Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μεθοδεύει την επιστροφή του ως ηγέτης της Κεντροδεξιάς

Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Πιέζει τον διάδοχό του για εκλογές, καθώς στόχος του είναι ύστερα από μια εκλογική αποτυχία χωρίς αυτοδυναμία να επιστρέψει όχι ως αρχηγός του κόμματος, αλλά της ενωμένης Κεντροδεξιάς και να διεκδικήσει στις μεθεπόμενες εκλογές όχι μόνο την πρωτιά αλλά και την αυτοδυναμία

Οσοι έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο γραφείο του, στην πλ. Μαβίλη, παρατηρούν ότι τα περισσότερα βιβλία που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη ακριβώς πίσω του, αφορούν την πολιτική στρατηγική και τακτική. Ο κ. Καραμανλής χρόνια τώρα διατηρεί τον μύθο του «εξαιρετικού τακτικιστή», κάτι που επιβεβαιώνει και με τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα, μέσα στο εύθραυστο πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που βιώνει η χώρα.
Ο κ. Καραμανλής επιχειρεί με κάθε τρόπο -διαρροές, συζητήσεις με βουλευτές, μηνύματα μέσω τρίτων στην
ηγεσία του κόμματός του- να ενισχύσει τη θέση του κ. Σαμαρά για την αναγκαιότητα των εκλογών μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι σταθεροί συνομιλητές του, όπως οι κ.κ. Αντώναρος και Παυλόπουλος, έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και επισημαίνουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων.
Ο στόχος του κ. Καραμανλή δεν είναι άλλος από τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής του σε πρωταγωνιστικό ρόλο όχι απλώς ως ηγέτης της ΝΔ, αλλά της Κεντροδεξιάς στο σύνολό της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η πιθανότητα αυτή «περνά» μέσα από την εκλογική αποτυχία (που θα συνδυαστεί προφανώς με το ποσοστό της ΝΔ) του διαδόχου του στο κόμμα και -φυσικά- από τον πολυκερματισμό του συντηρητικού χώρου. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι εάν η ΝΔ καταγράψει στις εκλογές νέο ιστορικό χαμηλό (πολύ κατώτερο του 33% που είχε η ΝΔ το 2009), τότε η κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί μονόδρομο.
Το σχέδιο
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο, θα προκαλέσει νέα φθορά στον κ. Σαμαρά και θα «ανοίξει» τον δρόμο για τη διενέργεια εκλογών μέσα σε έναν χρόνο. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη διάσπαση του χώρου της Κεντροδεξιάς, που ήδη έχει γίνει σε έναν βαθμό (βλ. Δημοκρατική Συμμαχία, νέο κόμμα υπό τον κ. Καμμένο, διαγραφές από τη ΝΔ κ.λπ.) θα δημιουργήσει τις συνθήκες επιστροφής του κ. Καραμανλή προκειμένου να ενωθεί και πάλι η παράταξη και να διεκδικήσει στις μεθεπόμενες εκλογές όχι μόνον την εκλογική πρωτιά αλλά και τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο κ. Καραμανλής, ως κλασικός τακτικιστής, αφήνει συνειδητά άλλους να μιλούν γι΄ αυτόν, άλλους να ερμηνεύουν τις προθέσεις του και άλλους να... προβλέπουν το πολιτικό του μέλλον. Ο ίδιος μένει σταθερά εκτός κάδρου, θεωρώντας ότι έτσι προστατεύεται από τη φθορά που υφίσταται αυτήν την περίοδο το σύνολο του πολιτικού συστήματος και πιστεύει ότι «ανεβάζει» τις «μετοχές» του ως ενός μελλοντικός πολιτικός που θα διασώσει τη χώρα.
Στο παρασκήνιο, ωστόσο, συνεχίζει τις επαφές του με βουλευτές, ακούει τους προβληματισμούς τους αλλά αποφεύγει επισήμως να τοποθετηθεί. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα στον «κύκλο» των συνομιλητών έχει ενταχθεί εσχάτως και ο υπουργός υποδομών Μ. Βορίδης.
Την τακτική αυτή αναμένεται να τη συνεχίσει και το επόμενο διάστημα, ενώ σε επίπεδο δημόσιων παρεμβάσεων δεν προβλέπεται τίποτε άλλο πέραν μίας δήλωσης την οποία θα κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα στηρίξει, ως οφείλει, τη ΝΔ και τον κ. Αντ. Σαμαρά χωρίς όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο παρελθόν. Δεν αποκλείεται δε, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δείξει ότι είναι δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος, να αποδεχθεί και την πρόσκληση που του έχει ήδη γίνει, για μια δημόσια συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δείξει ότι η ΝΔ είναι ενωμένη στην κορυφή της και παρά το γεγονός ότι παραμένει επιφυλακτικός ως προς τις πραγματικές προθέσεις του προκατόχου του θα επενδύσει στο όνομα «Καραμανλής».
Σταθμοί
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ρηγίλλης οι εκλογές πρέπει να γίνουν αρχές Μαΐου το αργότερο. Οι βασικοί σταθμοί του σχεδιασμού Σαμαρά είναι:

Μέσα Μαρτίου, άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Εως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τους βουλευτές που έχουν διαγραφεί.
4 Απριλίου, ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων και διατύπωση επίσημου αιτήματος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για άμεση προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
6 Απριλίου, προκήρυξη εκλογών και αποχώρηση των στελεχών του κόμματος από την κυβέρνηση Παπαδήμου που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Λεωφόρου Συγγρού θα γίνει πλέον υπηρεσιακή.
6 Μαΐου, εκλογές. Είναι η ημερομηνία που σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ αποτελεί για το κόμμα τη νέα «κόκκινη γραμμή» η οποία δεν πρέπει να παραβιαστεί καθώς θεωρούν ότι όλες οι σχετικές με τη συμφωνία εκκρεμμότητες θα έχουν κλείσει.
Φωνές για παράταση
Μπορεί σε επίπεδο κορυφής στη ΝΔ να υπάρχει σχετική σύμπνοια σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, αλλά στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν και πρόσωπα που τάσσονται υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, με το επιχείρημα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει να αναλάβει άμεσα (π.χ. Ιούνιο) το βάρος μιας αντιδημοφιλούς πολιτικής. Τέτοιους είδους θέσεις, εκφράζει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

Εθνική ατζέντα από Καρατζαφέρη
Απέναντι σε κάθε θέμα που πλήττει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θα βρεθεί και το προσεχές διάστημα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ετσι, θα συνεχίσει με τον ίδιο επιθετικό τόνο τις παρεμβάσεις του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί «σκληρά» με την πολιτική της τρόικας, που αφαιρεί από την ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών της χώρας. Στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς θα περιμένει, επίσης, την ψηφοφορία της Τρίτης, στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να καθορίσει τις κινήσεις του έναντι των διαγραφέντων από τη Νέα Δημοκρατία.

Επαφές Ντόρας με βουλευτές
Σταθερή στην άποψή της ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η μόνη λύση για τη χώρα, παραμένει η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα βασίσει την τακτική της στο επόμενο διάστημα στην ανάγκη λήψης μέτρων ανάπτυξης στη χώρα. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι για τις εξελίξεις στην Κεντροδεξιά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πυκνώσει τις επαφές της με αρκετούς εκ των διαγραφέντων από τη ΝΔ βουλευτών.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά