Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Θυσίες και εγγυήσεις

Πέντε μόλις χρόνια από την πανεθνική ευφορία του 2004, πάνω από την Ελλάδα πλανιέται ο φόβος μιας εθνικής καταστροφής: η πτώχευση. Η δραματική αποστροφή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, προ ημερών, για χρέος που απειλεί την ίδια την εθνική κυριαρχία, ορίζει μια ιστορική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί μόνη της η ηγετική πολιτική ελίτ. Εξ ου και ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός, με νωπή ακόμη και σαφή τη λαϊκή εντολή, αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί απευθείας στον λαό και να ζητήσει επιπλέον νομιμοποίηση - κατ' ουσίαν κοινωνική και ηθική, πέραν της τυπικής κοινοβουλευτικής.
Ζητάει κατανόηση, ζητάει συναίνεση και συστράτευση, ζητάει θυσίες, σε κλίμακα πρωτόγνωρη για τη μεταπολιτευτική δημοκρατία της δανεικής ευημερίας και της προεξοφλημένης προόδου. Για να πετύχει αυτού του είδους την ιστορική συστράτευση, ο πρωθυπουργός και σύμπασα η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ελληνική κοινωνία τούτη τη στιγμή βγαίνει οργισμένη από αλλεπάλληλα σκάνδαλα, κερματισμένη και τραυματισμένη από τη δομική διαφθορά και ό,τι αποκαλείται σχηματικά «προδοσία των ελίτ». Μέσα στο ρευστό οικονομικό περιβάλλον, το κοινωνικό σώμα διατρέχεται από ανησυχία και φόβο, από καχυποψία ή και μίσος για τους κρατικούς μηχανισμούς. Στα μάτια πολλών, ιδίως νεότερων, το κράτος έχει απονομιμοποιηθεί - πρωτοφανές ιστορικό χαρακτηριστικό.
Η πολιτική ηγεσία οφείλει να ζητήσει συστράτευση. Οφείλει όμως ταυτοχρόνως να πείσει και να εγγυηθεί. Να πείσει ότι συμμετέχει στις θυσίες· να εγγυηθεί δικαιοσύνη και ισοπολιτεία, να εγγυηθεί επίσης ότι η εθνική κυριαρχία δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οι πολίτες μπορούν να δεχτούν θυσίες, μόνο εφόσον οι θυσίες αφορούν όλους ακριβοδίκαια και μόνο εφόσον δεν τεθούν εν μειοδοσία τα μείζονα εθνικά θέματα, όσα παραμένουν ανοιχτά. Η κοινωνία θα δεχτεί να ξεπουληθούν τα τιμαλφή και τα σκεύη, αναλογικώς, αλλά δεν θα δεχτεί να υποθηκευτεί το οικόπεδο.
Ν. Ξυδάκης-Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Απειλείται η εθνική μας κυριαρχία...Γιωργάκη δεν λέγονται τέτοια πράγματα, ούτε από μικρά παιδιά!!! Ούτε καν αφήνουμε να εννοειθούν, εκτός πάλι και αν έχεις κάτι στο νου σου και έπρεπε να το πεις απ΄έξω απ΄έξω, μιλώ φυσικά για εθνική μειοδοσία!!!
    Ευάγγελε! (Βενιζέλο), τί λες εσύ; Έχουμε πρόβλημα με τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα; Και αν έχουμε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Ή ο Γιωργάκης θα ενδώσει. Πρέπει σε μερικά πράγματα να είμαστε προσεκτικότατοι και προπάντων να μην δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα, Γκάφα σε διεθνές επίπεδο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Παπανδρέου όμως έχει δίκιο κι ας φωνάζει υστερικά ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι.

    Ρίξτε μια ματιά στον Ξένο Τύπο . Η Ευρώπη ανησυχεί πολύ έντονα για την Ελλάδα . Σκεφθείτε μόνο ότι η προχθεσινή υποτίμηση της Ελλάδας από την Fitch κλόνισε την ισοτιμία του ευρώ.

    Η Ελλάδα λοιπόν δεν παίζει μόνη της . Δεν μπορεί να καθορίσει μόνη της την οικονομική της πολιτικής.

    Δεν αποκλείεται ακόμα και να εγκατασταθεί κλιμάκιο της Ε.Ε το οποίο θα θέσει την ελληνική Οικονομία υπό μηνιαία επιτήρηση .

    Για ποια εθνική κυριαρχία μιλάμε λοιπόν ; Ρίξτε μια ματιά στη συνθήκη της Λισσαβόνας . Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει ολοταχώς προς τη μεταβολή της σε ομοσπονδιακό κράτος αλλά ΗΠΑ...

    Κι ας μην μας το λένε . Κι ας μας στέλνουν στις παραλίες στις Ευρωεκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;
    ΣΚΕΨΟΥ ΛΙΓΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Λέγε λέγε κάτι θα μείνει"!!! Γιόζεφ Γκαίμπελς, υπουργός διαφωτισμού και προπαγάνδας του Γ΄Ράιχ. Προσπαθείστε λίγο ακόμη! Τα πάτε πολύ καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά