Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ξένα ΜΜΕ:Τσίπρας και Βαρουφάκης φταίνε για τη χρεοκοπία

 H Ελλάδα δεν θα λάβει νέο δάνειο διάσωσης, όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένουν στην εξουσία. Η Γερμανία θα το μπλοκάρει, σημειώνει η Telegraph...
Μπαράζ δημοσιευμάτων σήμερα από τον διεθνή τύπο για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά το default στο ΔΝΤ και την νέα πρόταση Τσίπρα για διετές δάνειο.
WSJ: H Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ παρά την νέα προσπάθεια για βοήθεια, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Wall Street Journal.
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που κήρυξε default στο ΔΝΤ καθώς το πρόγραμμα έληξε και οι πιστωτές της απέρριψαν την έσχατη προσπάθεια να κερδηθεί περισσότερος χρόνος.
Καταγράφοντας τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις, η εφημερίδα αναφέρει πως το
απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας για να μπορέσει να πληρώσει το χρέος ύψους 29,15 δισ. ευρώ που ωριμάζει τα επόμενα δύο χρόνια.

Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του θα μπορούσαν να κάνουν εκστρατεία για ένα "ναι" στο δημοψήφισμα αν μια καλύτερη προσφορά από την υπόλοιπη ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπάρξει στο τραπέζι, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε ακόμη και να ακυρωθεί εντελώς.

Το αν κάποια από αυτές τις εξελίξεις θα κρατήσει την Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση και διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη παραμένει ακόμα άγνωστο. Αλλά η προοπτική νέου δανείου διάσωσης, όσο... χλωμή και αν είναι - θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό μερικών από τις επιπτώσεις της μη πληρωμή προς το ΔΝΤ.
Σήμερα, όπως σημειώνει WSJ, στο επίκεντρο θα είναι και πάλι στην ΕΚΤ, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη.
 

Telegraph: Η Ελλάδα σε default προς το ΔΝΤ μετά την προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για ένα νεό deal
Η Telegraph διερωτάται, μετά τη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ και την νέα προσπάθεια για μία συμφωνία, αν ενδιαφέρει τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως τη Βρετανία, το πιστωτικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνει, το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά από την άλλη λόγω μεγέθους δεν πρόκειται να προκαλέσει αναταραχές σε όλη την υφήλιο.
Η Ελλάδα είναι μικρή και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της Ε.Ε. είναι μόλις 2%. Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που βρίσκονται μέσα ή έξω από την ΕΕ, την κάνει ακόμη πιο μικρή - μόλις το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΑΕΠ της είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ, επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει χρέη. Ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με αρκετά υψηλό χρέος (132% και 130% του ΑΕΠ αντίστοιχα). Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, κάποιος φόβος μετάδοσης υπάρχει. Οι επενδυτές μπορεί να πανικοβληθούν και να αρχίσουν να φεύγουν πό τις εύθραυστες οικονομίες. Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν πως το Grexit θα έχει περιορισμένη επιρροή στις άλλες χώρες».
Times: Δεν θα δοθεί νέα διάσωση εάν δε φύγει ο Τσίπρας
Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε 'ένα.. σεντ από νέο δάνειο διάσωσης, όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένουν στην εξουσία, επειδή η Γερμανία θα μπλοκάρει μια οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, δήλωσε στους Times του Λονδίνου ένας από τους πολιτικούς με τεράστια επιρροή στην Ευρώπη.
Σήμερα, τίθεται το ερώτημα: Εμπιστευόμαστε τους Τσίπρα και Βαρουφάκη; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη προς όλα τα μέρη: Όχι» δήλωσε ο Γερμανός συντηρητικός πολιτικός ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε, για πρώτη φορά δημόσια, ότι γίνεται προσπάθεια από την ΕΕ να σπρώξει την αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα εκτός εξουσίας ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της 5ης Ιουλίου.
«Αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραμείνουν στη θέση τους, ακόμα και μετά από ένα “ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τότε η Αθήνα δεν έχει καμία ελπίδα για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης», είπε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την εκταμίευση οποιουδήποτε πόρου διάσωσης, η Bundestag, όπως και τα κοινοβούλια των υπόλοιπωνχωρών της ευρωζώνης, έχει δικαίωμα βέτο για να μπλοκάρει το οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, όπως αυτό που ζήτησε χθες η Ελλάδα.
Γερμανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο σοσιαλιστής Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, έχει συμμετάσχει σε κρυφές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου πιθανόν και του κ. Τσίπρα, ώστε να σπάσει το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών ως προϋπόθεση για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, η οποία θα απαρτίζεται και από μετριοπαθή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
 Bloomberg:Υπό πίεση ο Τσίπρας να υποχωρήσει
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν να δουν σημάδια ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συμβιβαστεί καθώς χώρα του είναι εγκλωβισμένη στα capital controls και δεν κατάφερε να καταβάλει την πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει το Bloomberg.

Με την ελληνική κοινωνία να αισθάνεται τον πόνο του... δελτίο τραπεζικών αναλήψεων και συντάξεων, η κυβέρνηση ψάχνει για μια διέξοδο από την οικονομική καταστροφή μετά από λήξη του σχεδίου διάσωσης που έβαλε την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία με το Σουδάν και τη Ζιμπάμπουε.

Ένα αίτημα για ένα νέο πακέτο διάσωσης διάρκειας δύο ετών απορρίφθηκε κάθετα από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Με την παραμονή της Ελλάδας στο κλαμπ του ευρώ να βρίσκεται πλεόν σε κίνδυνο, οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να βρουν μια λύση να τραβήξουν Ελλάδα από το γκρεμό μετά από περισσότερο από πέντε χρόνια κρίσης και δύο διασώσεις.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά