Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Τα μαρούλια και η ασφάλεια


O κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης συνηθίζει να διηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Την εποχή που ήταν υπουργός Εμπορίου γράφτηκε σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ότι τα μαρούλια κοστίζουν 17 δρχ. το κιλό. Για τη δεκαετία του 1970 ήταν μια εξωφρενική τιμή και γι’ αυτό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τού τηλεφώνησε χαράματα για να μάθει τι κάνει η αγορανομία. Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του υπουργείου για να διαπιστωθεί τελικά ότι επρόκειτο περί τυπογραφικού λάθους: τα μαρούλια ήταν στη «φυσιολογική» τιμή των 1,7 δρχ.

Φυσικά, σήμερα ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί ούτε πρέπει να ελέγχει τις τιμές των μαρουλιών, αλλά διαβάζοντας εφημερίδες θα μπορούσε να δει ότι το χρυσοπληρωμένο σύστημα ασφάλειας της χώρας (πυροσβεστική, αντιτρομοκρατική, σωφρονιστικό σύστημα) σταδιακά αποδιαρθρωνόταν.

Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2006 η αντιπολίτευση ούρλιαζε και οι εφημερίδες έγραφαν ότι αποστρατεύεται ο ανθός της πυροσβεστικής για να προωθηθούν κάποιοι ημέτεροι. Επρόκειτο περί αντιπολιτευτικής υστερίας; Τότε, μπορεί κάποιος να το έκρινε έτσι, αλλά ο πρωθυπουργός όφειλε να το ελέγξει, να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό του. Στο κάτω κάτω της γραφής η πυροσβεστική ήταν επιτυχημένη στο έργο της και ο άνθρωπος που την οργάνωσε δεν ανήκε στην αντιπολίτευση. Ο κ. Παναγιώτης Φούρλας έγινε στην κυβέρνηση της Ν. Δ. γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Ας υποθέσουμε ότι ουδείς στο Μαξίμου διαβάζει εφημερίδες ή έστω ότι υποεκτίμησαν τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης. Τις επιστολές προς τον πρωθυπουργό τις κοιτάζει κάποιος; Την περίοδο εκείνη ο υποστράτηγος Π. Σ. ε. α. κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος σε τακτικές κρίσεις αποστρατεύθηκε το 70% των ανώτατων αξιωματικών...» Αντίστοιχη επιστολή έστειλε και ο αρχιπύραρχος ε. α. κ. Αντώνης Ξυφάρας, που έγραφε: «Για πρώτη φορά ως κριτήριο για την αποστρατεία ή για παράλειψη προαγωγής (...) ελήφθη υπ’ όψιν η φιλία, ο σεβασμός, η αναγνώριση και συνυπηρέτηση των αξιωματικών με τον επίτιμο αρχηγό Π. Σ. και νυν γενικό γραμματέα, Π. Φούρλα».

Οι καταγγελίες δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής (ανθρώπων, μάλιστα, που επελέγησαν για τις θέσεις αυτές από στέλεχος της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης) έπρεπε να σημάνουν συναγερμό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όφειλε να καλέσει τον κ. Φούρλα για να μάθει τι γίνεται.

Στις 25 Ιουλίου του 2007 η «Ελευθεροτυπία» με εξάστηλο πρωτοσέλιδό της αποκαλύπτει δύο ραβασάκια βουλευτών για την προαγωγή ενός συγκεκριμένου αξιωματικού της Πυροσβεστικής. Ας πιστέψουμε ότι είναι σύμπτωση το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός τελικά προήχθη, αλλά με δεδομένα τις επιστολές των αποστρατευθέντων, τις κραυγές της αντιπολίτευσης και τα σχόλια του Τύπου κάποιος στο Μαξίμου έπρεπε να θορυβηθεί. Δεν υπάρχουν δα και πολλές υπηρεσίες που έδειξαν τοις πράγμασι ότι παράγουν έργο. Η πρόταση τότε του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση να «κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να συνέλθει το Συμβούλιο Επανάκρισης» ήταν εν τη ερήμω. Τον Αύγουστο του 2007, η Πεντέλη, η μισή Πελοπόννησος και 68 άτομα έσβησαν στις φλόγες.

Κατόπιν αυτού μπορούμε να καταλάβουμε πώς Παλαιοκώστας και Ριτζάι έκαναν ελικοδρόμιο τον Κορυδαλλό.

Tου Πασχου Μανδραβελη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά