πού προέρχονται, πού πάνε και ποιον θεωρούν πιο αξιόπιστο διαμεσολαβητή στο υπαρξιακό δίλημμα. Οι αδύναμοι θρησκεύονται με την προσμονή της βοήθειας, με την ελπίδα της ισχυρής παρέμβασης που θ’ αναπληρώσει την αδύναμη φύση τους και ίσως τον εγωισμό που τους αυτοχαρακτηρίζει ως σημαντικά πλάσματα που αξίζουν τη θεϊκή βοήθεια. Οι απατεώνες απλώς είναι απατεώνες. Ανταλλάσσουν, αγοράζουν και βέβαια πουλάνε ακόμη και τη μάνα τους στ’ όνομα του Θεού που δεν πιστεύουν, αφού βλέπουν πως δεν τους έχει κάψει ακόμη. Οι τρεις κατηγορίες συνυπάρχουν πάντα σ’ ένα θρησκευτικό σύστημα, όχι μόνο γιατί είναι θρησκείες ανθρώπων αλλά γιατί έτσι ανατροφοδοτούνται. Η πίστη δημιουργεί ελπίδα, η ελπίδα βοηθάει τους αδύναμους και οι απατεώνες χρησιμοποιούν και τα δύο, όχι για να σωθούν, αλλά σε αυτή την επίγεια ζωή.
Σε όλες τις θρησκείες η Κόλαση πέφτει πολύ μακριά. Έτσι, στη διαδρομή πιστοί, αδύναμοι και
απατεώνες διεκδικούν δικαιωματικά το ίδιο κομμάτι του Παραδείσου. Τα ιστορικά άλμπουμ στην Ελλάδα είναι γεμάτα φωτογραφίες με παπάδες να ευλογούν τα όπλα του Εμφυλίου, τις εκτελέσεις ανθρώπων, το μυστρί του Πατακού, τη Δεξιά του κυρίου και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του κυρίου Λαυρεντιάδη. Η θρησκεία συχνά μπερδεύει την αποστολή της με την αναγκαιότητα επικράτησή της. Και την αγιότητα με τον θρησκευτικό μακιαβελισμό που θέλει τον σκοπό να καθαγιάζει.
Αν o σκοπός αγιάζει τα μέσα, τότε ναι, στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν πολλοί «άγιοι». Το σκάνδαλο δεν είναι πως μερικοί μοναχοί μπέρδεψαν το προσευχητάρι με τα μπλοκ επιταγών. Είναι ακόμη πιο βαθύ. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ένα παραθρησκευτικό σύστημα, γαντζωμένο πάνω σε αυτούς που ασκούν ή που θέλουν εξουσία, ονειρεύεται παντοκρατορίες, υπόσχεται με «προφητείες» και απειλεί όχι με την εικόνα του διαβόλου, αλλά με αυτήν της δικής του μορφής και δύναμης.
Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξε από τα πιο ευδιάκριτα σκάνδαλα. Μια ομάδα μοναχών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν την δεκαετία του ‘80 από την Κύπρο με σοβαρές καταγγελίες ακόμη και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, δημιουργεί στο Βατοπέδι μια κοινότητα με την πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διαχειρίζεται τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την Αγία Ζώνη, την οποία επιστρατεύει ως κοσμικό διαμεσολαβητή. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 πάει για προσκύνημα την Αγία Ζώνη στον άρρωστο Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια σε πολιτικά πρόσωπα κι επιχειρηματίες. Ο ηγούμενος Εφραίμ γίνεται ένας τηλεοπτικός αστέρας τον οποίο φωτίζει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, αργότερα υπουργός, όταν ξεσπά το σκάνδαλο. Το θρησκευτικό lifestyle ανταγωνίζεται την εφευρετικότητα του Πέτρου Κωστόπουλου. Κομποσχοίνια, διαβασμένα φυλαχτά, ειδικές ευχές συνοδεύουν τον μυρωδάτο καφέ του Da Capo. Απατεώνες ναι, αλλά με ευχή από το Βατοπέδι. Τσούλες ίσως, αλλά με πνευματικό που έστειλε ο Εφραίμ.
Το 2007 ο Εφραίμ και η ομάδα του έχουν αρκετές ισχυρές γνωριμίες για να κάνουν αυτό που θέλουν. Διεκδικούν τη Λίμνη Βιστονίδας από τους κατοίκους της περιοχής και όταν είναι βέβαιο ότι χάνουν δικαστικά την υπόθεση, ανατρέπουν τα πάντα με υπουργικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης που ελέγχουν. Στη συνέχεια, ανταλλάσσουν τη γη της Βιστονίδας με οικόπεδα-φιλέτα και τα παραδίδουν για εκμετάλλευση σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν δικές τους off shore. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει την υπόθεση και 32 άτομα διώκονται. Όχι όμως και οι υπεύθυνοι υπουργοί, των οποίων τ’ αδικήματα παραγράφονται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο Εφραίμ και η παρέα του ιερού Real Estate αντιμετωπίζουν ποινές πολυετούς φυλάκισης. Και τότε δημιουργεί το θαύμα.
Περιφέρει την Αγία Ζώνη στη Ρωσία για προσκύνημα. Φωτογραφίζεται με τον Πούτιν, τον οποίο χρησιμοποιεί ως υπερδυναμικό πλυντήριο, με αντάλλαγμα κομμάτι της Κόκκινης Πλατείας που ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. Λίγο πριν αντιμετωπίσει την ανακρίτρια ο Εφραίμ, ένα τηλεοπτικό κανάλι βλέπει το φως το αληθινό. Φωτοστέφανο γύρω απ’ τον Εφραίμ. Τα πολυόμματα χερουβείμ της δημοσιογραφίας και τα εξαπτέρυγα σεραφείμ των συγκροτημάτων, ρημαγμένα από την κρίση και την πολιτική των ιδιοκτητών τους, στρέφουν τα μάτια προς τα πάνω για τη σωτηρία. Εκεί που γυαλίζουν τα χρυσά καντήλια. Αν ο Εφραίμ κινούσε νήματα σε κυβερνήσεις, γιατί να μην μπορεί να κλείσει και μια επένδυση με τον Πούτιν;
Την ώρα που στην Ελλάδα οι άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά, οι κλειστές ομάδες των συμφερόντων ονειρεύονται τον κύκλο εργασιών που καταγράφει στο ενεργητικό της η πιο ισχυρή επιχειρηματική ομάδα με ζεστό χρήμα. Η Εκκλησία. Η πίστη και η αδυναμία θα χρησιμοποιηθούν για να καθαγιαστούν οι απατεώνες που θα ξεπηδήσουν από παντού, για να υποσχεθούν την άλλη ζωή, ληστεύοντας την παρούσα. Τα χερουβείμ και τα σεραφείμ του σκοταδισμού θα λάμψουν στις τηλεοράσεις, για να διαφημίσουν το θαύμα. Περνώντας θαύμα.
 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά