Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η αγωνία των υπουργών για τις καρέκλες...

Ίσως ο Αλ. Τσίπρας να θέλησε να πρωτοτυπήσει και σε αυτό. Σπάζοντας το έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα γίνει ανασχηματισμός από το... καλοκαίρι! Και ιδού τι συνέβη: Πρώτα απ' όλα, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κατέβασαν τα μολύβια και δεν δούλευαν, πλην ίσως του οικονομικού επιτελείου που πήρε διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να  καρατομηθεί. Δεύτερον, άρχισε η αγωνία της στρατιάς των μετακλητών που διόρισαν οι νυν υπουργοί αν θα παραμείνουν στα πόστα τους ή όχι. Τρίτον, υπήρξε σκληρή ανακοίνωση από τη ΝΔ, η οποία έλεγε ότι αυτός που πρέπει να ανασχηματιστεί είναι ο... Πρωθυπουργός.
Τι ακριβώς όμως συνέβη την Παρασκευή το πρωί; Ορισμένοι ανακάλυψαν ότι στήθηκε πόντιουμ στη Βουλή, άρα συμπέραναν ότι ο ανασχηματισμός είναι ζήτημα ωρών. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το πόντιουμ βρίσκεται εδώ και χρόνια στη μεγάλη αίθουσα της Βουλής (στον προστατευόμενο χώρο) δίπλα από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός επίκειται από στιγμή σε στιγμή κλιμακώθηκε όταν γύρω στο μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η ΕΡΤ «άπλωσε»  link στη Βουλή. Και αμέσως άρχισε το έλα να δεις, δηλαδή η ονοματολογία. Για παράδειγμα, η πρώτη πληροφορία ήταν ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής από τον Δ. Τζανακόπουλο, άρα αφού αυτός θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και η Ολγα Γεροβασίλη πού θα πάει; Γιατί υπήρξαν πολλοί (κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ) που ανησυχούσαν για την τύχη της κυρίας Γεροβασίλη. Αργά το μεσημέρι βρέθηκε θέση για τη μέχρι πρότινος κυβερνητική εκπρόσωπο, άλλοι την πήγαιναν στο Εσωτερικών (δηλαδή ότι θα γίνει πρώτη τη τάξει υπουργός) και άλλοι στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο τέλος επικράτησε το Εσωτερικών, με τον Π. Κουρουμπλή να ανησυχεί ότι βρέθηκε την Παρασκευή στην Κρήτη ως υπουργός Εσωτερικών και μπορεί να επέστρεφε στην Αθήνα σε άλλο υπουργείο ή ακόμα ως απλός βουλευτής.
Η ανησυχία και η αγωνία του κ. Κουρουμπλή έλαβαν τέλος εκεί γύρω στο απόγευμα της Παρασκευής. Ενώ βρισκόταν στην Κρήτη δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε ότι πάει στο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Εδειξε έκπληκτος, αλλά ο κ. Τσίπρας τον... καθησύχασε ως εξής: «Είναι μεγάλο υπουργείο, έχει μαζί του και το Μεταφορών και τη Νησιωτική Πολιτική. Θέλω να πας εκεί, Παναγιώτη». Τι να κάνει ο κ. Κουρουμπλής; Ξεροκατάπιε και του είπε: «Ναι, πρόεδρε, θα πάω εκεί που θέλεις». Αλλά λίγο είναι; Να γυρνά από την Κρήτη και να είναι από τους τελευταίους (από πλευράς πρωτοκόλλου) στο Υπουργικό Συμβούλιο; Α, του είπε ακόμα ότι η ορκωμοσία του νέου ανασχηματισμένου Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει το Σάββατο.
Οπως και να 'χει το πράγμα, η αντιπολίτευση δεν έδειξε και τόσο ενδιαφέρον για τον ανασχηματισμό. Σου λένε, τι μας νοιάζει, αφού πιθανόν να είναι ο πρώτος και τελευταίος ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα, προσανατολισμένος να δώσει την εκλογική μάχη. Σταθερά κολλημένοι στις εκλογές, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτοί της ΝΔ. Το δεύτερο ερώτημα που απασχολούσε (κυρίως δημοσιογράφους, συριζαίους βουλευτές, υποψήφιους καναλάρχες κ.λπ.) είναι ποια θα είναι η τύχη του Νίκου Παππά. Οι σκληροί συριζαίοι άφηναν να διαρρεύσει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι ο κ. Παππάς όχι μόνο θα βγει αλώβητος από τον ανασχηματισμό, αλλά θα έχει και αναβαθμισμένο ρόλο, προφανώς για να τον επιβραβεύσει ο Πρωθυπουργός για τους τόσους μήνες που ταλαιπώρησε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία με τον περίφημο νόμο του και τις τροπολογίες. Ετσι τον «έπαιζαν» σίγουρο ότι αναβαθμίζεται. Προέβλεπαν ότι αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, διατηρώντας όμως και τις παλαιές αρμοδιότητές του (αυτές που τίμησε δεόντως), συν αρμοδιότητες για τα Δίκτυα, και το σημαντικότερο: διατηρεί το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κώλυμα ότι ο Π. Καμμένος απουσίαζε στην Ινδονησία και χωρίς Καμμένο δεν μπορεί να υπάρξει ανασχηματισμός γρήγορα ξεπεράστηκε με ένα τηλεφώνημα από το Μαξίμου στην Τζακάρτα. Ο Πάνος έρχεται το πρωί το Σαββάτου, συνεπώς θα μπορεί να παρευρίσκεται και στην ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά το θέμα είναι ποιους από τους δικούς του θα αφήσει στην κυβέρνηση και ποιους θα διώξει. Ε, δεν έχει και πολλούς. Ετσι άρχισαν οι ανησυχίες από τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη (η οποία ρωτούσε συνεχώς τον πολιτικό της προϊστάμενο υπουργό Χρ. Σπίρτζη αν θα παραμείνει υφυπουργός). Το γεγονός ότι το Μεταφορών έφυγε από το Υποδομών και πήγε στο Ναυτιλίας έκανε τη Χρυσοβελώνη να ανησυχήσει περισσότερο. Οσο μάλιστα περνούσε η ώρα και το τηλέφωνο δεν χτυπούσε...
Η ώρα είχε πάει πέντε το απόγευμα της Παρασκευής και για πολλούς που περίμεναν δεν χτυπούσε το τηλέφωνο. Ως εκείνη την ώρα, για παράδειγμα, δεν χτύπησε το τηλέφωνο του Φώτη Κουβέλη, για τον οποίο πολλά ακούστηκαν για πιθανή υπουργοποίησή του: «Είμαι στο γραφείο μου και κάνω μια εργασία» έλεγε σε αυτούς που του τηλεφωνούσαν, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση. Το ίδιο συνέβη και για τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ακούστηκε το όνομά του, αλλά εγώ δεν έχω καμία ειδοποίηση» έλεγε η πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ.
Αρχισε εν συνεχεία η ονοματολογία των «κομμένων». Πρώτος και καλύτερος ο Π. Σκουρλέτης και ακολούθησε ο κ. Δρίτσας (αφού ο κ. Κουρουμπλής ήδη «καπάρωσε» με πρωθυπουργική υπόδειξη το υπουργείο Ναυτιλίας). Κάτι ακούστηκε ότι φεύγει από το προστασίας του Πολίτη ο Ν. Τόσκας (ο οποίος, να σημειώσω, έκλεισε το τηλέφωνό του, μάλλον για να μην απαντά σε κανέναν). Αλλες διαρροές δεν υπήρξαν έως νωρίς το βράδυ. Αλλά ούτε υπήρξε έως τις 6 το απόγευμα η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για το τον ανασχηματισμό.

 Και αφού ο Π. Καμμένος είπε στόχος του είναι να υπουργοποιήσει ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του (για να μην ζήσουν και αυτοί όσα έζησε αυτός να περιμένει 18 χρόνια για να γίνει υπουργός) σκέφτηκα, γιατί όχι και τον Κ. Ζουράρη. Ηδη το όνομά του «έπαιζε» στα ραδιόφωνα και σ΄ορισμένα sites. Τον ρώτησα εάν του έγινε τελικά κάποια βολιδοσκόπηση. Απάντησε αρνητικά. Εν συνεχεία ρωτήθηκε τι θα τον ενδιέφερε περισσότερο, το υπουργείο Παιδείας ή του Πολιτισμού; Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, λόγω γραφειοκρατίας και... «χαρτούρας». Και ολοκλήρωσε τη συνομιλία με χιούμορ: «Εκεί που θα μου ερχόταν γάντι, ήταν να γίνω  Πρόεδρος της Δημοκρατίας»!

Οσο περνούσε η ώρα άρχισαν οι καραμπόλες. Πάρτε για παράδειγμα το υπουργείο Παιδείας. Ο πρωθυπουργός ήθελε να πάει εκεί ο Νίκος Ξυδάκης. Ο Νίκος Φίλης δεν ήθελε να φύγει από το Παιδείας και να πάει στο Εργασίας που του πρότεινε ο κ. Τσίπρας. Υπήρξε ένταση, ακόμα και το κόμμα πήρε θέση υπέρ του κ. Φίλη. Τελικά ο κ. Τσίπρας πήρε τη μεγάλη απόφαση: Εδιωξε τον κ. Φίλη από το Παιδείας και έβαλε στη θέση του τον κ. Γαβρόγλου (τον καθηγητή με το διάλογο για την παιδεία). Τον κ. Ξυδάκη τον διέσωσε και τον έκανε αναπληρωτή του κ. Μουζάλα. Επέμενε έως την τελευταία στιγμή να πάει ο κ. Φίλης στο Εργασίας.

 Εν συνεχεία πήρε άλλη απόφαση. Διατήρησε στη θέση του τον Γ. Σταθάκη αναβάθμισε σε αναπληρωτή υπουργό τον κ. Χαρίτση και άρχισε να τον απασχολεί ο κ. Σκουρλέτης. Να τον βγάλει ή να μην τον βγάλει. Ήδη στη θέση του, στο Ενέργειας σκέφτηκε να τοποθετήσει τον εξάδελφό του, Γ. Τσίπρα. Στην αρχή είπε να κάνει τον κ. Σκουρλέτη υπουργό Επικρατείας, με θέση στο Μαξίμου, αλλά γρήγορα άλλαξε γνώμη και τον τοποθέτησε υπουργό Εσωτερικών (δίνοντας έτσι εκλογικό σχήμα στην κυβέρνησή του). Στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τοποθέτησε την Ολγα Γεροβασίλη και τον κ. Βερναρδάκη τον έκανε συντονιστή της κυβέρνησης, μαζί με τον κ. Φλαμπουράρη (και οι δύο στο Μαξίμου). Ενώ είχε σκεφθεί να αντικαταστήσει τον κ. Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αποφάσισε να τον αφήσει στη θέση του, όπως και τον Νίκο Τόσκα, ενώ ακουγόταν και το όνομα του Γ. Κιμούλη, αλλά όσοι άκουγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το όνομα δεν το πίστευαν. 
ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά