Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Οι 7 γκάφες του ΣΥΡΙΖΑ

Κατήφεια, προβληματισμός και πολύ άγχος διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ που – όπως παραδέχονται και στελέχη του – κάνει τη  μία γκάφα μετά την άλλη το τελευταίο διάστημα. Το κόμμα εμφανίζεται να  έχει χάσει τον βηματισμό του: δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα,  ότι στην περίπτωση της τροπολογίας για την τιμή των φαρμάκων επιστρατεύτηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποκρουστούν οι κατηγορίες περί διαπλοκής αλλά και να γίνει ευκρινής η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που το πρόβλημα, ειδικά στο φάρμακο, δεν ήταν μόνο η επικοινωνία, αλλά και η ουσία, την οποία άλλα στελέχη εντοπίζουν στην έλλειψη τεκμηριωμένης και ισχυρής θέσης για την Υγεία συνολικότερα. Ορισμένα στελέχη αποδίδουν τις αλλεπάλληλες γκάφες στο ότι έπειτα από αρκετό διάστημα «επικοινωνιακού τύπου» διαχείρισης της επικαιρότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται «να πάρει θέση» επί των πραγματικών προβλημάτων  χωρίς να έχει επεξεργαστεί τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις
Τσίπρας εξωτερικού
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να αποσαφηνίσει - μια για πάντα - τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το ευρώ και την ευρωζώνη. Η κατηγορηματική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Οστιν στο Τέξας (διοργανωτής ήταν ο οικονομολόγος και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης - φωτοφραφία)πως μια έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα έβαλε «ταφόπλακα» στην εγχώρια κριτική ότι η Κουμουνδούρου «παίζει στα ζάρια» τη θέση της χώρας στο κλαμπ του ευρώ.
Ετσι ακριβώς θα ήταν τα πράγματα - και ασφαλώς το Τέξας θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - εάν δεν ακολουθούσε άλλη μία φορά το φαινόμενο «Τσίπρας εσωτερικού και Τσίπρας εξωτερικού». Με την επιστροφή του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνέχισε στη «γραμμή Τέξας» αλλά περίπου ζήτησε την κατανόηση των συντρόφων του για όσα είπε στην πατρίδα του Μπους λέγοντας ότι «αλλιώς μιλάμε σε ειδικά ακροατήρια, ξέρετε εσείς τώρα». Η «αποδόμηση» των όσων είπε στο Τέξας μπορεί να εξασφάλισε άλλη μια ανακωχή στην Κουμουνδούρου μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, όμως επιβεβαίωσε άλλη μία φορά τη στρατηγική της διγλωσσίας που συνεχίζει η ηγεσία του κόμματος.

Πρόταση μομφής
Η αξιωματική αντιπολίτευση φλέρταρε με την ιδέα της πρότασης μομφής από πριν το καλοκαίρι - από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τότε είχε αναβληθεί, με το σκεπτικό ότι θα εντασσόταν στον σχεδιασμό του «καυτού φθινοπώρου» που προγραμμάτιζε η Κουμουνδούρου με κινητοποιήσεις σε Παιδεία, Υγεία και δήμους. Αρα θα «απέδιδε» καλύτερα.
Η απομάκρυνση των καταληψιών από το Ραδιομέγαρο έδωσε την τέλεια αφορμή. Ομως δεν ήταν η αιτία. Η πραγματική αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, της πρότασης μομφής ήταν η αντιμετώπιση της εσωκομματικής μειοψηφίας (Λαφαζάνης, Νταβανέλλος), την αντίδραση της οποίας στα όσα είπε στο Τέξας ο αρχηγός περίμεναν στην Κουμουνδούρου. Το σκεπτικό ήταν πως η πρόταση μορφής θα φρενάριζε ακαριαία (όπως και έγινε) τη μειοψηφία. Η είδηση της επέμβασης των ΜΑΤ στην ΕΡΤ βρήκε το ισχυρό δίδυμο του κόμματος, δηλαδή τον πρόεδρο του κόμματος και το alter ego του Νίκο Παππά , σαν έτοιμους από καιρό.
Ο «στόχος» επιτεύχθηκε, αλλά προκάλεσε νέα επικοινωνιακή γκάφα, με την κυρία Κωνσταντοπούλου έξω από τα κάγκελα της ΕΡΤ να φωνάζει «βοήθεια, βοήθεια» χωρίς να απειλείται... Πάντως ο Λαφαζάνης, αντί να ξορκίσει το Τέξας, ξιφούλκησε στη Βουλή κατά της κυβέρνησης. Ομως η πρόταση συσπείρωσε την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία εκείνες τις ημέρες «έβραζε», λόγω του φόρου ακινήτων. Η συμπολίτευση έχασε μεν την κ. Τζάκρη, η κυβέρνηση όμως πήρε άνετα την ψήφο εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή η εικόνα της συγκέντρωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από τη Βουλή δεν ικανοποίησε την ηγεσία. Και επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έβγαλε κανέναν «άσο» από το μανίκι του, όπως ήλπιζαν ορισμένοι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Και την ίδια στιγμή, οι άκομψες αναφορές του προέδρου στη συνέντευξη της «Αυγής» - για το «συγχωροχάρτι» σε βουλευτές που θα εγκατέλειπαν ΝΔ και ΠαΣοΚ, του κόλλησαν τη ρετσινιά της πρόσκλησης σε αποστασία...

