Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Άμεση τροποποίηση του εκλογικού νόμουMARC-ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ, ΔΗΜΑΡ: 6,1%

Κρατάμε καλά...αν κατορθώσουμε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος επί το αναλογικότερο... και δεν προωθήσουμε "την αυτοδιάλυσή μας" ...τότε υπάρχει μέλλον...θετική συνεισφορά στην πορεία της χώρας...

Άμεση  τροποποίηση του εκλογικού νόμου*
Η Δημοκρατική Αριστερά διακήρυξε και εμμένει στο βασικό  πυλώνα της προγραμματικής της πρότασης για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και κατ’ επέκταση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Η αλλαγή αυτή είναι προϋπόθεση ώστε να θεμελιώσουμε την δυνατότητα εξόδου από την κρίση και να αποκτήσουμε ένα κράτος μοχλό ανάπτυξης, ένα κράτος ικανό να υπηρετεί τον πολίτη, τις ανάγκες της χώρας.
Αυτό προϋποθέτει την πιστή εκπροσώπηση και αντιπροσώπευση της κοινωνίας και των πολιτών.
Αναγκαία συνθήκη για την πλήρωση της προϋπόθεσης δημοκρατικής εκπροσώπησης της θέλησης των πολιτών αλλά και την έξοδο από τα γνωστά εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα του τύπου «χαμένη ψήφος»  είναι η αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, με την κατάργηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος ή τον περιορισμό αυτής στο απόλυτα ελάχιστο των δέκα (10) εδρών για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος  (48,62% για 151 έδρες).

Η άμεση αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου στην παραπάνω κατεύθυνση εκτός των άλλων γνωστών συνεπειών εκδημοκρατισμού της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης, για την ισότητα των πολιτών (η ψήφος έχει την ίδια αξία ανεξάρτητα από το κόμμα προτίμησης) θα συμβάλει και στην περαιτέρω εξέλιξη του πολιτικού συστήματος στο πνεύμα της συναίνεσης και της κοινής προσπάθειας των συνεργασιών.

Η αλλαγή πρέπει να είναι άμεση για να μειωθεί η πόλωση που δημιουργείται στην πολιτική πρακτική των κομμάτων και για να αλλάξει η στρατηγική της πολιτικής συμπεριφοράς των κομμάτων από «κόμμα εξουσίας» σε «κόμμα συνεργασίας».
Η μη καθιέρωση της απλής αναλογικής διαιωνίζει εμφυλιοπολεμικές συμπεριφορές που συνεισφέρουν μεταξύ άλλων στην διατήρηση  παθογενειών στην  ελληνική κοινωνία και στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής.  

Η προσπάθεια εκμάθησης  κυβερνητικής συνεργασίας που άρχισε τον Ιούνιο με μια κυβέρνηση τριών κομμάτων πρέπει όχι μόνο να συνεχισθεί  αλλά και να διασφαλισθεί με την άμεση ψήφιση τροποποίησης του εκλογικού νόμου με την κατάργηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος ή τον περιορισμό αυτής .

Περαιτέρω αλλαγές του εκλογικού νόμου  με διαίρεση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών με ή χωρίς μείωση  των εδρών ή η εισαγωγή του θεσμού της λίστας ή μερικής εκλογής με λίστα ή μονοεδρικές κλπ είναι πολύπλευρες και με πολύπλοκες συνέπειες αλλαγές που θέλουν χρόνο να ωριμάσουν και να θεσμοθετηθούν.

Για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις!
Και όπως λέει ο λαός «Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»!

Παναγιώτης Κουτσοπίνης
http://panayotiskoutsopinis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά