Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Έχω μια απορία



Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μέχρι πριν λίγες ημέρες πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δήλωσε πως “η ευρωζώνη αντιμετώπισε τους Κύπριους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερς”.
Ενώ επί των ημερών σου η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σα να ήμασταν καλόγριες!
Ο Γιούνκερ φυσικά δεν κόπτεται για την Κύπρο, αλλά για τα συμφέροντα της χώρας του, τους καταθέτες των τραπεζών της και το δικό του πολιτικό τομάρι. Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζαν Άσελμπορν έκαναν… ‘επίθεση’ (δε θέλω γέλια) στους ΜέρκελοΣόιμπλε. O Άσελμπορν στιγμάτισε τους χειρισμούς της Γερμανίας λέγοντας ότι θέλει να επιβάλει το δικό της οικονομικό μοντέλο στις χώρες της ευρωζώνης.
Έχω την εντύπωση ότι ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου παρευρέθηκε και στα δύο πρόσφατα Eurogroup και υπερψήφισε τα άθλια σχέδια των Γερμανών, Αυστριακών, Ολλανδών, Φιλανδών και λοιπών δορυφόρων τους. Τα υπόλοιπα είναι παπάρες των Γιούνκερ και Άσελμπορν για εσωτερική κατανάλωση.
Στην προσπάθειά του ο Γιούνκερ να καθησυχάσει τους μεγαλοκαταθέτες των δεκάδων τραπεζών του Λουξεμβούργου είπε πως “η λύση για τη διάσωση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα”.
Να καταλάβουμε πως αν είχες παραμείνει στη θέση του προέδρου του Eurogroup δεν θα …επέτρεπες αυτή τη λύση; Χέσε μας ρε ΖανΚλοντ!

Τον Γιούνκερ έσπευσε να καθησυχάσει ο φιλαράκος του Σόιμπλε σε συνέντευξη σε γερμανικό ραδιόφωνο: “Η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και εμείς βρήκαμε τη σωστή λύση. Το Λουξεμβούργο έχει ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από την Κύπρο. Οποιαδήποτε σύγκρισή τους θα ήταν παράλογη. Στην Κύπρο υπήρχαν κάποιες λίγες υπερχρεωμένες τράπεζες ενώ στο Λουξεμβούργο υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, ανάμεσά τους και πολλές γερμανικές. Το Λουξεμβούργο είναι ένας επιτυχής τραπεζικός χώρος”.

Quiz: Τι μας διαβεβαιώνει ο Σόιμπλε; Για ποιο λόγο οι καταθέσεις στις τράπεζες του Λουξεμβούργου θα ήταν παράλογο να κουρευτούν;

1. Επειδή το Λουξεμβούργο έχει μεγάλο ΑΕΠ;
2. Επειδή δεν έχει εξωτερικό χρέος;
3. Επειδή παράγει κάτι άλλο εκτός από τραπεζικές καταθέσεις;
4. Επειδή εφαρμόζει διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από την Κύπρο και η οικονομία του  δεν βασίζεται αποκλειστικά στο χρήμα από το εξωτερικό;
5. Επειδή στο Λουξεμβούργο υπάρχουν δεκάδες γερμανικές τράπεζες;
6. Επειδή δεν υπάρχουν στην Κύπρο;

Ξέρω πως η απάντηση είναι δύσκολη γι’ αυτό και πάω παρακάτω.

Στο Λουξεμβούργο βρίσκονται 141 τράπεζες από 26 χώρες[1]. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτές (37) είναι γερμανικές, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 14 και η Ελβετία με 11.

Ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου, με 47 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, είναι υπερδιπλάσιος του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας, που αγγίζει τα 18 δισ. ευρώ. Βρίσκεται δηλαδή 2,5 περίπου φορές επάνω από το ΑΕΠ της χώρας.
Το Λουξεμβούργο έχει ΑΕΠ ύψους 44 δισ. ευρώ, αλλά ο τραπεζικός του κλάδος διαθέτει καταθέσεις ύψους 227 δισ. ευρώ! Οι καταθέσεις στις τράπεζες του Λουξεμβούργου είναι υπερ-πενταπλάσιες του ΑΕΠ του! Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ο δανεισμός των τραπεζών του Λουξεμβούργου είναι 22πλάσιος του ΑΕΠ της χώρας[2].

Τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται από οικονομολόγους και στατιστικολάγνους, που τα χρησιμοποιούν για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που τους βολεύει. Το συμπέρασμα που θα τους οδηγήσει στην αρχική τους επιδίωξη, αυτή για την οποία ξεκίνησαν την έρευνα.

Μιας και τα χρησιμοποιούν όμως ας τα δούμε κι εμείς. Ας προσπαθήσουμε να δούμε μέσα από τα δικά τους γυαλιά, ας χρησιμοποιήσουμε τα δικά τους ‘όπλα’ και εργαλεία.
Τα στοιχεία είναι από εδώ.


Αν τα στοιχεία είναι αληθή και δεν μας κάνει πλάκα το ίντερνετ διαπιστώνουμε πολλά και όμορφα πράγματα:
α) την τελευταία 10ετία το χρέος της Κύπρου διπλασιάστηκε ενώ το αντίστοιχο του Λουξεμβούργου πενταπλασιάστηκε.
β) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το χρέος ανά Κύπριο αυξήθηκε κατά 80%, ούτε καν δηλαδή έγινε διπλάσιο, ενώ το χρέος ανά Λουξεμβουργιανό αυξήθηκε κατά 4,5 φορές.
γ) το χρέος της Κύπρου ως ποσοστό του ΑΕΠ της είναι κατά πολύ υψηλότερο του Λουξεμβούργου φτάνοντας το 76,2%, αυξημένο κατά 13,3% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο του Λουξεμβούργου φτάνει το 18%, αυξημένο κατά 181,2%.

Στον πίνακα του κατά κεφαλήν εισοδήματος το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην 1η θέση[3] της παγκόσμιας κατάταξης. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι είναι αυτό που παράγει και το κατατάσσει στην κορυφή. Όχι για άλλο λόγο, απλά για να το αντιγράψουμε κι εμείς και να ανέβουμε θέσεις.
Να διαθέτει ισχυρές βιομηχανίες με τεράστιες εξαγωγές; Μήπως πανίσχυρη ναυτιλία; Ίσως πετρέλαια ή φυσικό αέριο; Ενδεχομένως κοιτάσματα χρυσού, αργύρου ή χαλκού;  

Το Λουξεμβούργο παράγει …υπηρεσίες, ενώ επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας αφορά στον τραπεζικό τομέα. Μια άλλη βασική πηγή εισοδήματος είναι και ο τουρισμός.

Δεν έχω καταλάβει που ακριβώς έγκειται η διαφορά μεταξύ του αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου της Κύπρου με το επιτυχημένο του Λουξεμβούργου. Ενδεχομένως να εντοπίζεται στην ορθή απάντηση του παραπάνω quiz.
Επειδή δυσκολεύομαι να την εντοπίσω θα μου μείνει η απορία.




ΥΓ: Αφιερώνω αυτό το βίντεο σε όσους το μόνο που συγκράτησαν από τα παραπάνω είναι η πρώτη θέση του Λουξεμβούργου στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Όταν το δουν μπορεί να τους κοπεί το γέλιο.
 http://akivernitos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά