Στο αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν που έφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι στην Αθήνα τη νύχτα της 23ης Ιουλίου 1974, αμέσως μετά την πτώση της χούντας και την τραγωδία της Κύπρου, ένας νεαρός συνοδεύει τον θείο του. Οταν ανοίγει η πόρτα του αεροσκάφους στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού και ξεπροβάλλει ο Καραμανλής, πίσω του ακολουθεί ο αείμνηστος Τάκης Λαμπρίας και αμέσως μετά ξεπροβάλλει με μακρύ αλλά επιμελημένο μαλλί ο Μιχάλης Λιάπης, μόλις 23 ετών τότε. Αυτή η εικόνα, του αγαπημένου ανεψιού του ιδρυτή της ΝΔ, έμελλε να τον συνοδεύει σε όλη του την πολιτική διαδρομή. Φρόντισε μάλιστα ο ίδιος να προβάλλει όσο περισσότερο μπορούσε αυτή την εικόνα. Αλλωστε τον δικαίωσε και η συνέχεια της σχέσης του με τον γενάρχη της συντηρητικής παράταξης.
Μύθος ή πραγματικότητα, η αδυναμία του θείου στον ανεψιό δεν έχει καμιά σημασία, αν και οι παλαιοί φίλοι του ιδρυτή της ΝΔ βεβαιώνουν ότι πράγματι υπήρχε μια εξαιρετική σχέση μεταξύ τους. Γεγονός παραμένει ότι ο Μιχάλης, γιος της αγαπημένης αδελφής του Καραμανλή, Αντιγόνης, και τουδικηγόρου Κώστα Λιάπη, έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική ως συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού (την περίοδο 1977-1980), ενώ τον ακολούθησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως διευθυντής του γραφείου του, θέση που διατήρησε έως το 1985. Αμέσως μετά πολιτεύθηκε στις εκλογές με λίστα, αλλά απώλεσε την έδρα του στο εκλογοδικείο και τη θέση του κατέλαβε η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, γεγονός που δηλητηρίασε τις μεταξύ τους σχέσεις.
Ωστόσο εκείνος επανήλθε το 1989 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς έως και το 2007.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2009 δεν μετείχε και ανακοίνωσε μόνος την απόφασή του, αν και πολλοί εκτίμησαν τότε ότι ίσως να πρόλαβε το? κακό. Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα καυτηρίασε την απόφαση του τότε πρωθυπουργού και εξαδέλφου του, Κ. Καραμανλή, για προσφυγή στις κάλπες ως «ιστορικό λάθος και ατόπημα?». Η μεταξύ τους σχέση είχε προ πολλού τελειώσει, καθώς ο κ. Λιάπης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό τον Ιανουάριο του 2009, υπό το βάρος των καταγγελιών για εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Siemens. Θρυλείται μάλιστα ότι ο κυριότερος από τους λόγους που ο Καραμανλής αναγκάστηκε να κλείσει άρον άρον τη Βουλή τον Μάιο του 2008, για να εξασφαλιστεί έτσι η παραγραφή όλων των τυχόν αδικημάτων για τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν και οι οικογενειακές πιέσεις για να προστατέψει τον εξάδελφό του.
Ο Μ. Λιάπης διατέλεσε υπουργός Μεταφορών στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 έως το 2007, οπότε μετακόμισε στο Πολιτισμού. Εκεί σχεδίαζε διθυραμβικά εγκαίνια για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και μάλιστα αρχικώς για την ημερομηνία που συνέπιπτε με τα γενέθλια του θείου του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά τον πρόλαβε ο ανασχηματισμός, και ο Αντώνης Σαμαράς που τον διαδέχτηκε μετέθεσε τα εγκαίνια και περιόρισε στο ελάχιστο το κόστος.
Ο Μιχάλης Λιάπης, πάντως, μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική δράση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ζούσε χαλαρός και άνετος, ταξιδεύοντας και απολαμβάνοντας τις χαρές της ζωής. Μόνο η Εξεταστική για τη Siemens τάραξε την άνετη ζωή του, αλλά και πάλι βγήκε αλώβητος. Εσχάτως μια βαριά φημολογία για τα περιουσιακά του στοιχεία έχει χαλάσει τον ύπνο του, αν και επίσημες πηγές δεν επιβεβαιώνουν όσα διακινούνται. Σε κάθε περίπτωση εκείνος ξέρει την αλήθεια και προφανώς θα επιλέξει τη στιγμή και τον τρόπο που θα απαντήσει σε όσους ?και μέσα από το κόμμα του... αφήνουν δηλητηριώδεις φήμες σε βάρος του.
- Υπουργός Μεταφορών από το 2004 έως το 2007, μετακόμισε στο Πολιτισμού, αλλά τον Ιανουάριο του 2009 βρέθηκε εκτός κυβέρνησης υπό το βάρος των καταγγελιών για εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Siemens
Η σχέση του Μιχάλη Λιάπη με τον εξάδελφό του Κώστα Καραμανλή δεν υπήρξε ποτέ ανέφελη. Από παιδιά δεν είχαν καλή χημεία και ο μεγαλύτερος σε ηλικία Μιχάλης πάντοτε απόπαιρνε τον μικρότερο Κωστάκη -όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί- ακόμη και στις οικογενειακές συναντήσεις. Αλλωστε ο ίδιος επεδείκνυε ως περγαμηνή τη σχέση με τον ισχυρό θείο, αφήνοντας υπονοούμενα για τον εξάδελφο, ο οποίος όμως διέθετε το σωστό όνομα και κυρίως το ισχυρό επίθετο. Ο κ. Λιάπης, πάντως, είχε τύχει καλύτερης αντιμετώπισης, ακόμη και από τον Κων. Μητσοτάκη, που τον έκανε υφυπουργό Εμπορίου το 1992, ενώ αντιθέτως ο Κώστας είχε μείνει εκτός. Την κρίσιμη στιγμή της εσωκομματικής αναμέτρησης μετά την ήττα του 1996 για τη ΝΔ, ο Μιχάλης Λιάπης συγκρότησε ομάδα υποστήριξης του Γ. Σουφλιά με τον Στ. Μάνο και την Ντόρα Μπακογιάννη. Μόνον όταν ανακοινώθηκε έπειτα από ένα δείπνο βουλευτών στο σπίτι του Γιάννη Βαρβιτσιώτη η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, αναγκάστηκε να προσχωρήσει στο πλευρό του εξαδέλφου, χωρίς καμία ιδιαίτερη κινητικότητα στην εσωκομματική αναμέτρηση. Σήμερα τα δύο εξαδέλφια δεν μιλούν ούτε στο τηλέφωνο και αποφεύγουν δυσάρεστες συναντήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ-Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.