Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Το Ελληνικό διχάζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ!

«Αντάρτικο» Σκουρλέτη-Φίλη και αμηχανία Μαξίμου.

Συμπτώματα διπροσωπίας εμφανίζει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση με αφορμή τις επενδύσεις και συγκεκριμένα το project του Ελληνικού.
Η νέα αναβολή της εξέτασης της υπόθεσης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προκάλεσε μεν την οργή του Μαξίμου (μέσω διαρροών), ωστόσο στον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη και μάλλον ικανοποιούνται από τις εξελίξεις.
Σήμερα το πρωί, μάλιστα, στήριξη στο ΚΑΣ παρείχε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Σκουρλέτης, μία μέρα μετά τις αιχμές που εξαπέλυσε κατά του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία και τις προειδοποιήσεις για τα μνημόνια και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε συγκεκριμένα πως
οι αρχαιολόγοι κάνουν το καθήκον τους, δίνοντας «μάχη για την υπεράσπιση της χώρας», ενώ για τις επενδύσεις είπε πως είναι αποδεκτές μόνον εάν τηρούνται οι κανόνες.
Πέραν της αντίδρασης Σκουρλέτη - η οποία είναι ξεκάθαρο πως εκφράζει μία συγκεκριμένη εσωκομματική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ - και πέραν των τοπικών και αυτοδιοικητικών στελεχών στα νότια προάστια της Αθήνας, το παρών στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το ΚΑΣ, έδωσε ο Νίκος Φίλης. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός δήλωσε μάλιστα πως δεν είναι κατά των επενδύσεων, αρκεί να σέβονται, όπως είπε, τους νόμους και κανόνες. Πλην όμως η παρουσία του και μόνο στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν απολύτως συμβολική, κόντρα στην επιθυμία του Μαξίμου να προχωρήσει το επενδυτικό project και να δοθεί γενικότερα ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ των επενδύσεων.
«Δεν θα ανεχθούμε άλλες κωλυσιεργίες», ήταν το μήνυμα που διέρρευσε από το Μαξίμου, με τις πληροφορίες να φέρουν τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του ενοχλημένους για τη στάση της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού - και επικεφαλής του ΚΑΣ - Μαρίας Βλαζάκη. Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει και η πολιτική της προϊστάμενος, Λυδία Κονιόρδου, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τους υπουργούς του ότι δεν μπορεί να επιτρέψει άλλες παλινωδίες με τις επενδύσεις. Την αποπομπή Βλαζάκη ζήτησε μέσω Twitter από τον κ. Τσίπρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι τι πραγματικά προτίθεται να πράξει ο πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο ζήτημα κι αν αρκεί ακόμη και η απομάκρυνση μίας γραμματέως υπουργείου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ίδιος έχει αναλάβει επικεφαλής της περιβόητης task force για τις επενδύσεις. Μετά τις αντιδράσεις Σκουρλέτη-Φίλη πάντως, το πρώτο που θα πρέπει να επιλύσει ο κ. Τσίπρας είναι τις εσωτερικές διαμάχες σε κυβέρνηση και κόμμα και να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο δεν αποκλείεται να συνεδριάσουν σύντομα τα κομματικά όργανα, ενώ σε κεντρικό επίπεδο αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και η υπόθεση του Ελληνικού δεν θα αποτελέσει πισωγύρισμα.
Η ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί εξάλλου βασικό συστατικό στοιχείο στο αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία, οπότε πιθανή διάψευσή του θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία της - και προσωπικά του κ. Τσίπρα. Ειδικά για την περίπτωση του Ελληνικού, στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθούν τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και έτσι η υπόθεση να κλείσει οριστικά έως το τέλος του έτους. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας μεγάλης κρίσης με την πιθανή αποχώρηση του επενδυτή...
Αιμ. Περδικάρης-thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά