Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Να τον πάρουμε στην πρόγνωση καιρού στο Star…



Αντί να ζητήσει γονυπετής συγνώμη για τα επιπλέον βάσανα που προκάλεσε στον ελληνικό λαό όταν στην αρθρογραφία του προέβλεπε μετά βεβαιότητος έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2011 και εκτόξευε τα spread, κάνοντας ακόμα πιο επίπονες τις προτεινόμενες λύσεις για τον μέσο Έλληνα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο μπλογκ του στους NYT, παραδέχεται μεν ότι έκανε λάθος στις προβλέψεις του, προσθέτει δε ότι η Κύπρος φαίνεται πως δικαιώνει την ανάλυσή του.
Οι γκαφατζίδικες προβλέψεις του γνωστού οικονομολόγου συναγωνίζονται σε ανοησία αυτές του ΔΝΤ και της τρόικας, αλλά αυτό δεν πτοεί αυτόν τον απίθανο τύπο να υποστηρίζει τώρα ότι
η Κύπρος δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ.
«Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo ante να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;» διερωτάται ο Πολ Κρούγκμαν καθήμενος στην βικτωριανή πολυθρόνα του.
Όσο για την αποτυχία των προβλέψεών του για την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι αν και ήταν ορθή η οικονομική ανάλυσή του, δεν υπολόγισε σωστά την πολιτική διάσταση των εξελίξεων: «Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά -με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί- την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τον μεγάλο πόνο, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις ήταν άστοχες», γράφει.
 http://www.politikoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά