Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαϋλώνεται;

Ας δούμε πρώτα τα πραγματικά δεδομένα. Τα κομματικά όργανα υπολειτουργούν ή εάν θέλετε συνεδριάζουν μόνον θεματικά, ποτέ όμως έως τώρα για το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει από πέρυσι να συνεδριάσει, η γκρίνια ανάμεσα στους υπουργούς (για το ποιος φταίει που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο) καλά κρατεί, η αξιολόγηση πάει με αραμπά και ο Αλ. Τσίπρας  αισθάνεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά μόνος στο Μέγαρο Μαξίμου. Μήπως το κόμμα άρχισε να εξαϋλώνεται, ερωτούν ακόμα και οι σύντροφοί του, αφού παραμένουν χωρίς γραμμή, χωρίς επιχειρήματα, πλην όμως προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν στην εξουσία. Και ως αντίβαρο αρχίζουν τις περιοδείες. Οι περισσότεροι πάντως συριζαίοι βουλευτές, πέραν του να χειροκροτούν τον αρχηγό τους σε κάθε του εμφάνιση στη Βουλή, αμφιβάλλουν εάν θα κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα. Το περιβάλλον ωστόσο του κ. Τσίπρα επιμένει ότι αυτή θα κλείσει σύντομα. Το θέμα είναι πώς θα κλείσει. Τώρα αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι όταν κλείσει, θα έχει συνέπειες και για το κόμμα και για την κοινωνία, εκτός εάν υπάρξει η διαφυγή διά της μεθόδου των εκλογών. Γενική πάντως είναι πεποίθηση ότι το κόμμα βρίσκεται σε αδράνεια, τη στιγμή μάλιστα οι εξ αριστερών εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις (Ζωή Κωνσταντοπούλου. Π. Λαφαζάνης και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ τους.
Τι γίνεται όμως με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι όσο και εάν έψαξα δεν εντόπισα διασπαστικές τάσεις. Είναι διατιθέμενοι να ψηφίσουν τα όποια μέτρα κι αν φέρει η αξιολόγηση. Το λένε άλλωστε και οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως (προκειμένου να μη χάσουν την  εξουσία) και το περίεργο είναι ότι εμφανίζονται ότι θα ψηφίσουν προκαταβολικά τα μέτρα (και η Ενωτική Κίνηση του κ. Τσίπρα και οι 53+ του Ευ. Τσακαλώτου), χωρίς καν να γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα μέτρα. Ο φόβος βλέπετε των εκλογών τους κάνει... γατάκια. Εκτός εάν υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις που είτε υπό το βάρος της συνείδησής τους είτε επειδή δεν θα τολμήσουν πλέον να εμφανιστούν στις εκλογικές τους περιφέρεις δεν θα τα ψηφίσουν. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσουν τα κομματικά όργανα και εν συνεχεία να παραιτηθούν παραδίδοντας ταυτόχρονα και την έδρα τους.
Και οι γκρίνιες του Τσίπρα
Ωσάν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω υπάρχει, μου λένε, και δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς υπουργούς. Για παράδειγμα, γκρινιάζουν για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και πρώην υπουργό Νίκο Ξυδάκη για τη δήλωσή του περί δραχμής. Ο Αλ. Τσίπρας, μου λένε, σφόδρα ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του απεύθυναν «αρμοδίως» αυστηρές συστάσεις. «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τροφή στα επιχειρήματα Σόιμπλε» έλεγαν. Πώς όμως τα έλεγαν; Διά... ψιθύρων, αφού επίσημη ανακοίνωση αποδοκιμασίας δεν υπήρξε. Οι δηλώσεις ωστόσο Ξυδάκη προκάλεσαν έναν πολιτικό σεισμό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επεξεργάζεται σχέδιο για Grexit, τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη δεν είναι λίγοι οι εταίροι μας που φέρνουν πάλι το ζήτημα αυτό στο τραπέζι. Υπάρχει όμως και γκρίνια κατά του οικονομικού επιτελείου για το θέμα της μη συνεννόησης του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους (στο θέμα του χρέους), ή ακόμα γκρίνια για τον Ευ. Τσακαλώτο που λέει ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση δεν έγιναν, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έγιναν.
Του ξέφυγε του υπουργού
Πληροφορούμαι ότι υπουργός που έχει σχέση και με τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε  τάχα... αδιάφορα σε αστυνομικούς που είχε συναντήσει στο γραφείο του ότι «σύντομα θα έχουμε εκλογές». Εμαθα ότι το είπε με χαρακτηριστική άνεση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να το είχε δεδομένο! Και οι πηγές μου μάλλον δεν έχουν παρανοήσει την κουβέντα. Λέτε εκεί προς Θεσσαλονίκη και στα πέριξ να ξέρουν κάτι περισσότερο από εδώ και μας το κρύβουν;  
ΒΗΜΑτοδότης

4 σχόλια:

  1. Η μοίρα όσων ακολουθούν μνημονιακή,είς βάρος τού λαού,πολιτική.....
    Τό πασόκ,από 45% τό 2009 κατέληξε 4% τό 2015.
    Ο σύριζα γιατί νά αποφύγει τήν ίδια μοίρα τού πασόκ.???,μέ δεδομένο ότι μέσα στό σύριζα
    κρύφτηκαν καί αρκετοί παλαιοπασόκοι,πού τώρα βουλιάζουν καί τόν σύριζα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό πασόκ,από 45% τό 2009 κατέληξε 4% τό 2015.
    Ο σύριζα γιατί νά αποφύγει τήν ίδια μοίρα τού πασόκ.???,μέ δεδομένο ότι μέσα στό σύριζα-κρύφτηκαν καί αρκετοί παλαιοπασόκοι,πού τώρα βουλιάζουν καί τόν σύριζα....

    TO PASOK χαθηκε από τα σκανδαλα και τη σαπιλα! Οι ψηφοφοροι εδειξαν δικαιως μια
    σωστη δημοκρατικη σταση και τους διωξαν. Δεν ταιριαζετε, ειπαν, με τη δικη μας ηθικη και τη πιστη μας στη δημοκρατια και την ενοια κρατους με ολα εκεινα που αποκαλυφθηκαν, τι ΣιεμενΣ, τι ΑΚΗΣ, τι υποβρηχια και τοσα αλλα. Η στροφη όμως των ψηφοφορων από το κομμα του κ.Τσιπρα γινεται με τελειως αλλα αιτια, με καθαρα ατομικα, υλιστικα και μονο. Εδω φαινεται ποσο απροσδιόριστος εγινε ο ελληνας ψηφοφόρος. Δεν θελει να θυσιασει και να προσφερει στο ανημπορο κρατος του ουτε μια πενταρα, ζητα πισω τα κεκτημένα του και τιςπαλιες σθνταξεις και τα δωρα του! Εδω φαινεται η κατρακυλα του ελληνα ψηφοφορου ποσα ξεπεσε , ποσο φθηνος εγινε ο ιδεαλισμος του.
    Το κρατος μας θελει ανανεωση και πρεπει ολοι μας να συμμετάσχουμε στην αναπροσαρμογή.Αν υπαρχει κυβερνηση που θα φερει μια αλλαγη και δικαιη αναπροσαρμογή για ολους μας αυτη είναι η κυβερνηση του κ. Τσιπρα, δικαιη και αμεροληπτη, και κανονα την συμμετοχη ολων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΦΟΥ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ;
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ
    Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦΟΥ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ;
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ
    Γ.Κ

    τυπικο φιλαρακι της στηλης εδώ, αντιτσιπρας που ~εχασε μικρα ποσοστα από το εφάπαξ και συνταξη και θα τα κλαιει από δω και περα ολη του τη ζωη, όμως θα θελει να θεωρειται βερος Ελληναρας, λεβεντογεννημενος τσιφτης και μερακλής, ντόμπρος κι ισιος, ασίκης και μπεσαλής, χουβαρντάς και παει γλεντοντας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά