Επίκαιρη Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου σχετικά με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής του Μαλιακού Κόλπου στην οποία αναφέρει:
«Από τις αρχές Μαρτίου του 2009 παρουσιάστηκε στο Μαλιακό Κόλπο σε εξαιρετικά μεγάλη έκταση και ένταση το φαινόμενο του μαζικού θανάτου ψαριών, το οποίο είχε καταγραφεί σποραδικά και τους προηγούμενους μήνες. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αλιείς, στους ασχολούμενους με τα τουριστικά επαγγέλματα και γενικότερα στην οικονομία του νομού, η κυβέρνηση είναι απούσα. Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία για τον προσδιορισμό των αιτίων και για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ποια είναι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματά τους; Ποιες περαιτέρω ενέργειες θα υπάρξουν και ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του Μαλιακού Κόλπου και του Σπερχειού από τη ρύπανση;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν οι αλιείς και όλοι όσοι έχουν θιγεί από την καταστροφή;»
Με αφορμή τη διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας σχετικά με το θέμα, η βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την εκδήλωση του φαινομένου και ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες και να πάρει μέτρα για την προστασία του Μαλιακού και του Σπερχειού από τη ρύπανση.
Σήμερα δεν χρειάζονται λόγια, αλλά δράσεις. Το θέμα έχει ξεπεράσει πλέον τους αρμόδιους φορείς του νομού και τα όρια της Φθιώτιδας και δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές τακτικές και ετεροχρονισμένες ημερίδες, αλλά χρειάζεται κεντρική πολιτική απόφαση και παρέμβαση. Τιμούμε βεβαίως τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην Ημερίδα, αλλά δυστυχώς δεν συμμετέχουν σ’ αυτήν οι αρμόδιοι Υπουργοί ή εκπρόσωποί τους. Για το Μαλιακό υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια, μελέτες και επιστημονικές εκθέσεις, όπως επίσης και μια σειρά από ημερίδες που έγιναν κατά το παρελθόν. Οι Επιστήμονες έχουν μιλήσει. Χρειάζονται επομένως πολιτικές αποφάσεις και λύσεις. Αντί λοιπόν η τοπική εξουσία να θέτει το κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον του τόπου και την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλει να καταγγείλει την κυβερνητική αδιαφορία και να ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων για το περιβάλλον, για τους αλιείς και για τους θιγόμενους στα τουριστικά και συναφή επαγγέλματα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο, εάν συντονίσουμε τις ενέργειές μας όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξυπνήσουμε αυτήν την κυβέρνηση από το λήθαργο και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Η συγκάλυψη δεν ωφελεί. Όλα στο φως»