Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ο λογαριασμός της περιόδου Καραμανλή


Με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε το ύψος του οικονομικού και κοινωνικού λογαριασμού που διαμορφώθηκε κατά την περίοδο Καραμανλή και θα πρέπει φυσικά να πληρώσουμε.
Τέσσερα λάθη
Ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του έκαναν τέσσερα βασικά λάθη στη διαχείριση της οικονομίας. Πρώτον, πρόβαλαν σαν αναξιόπιστα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της περιόδου Σημίτη, για να απαλλαγεί η ΝΔ από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στην πορεία προς τις εκλογές του 2004. Με την τακτική της, η κυβέρνηση Καραμανλή κέρδισε πολιτικό χρόνο επισημοποιώντας, στην αντίληψη των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, την ελληνική αναξιοπιστία. Η λεγόμενη δημιουργική λογιστική δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας, αλλά μετατράπηκε σε πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας με ευθύνη του κ. Καραμανλή και των συνεργατών του.
Αφού μας κατέστησαν υπόπτους στην αντίληψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα ανώτατα στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή προχώρησαν στην πιο εντατική αξιοποίηση των μεθόδων που είχαν καταγγείλει. Δημιουργήθηκε έτσι μία εκρηκτική κατάσταση σε βάρος της Ελλάδας, εφόσον η πολυσυζητημένη δημοσιονομική απογραφή αποδείχθηκε πολιτική μπλόφα της «γαλάζιας» εξουσίας.
Χαμένη ευκαιρία
Η ΝΔ επέστρεψε στην εξουσία με την οικονομία σε φάση ολυμπιακής αναπτυξιακής «απογείωσης». Είχε τη δυνατότητα να συνδυάσει το αναγκαίο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα με την αξιοποίηση της ολυμπιακής υποδομής και την ανάπτυξη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Ο κ. Καραμανλής έχασε τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες και έδωσε προτεραιότητα στην εφαρμογή μιας πολιτικής που οδήγησε στη διόγκωση της κρατικής και αυτοδιοικητικής γραφειοκρατίας και στην τεράστια αύξηση των μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών.
Εγκατάλειψη προσπάθειας
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε την κυβέρνηση Καραμανλή και την ελληνική οικονομία εντελώς απροετοίμαστες. Ξαφνικά αναδείχθηκαν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και της διοίκησης, που επιδεινώθηκαν μετά το 2004. Σε όλη τη διάρκεια του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική κρίση, ενώ το Μαξίμου προσπαθούσε με κάθε τρόπο να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τελικά το πέτυχε σε βάρος της ΝΔ και κυρίως σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρέθηκε πολλαπλά εκτεθειμένη. Οι προεκλογικές κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή μεγάλωσαν το οικονομικό και το δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ η προκλητική αναξιοπιστία της περιόρισε στο ελάχιστο τα περιθώρια κινήσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, αλλά και στις διεθνείς αγορές.
Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τον τεράστιο λογαριασμό της καραμανλικής περιόδου και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δούμε εάν τελικά μπορούμε να τον καλύψουμε χωρίς να χαθεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική και χωρίς να υποστούμε μεγάλη πτώση του βιοτικού μας επιπέδου.
Γ. Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά