Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΠΑΣΟΚ: ανανέωση σε ποσοστό 40%-50% θα γίνει στα ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών

Ανανεωμένα κατά 40%- 50% θα είναι, κατά μέσον όρο, τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εθνικές εκλογές- όποτε και αν αυτές γίνουν. Το ρευστό εδώ και μήνες πολιτικό σκηνικό και η ταλάντευση του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, σε συνδυασμό πάντα με το πιεστικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ για άμεση προσφυγή στις κάλπες έχει οδηγήσει το Κίνημα σε ουσιαστική προετοιμασία των ψηφοδελτίων του- και όχι μόνο.
Φωτογραφία
Η διαδικασία αυτή έχει στηριχθεί σε γενικούς κατευθυντήριους άξονες όπως η ανάγκη για γενική ανανέωση, η αυστηρή τήρηση της ποσόστωσης υπέρ γυναικών υποψηφίων, η κοινωνική απήχηση και βέβαια τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών.
Τη «χαρτογράφηση» των δυνατών και των αδύναμων σημείων του εκλογικού συνδυασμού σε κάθε νομό έχει κάνει, με οδηγία του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ομάδα στελεχών με βασικό πυρήνα τους Γιάννη Ραγκούση (Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου), Δημ. Ρέππα (Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας), Νίκο Αθανασάκη (Γενικός Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου) και Ρεγγίνα Βάρτζελη (Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Από το «ξεσκαρτάρισμα» που έγινε έχουν εντοπιστεί υποψήφιοι του 2007 που για διαφόρους λόγους, όπως λέει αρμόδιο στέλεχος της Ιπποκράτους, δεν έχουν πλέον να προσφέρουν «από αυτήν τη θέση»: στην κατηγορία αυτήν περιλαμβάνονται αποτυχόντες στις 2-3 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, υποψήφιοι που μπήκαν την τελευταία στιγμή για να καλύψουν κάποια ανάγκη, στελέχη που στο μεταξύ έχουν αναπτύξει συνδικαλιστική ή αυτοδιοικητική δράση με καλύτερες προοπτικές εκπροσώπησης του κόμματος κ.ά.
Όπως διαβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, θέμα ηλικιακό δεν έχει τεθεί, ενώ όσον αφορά τους νυν βουλευτές το ίδιο στέλεχος απέφυγε να απαντήσει για το αν και πώς θα αξιολογηθούν, επικαλούμενο αναρμοδιότητα... Από την αρχική αυτή αξιολόγηση προκύπτει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ένα ποσοστό ανανέωσης που θα κυμανθεί μεταξύ 40%-50%.
«Τράπεζα» υποψηφίων
Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, αρμοδίως επισημαίνεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπως ορίζει το Καταστατικό. Τις σχετικές εισηγήσεις θα κάνει επιτροπή του Πολιτικού Συμβουλίου, συντονιστικό ρόλο στην οποία αναμένεται να έχει ο βουλευτής κ. Θανάσης Τσούρας- ήδη ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει κάνει κατ΄ αρχήν συζήτηση με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πριν αυτός ορκιστεί βουλευτής στη θέση της ευρωβουλευτή, πλέον κ. Συλβάνας Ράπτη.
Η ενεργοποίηση της επιτροπής προβλέπεται να γίνει με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και στο πλαίσιό της προβλέπεται να ενεργοποιηθεί διαδικασία αντιπροτάσεων αλλά και «πανελλαδική διαβούλευση» για τους υποψηφίους ανά περιοχή ώστε να αναδειχθεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Ιπποκράτους, η συμμετοχή της βάσης αλλά και της κοινωνίας.
Ήδη πάντως, στο πλαίσιο της προεργασίας που έγινε έχει δημιουργηθεί «τράπεζα» με... υποψήφιους βουλευτές όπου αναφέρονται και εκλογικά χαρακτηριστικά τους σε σχέση με την ανθρωπογεωγραφία κάθε νομού (π.χ. εκπροσώπηση ειδικών κατηγοριών πολιτών, κάλυψη επαρχιών νομού, εθνικοτοπικά δεδομένα, προσβασιμότητα σε ΜΜΕ κ.λπ.).
Οι «πολιτευτές»
Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιπποκράτους σε σχέση με μη εκλεγέντες υποψηφίους είναι η συμπεριφορά τους αφού δεν έχουν επίσημο χρίσμα- κάποιοι μπορεί και να μην το ξαναπάρουν. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι έχει χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και τους το έχουμε πει καθαρά», είπε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος, το οποίο ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία διευκρίνισε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον τους να είναι ξανά υποψήφιοι. «Αν κάποιος, παρά τις σαφείς οδηγίες, εμφανίζεται ως έχων επίσημο χρίσμα, θα πρόκειται για παρεκτροπή και η στάση του θα αξιολογηθεί αυστηρά», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος που πάντως δεν αποκλείει από όλα αυτά τα στελέχη την πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα, αλλά ως ενεργοί πολίτες.
«Μάχιμη ομάδα» στο Επικρατείας
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό αποτελεί ουσιαστικά προνόμιο του κ. Γ. Παπανδρέου λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει και να δρα, όπως λέει έμπειρος κοινοβουλευτικός, ως πολλαπλασιαστής ισχύος του κόμματος.
Ένα από τα χαρακτηριστικά πάντως που όπως επισημαίνεται αρμοδίως θα επιδιωχθεί να έχει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι η δυνατότητα κάποιων, τουλάχιστον, εκ των υποψηφίων να μπορούν να παρεμβαίνουν διαρκώς και καθημερινά στην εκλογική μάχη σ΄ όλα τα επίπεδα. Και φέρνουν ως παράδειγμα το επιτυχημένο, όπως αναφέρεται, μοντέλο των ευρωεκλογών όπου λειτούργησαν τρία πρόσωπα σ΄ αυτήν την κατεύθυνση: το πρωί με δηλώσεις, τηλεοπτικές παρεμβάσεις κ.λ.π.- ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, το μεσημέρι- με την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και άλλες δράσεις- ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το βράδυ- με τις ομιλίες, περιοδείες, τηλεοπτικές συνεντεύξεις κ.λ.π.- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Να σημειωθεί ότι ο εκλογικός νόμος δεν θέτει περιορισμούς στους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας ως προς τον αριθμό των τηλεοπτικών τους εμφανίσεων, αφού δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης.
Λ. Δημάκας-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά