Για την παρούσα συγκυρία, η εικόνα είναι αυτή. Θεωρητικά ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του τέσσερα χρόνια για να εδραιώσει την «κυριαρχία» του και να αφήσει τους αντιπάλους του να ψάχνονται, να αλλάζουν αρχηγούς, ίσως και να διασπώνται. Θεωρητικά έτσι είναι.
Η θεώρηση αυτή, όμως, παραγνωρίζει ορισμένες σταθερές με καθοριστική σημασία:
- Κυριαρχία με 36% επί του 55%-60% του εκλογικού σώματος δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης, το οποίο φιλοδοξεί να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μακροημέρευση, κινήθηκε μεταξύ 40% και 48% επί του 75%-80% του εκλογικού σώματος. Σήμερα μια μικρή μετακίνηση ψηφοφόρων μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
- Η οικονομική κρίση καταπίνει κυβερνήσεις. Οι προηγούμενες (του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά), που υπέγραψαν και εφάρμοσαν Μνημόνια, είχαν την τύχη που γνωρίζουμε.
- Η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα κράτησε εφτά μήνες. Κυβερνητική εξουσία δεν άσκησε. Έκανε ανώδυνες διευθετήσεις και λίγες πελατειακές ρυθμίσεις. Και όταν έρχονταν τα δύσκολα, έκανε δημοψήφισμα και εκλογές. Όσοι εκφράζουν την απορία «τι άλλο έπρεπε να κάνουν για να χάσουν;», ας σκεφτούν διαφορετικά. Τα στρώματα ψηφοφόρων, στα οποία στηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόλαβαν να ζήσουν κάτι πολύ επιζήμιο για τα συμφέροντά τους. Πώς, λοιπόν, μέσα σε εφτά μήνες θα άλλαζαν τόσο εύκολα την ψήφο τους;
- Η πραγματική δοκιμασία του κ. Τσίπρα τώρα αρχίζει. Τώρα, που απαλλάχθηκε από τα εσωτερικά «βαρίδια», δεν έχει άλλοθι. Τώρα, που τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να παίρνουν ένα μπουγιουρντί κάθε μήνα, θα μετρηθεί η αντοχή της «κυριαρχίας» του. Το «παλιό» έχει ηττηθεί, τα «βαρίδια» έχουν εξουδετερωθεί, αλλά οι δεσμεύσεις είναι παρούσες. Για να διατηρήσει την «κυριαρχία» του ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μην τις τηρήσει, ώστε να μη θίξει στρώματα ψηφοφόρων που τον κράτησαν στο 36%. Αλλά τότε θα έχουμε άλλες εξελίξεις, δραματικές, συνολικά για τη χώρα. Όσοι νομίζουν ότι γλιτώσαμε το GREXIT, επειδή εξαφανίστηκαν εκλογικά οι δραχμιστές του Λαφαζάνη, αυταπατώνται. Ο Σόιμπλε είναι στη θέση του.
Ο κ. Τσίπρας «κυριαρχεί» σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό-κομματικό σκηνικό. Πρόκειται για κυριαρχία πολύ εύθραυστη. Η ευφορία από την εκλογική νίκη θα περάσει γρήγορα. Τα νέα μέτρα και οι επιπτώσεις τους θα είναι διαρκώς παρόντα. Και τότε θα δούμε ποιο νέο «παραμύθι» θα εφευρεθεί και πόσο θα πιάσει, για να συνεχιστεί η «κυριαρχία».
(Η κυριαρχία αυτή, κατά την «Αυγή», είναι «ηγεμονία». Και έχει σημασία η επιλογή των λέξεων. Kατά το προεκλογικό σπoτ του ΣΥΡΙΖΑ, «στις 20 Σεπτέμβρη ψηφίζουμε (ψηφίσαμε) πρωθυπουργό». Όχι κόμμα και πρόγραμμα, αλλά πρόσωπο. Πρωτόγνωρα πράγματα για τη σύγχρονη ελληνική Αριστερά. Προσωπολατρία. Έτσι και μετεκλογικά δεν έχουμε «νίκη», έστω «κυριαρχία», αλλά «ηγεμονία». Και ο ηγεμών είναι ένας).
Τελικα σε τουτη τη χωρα η μοναδικη πολιτικη οικογενεια που νοιαζεται για την προκοπη της ειναι η οικογενεια ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Τι δεν ακουσαν, ποσο συκοφαντηθηκαν. Ο αντρεας με τα παμπερς, τι παρωδια, τι ξεφτιλα με μαμανεηδες. Ο αντρικος με cds, καταδικαστηκαν οι συκοφαντες. Ο νικος και η μαργαριτα με μπιζνες και στη λιστα λαγκαρντ, με 500 εκ ευρω, ενα μεγαλο συγγνωμη απ τον τοτε προεδρο του ΣΔΟΕ στασινοπουλο. Ο γιωργος προδοτης, τσολακογλου, που δεν πηρε το ζεστο χρημα απ τη ρωσια και την κινα και μας καταδικασε με το μνημονιο και ας εσωσε τη χωρα και εχουμε ευρω μεχρι σημερα. Αλλα οι μπαροζηδες πως θα αντεχαν εναν προεδρο σοσιαλιστικης διεθνους και εναν ελληνα που ηθελε την προκοπη της χωρας του και τον καθε κατεργαρη στον παγκο του. Αυτα τα ολιγα για αποψε
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Πλαστήρα, δυστηχως αυτά τα σωστά που γράφεις για τον σοφό Ελληνικό Λαό, είναι Γαλλικά και δεν τα καταλαβαίνει λόγω του ότι έχει φάει σανό με το τσουβάλι.
Διαγραφή