Για τα υποβρύχια
Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έχει κατονομάσει ως υπεύθυνο για την εξυπηρέτηση συμφερόντων στην υπόθεση των υποβρυχίων τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Ωστόσο με μια ανάγνωση του κειμένου με το οποίο ζητείται η Εξεταστική, σύμφωνα με στελέχη του ΠαΣοΚ, φαίνεται πως απουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα στήριζαν το κατηγορητήριο. Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν την έλλειψη λέγοντας πως αυτό ακριβώς θα διερευνήσει η Εξεταστική. Αλλιώς - αν υπήρχαν στοιχεία δηλαδή - θα ζητούσαν απευθείας προκαταρκτική, υποστηρίζουν.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μεγάλο το στοίχημα. Γιατί αν δεν υπάρχουν «άσοι στο μανίκι» κινδυνεύει να πέσει μέσα στον λάκκο που έσκαψε η ίδια, καθώς από την πλευρά του ΠαΣοΚ η Κουμουνδούρου ήδη κατηγορείται ότι με τη στάση της εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων ναυπηγείων.

Στρατηγική έντασης
«Είμαστε σε πόλεμο», έγραψε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης μετά τις αρνητικές αναφορές του Πέτρου Τατσόπουλου - αλλά και τις γενικότερες αντιδράσεις - για ενδεχόμενη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.
Ο «πόλεμος» και η άποψη πως «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» φαίνεται ότι εξυπηρετεί πολλαπλώς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Βολεύει στο μέτωπο με την κυβέρνηση γιατί πολώνει το κλίμα και φουντώνει τον «νέο διπολισμό». Βολεύει στη συσπείρωση δυνάμεων επάνω στο ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ δίλημμα «ή με το Μνημόνιο ή με τον λαό».
Η τακτική αυτή όμως γύρισε μπούμερανγκ προκαλώντας νέες εσωκομματικές αναταράξεις, αφού στελέχη όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Πέτρος Τατσόπουλος ενοχλήθηκαν από την τακτική του «μαντριού» - και το έδειξαν δημοσίως.

Επίθεση σε ΜΜΕ
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο προς την πλευρά της Βουλής όσο και προς τηλεοπτικά ΜΜΕ, με την αιχμή ότι δεν αναγνωριζόταν επαρκώς η αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα απαιτήθηκε οι εκπρόσωποί του να μιλούν, αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό (και όχι μετά και τον εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ και, τότε, της ΔΗΜΑΡ).
Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Η Κουμουνδούρου εκτίμησε πως ένας τρόπος για να «ανέβει» στο ύψος του νέου της ρόλου ήταν η στρατηγική τής έντασης. Οι τόνοι σιγά σιγά εκτοξεύθηκαν τα ύψη - όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα παρέμενε κολλημένο. Επρεπε να υπάρξει και κάτι «άλλο». Αυτό το «άλλο» ανακάλυψαν ορισμένοι, όπως ο σκληροπυρηνικός εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης , στα «μέσα της διαπλοκής». Η άποψη ότι «αφού το έκανε ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου και κυβέρνησαν, γιατί όχι κι εμείς» έγινε κυρίαρχη.
Ομως η επίθεση στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου των «ΝΕΩΝ» αποκάλυψε τα πολύ στενά όρια αντοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική. Ο λίβελος Μουλόπουλου κατά Τατσόπουλου ανέδειξε τ ην έλλειψη του χιούμορ των συμβούλων επικοινωνίας και την έλλειψη επιχειρημάτων. Οι ανακοινώσεις εναντίον εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών επειδή «ενόχλησαν» έγιναν κομματική καθημερινότητα. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να καλύψει την γκάφα της επίθεσης σε ΜΜΕ με μία μεγαλύτερη: να επιχειρήσει την επιβολή καθολικού εμπάργκο σε κάποια από αυτά...

Εκλογές στο ΤΕΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε πολλά από τις εκλογές στο ΤΕΕ. Το θέμα χειρίστηκε κυρίως ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας . Δημιούργησε νέα παράταξη, έβαλε επικεφαλής ένα φρέσκο πρόσωπο, είπε «ναι» στη συνεργασία με αξιόλογα στελέχη του ΠαΣοΚ. Στην πρόσκληση της Συσπείρωσης (ΑΚΟΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για συνεργασία η απάντηση ήταν ένα ξερό «όχι», στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν βρήκαν θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ μπήκε και όριο ηλικίας για τους άνω των 65...
Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό: το «εκλεκτό» ψηφοδέλτιο βγήκε μόλις τρίτο, ενώ η Συσπείρωση διπλασίασε τα ποσοστά της, την ίδια στιγμή που το πείραμα της Ελιάς με κορμό το ΠαΣοΚ λειτούργησε ικανοποιητικά στο ΤΕΕ...

Το φάρμακο  
Οι κατηγορίες για διαπλοκή με ξένα συμφέροντα στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας εκτοξεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τον Αδωνη Γεωργιάδη. Ουδείς υπολόγισε ότι η δράση φέρνει αντίδραση. Ο επικοινωνιακός τυφώνας που εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας βασιζόμενος στο απλό επιχείρημα ότι ένα κόμμα της Αριστεράς εμφανίζεται αντίθετο με τη μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων άφησε την Κουμουνδούρου ζαλισμένη να απολογείται για το αν εκείνη τελικά εξυπηρετεί ή όχι συμφέροντα εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, ο Γ. Μπασκόζος  από πλευράς γραμματείας σε ρόλο ειδικού (είναι γιατρός) και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν κατάφεραν να πείσουν για τα επιχειρήματά τους - παρότι επιστράτευσαν και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.
ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά