Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Διανομή μερίσματος, προσλήψεις και επιτάχυνση απονομής συντάξεων οδηγούν σε εκλογές



Επισήμως διαψεύδεται με πάθος. Ανεπισήμως όμως, φαίνεται πώς τα πράγματα ίσως και να είναι διαφορετικά. Το Μέγαρο Μαξίμου σε όλους τους τόνους επιμένει ότι θέμα πρόωρων εκλογών δεν τίθεται, μια και πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Επειδή όμως η προσφυγή στις κάλπες δεν προαναγγέλλεται, μια σειρά διαδοχικών κινήσεων του κυβερνητικού στρατοπέδου δείχνει ότι η στιγμή της ανακοίνωσης δεν είναι μακριά ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο θέλει να μας πείσει το Μέγαρο Μαξίμου. Κινήσεις που από μόνες τους η κάθε μία ξεχωριστά δεν δείχνουν κάτι το «περίεργο». Όλες όμως μαζί αποτυπώνουν μία τάση της κυβέρνησης που δυνητικά θα μπορούσε να «ανοίξει» το παράθυρο των εκλογών, εφόσον βρεθεί και το κατάλληλο αφήγημα.
Πρώτα από όλα όμως να επισημάνουμε μία παραδοχή:
Όλες οι κυβερνήσεις προτού ανακοινώσουν την απόφασή τους για εκλογές φρόντισαν, η κάθε μία στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να «φτιάξει» το κλίμα και την εικόνα της στους πολίτες. Πώς λοιπόν βελτιώνεις την «εικόνα» σου ως κυβέρνηση;
Κάνεις μικρές αλλά συνεχείς επεμβάσεις σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Σε ζητήματα που ακουμπούν στους πολίτες. Με άλλα λόγια «σουλουπώνεις» το κοινωνικό σου προφίλ. Δείχνεις, ως κυβέρνηση, ότι νοιάζεσαι για τον πολίτη ειδικά την περίοδο αυτή των μνημονίων. Η Κυβέρνηση λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τελευταίο μήνα δύο προχωρά «αθόρυβα» σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις:

Πρώτη κίνηση. Η αρχή έγινε στις αρχές Οκτωβρίου με την ανακοίνωση διανομής του κοινωνικού μερίσματος από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναδάκη. Μία επιλογή με έντονους συμβολισμούς. «Το μέρισμα θα διανεμηθεί φέτος σε μεγαλύτερο εύρος κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση. Θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο» και επιχείρησε να πρεξοφλήσει και την συμφωνία των θεσμών. «Πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους» σημείωσε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Κίνηση δεύτερη.  Το Μέγαρο Μαξίμου ξέρει καλά ότι ο μεγάλος «καημός» πολλών Ελλήνων είναι το πώς θα «πιάσουν» μία μόνιμη θέση στον ευρύτερο ή στον στενό δημόσιο τομέα. Ένας «καημός» που τα χρόνια του μνημονίου μεγάλωσε και όχι άδικα εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας. Η κυβέρνηση λοιπόν γνωρίζοντας καλά την ροπή των Ελλήνων για οικονομική εξασφάλιση μέσω δημοσίου, προχωρά «σεμνά» αλλά σταθερά σε διορισμούς.
Για παράδειγμα στα γραφεία του ΑΣΕΠ βρίσκεται τις μέρες αυτές μία νέα μεγάλη προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία θα προσληφθούν 5.000 μόνιμοι υπάλληλοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων.Ο διαγωνισμός αυτός αφορά στα αιτήματα των δήμων για τους οποίους κρίθηκε αντισυνταγματική η ανανέωση συμβάσεων στους υπαλλήλους που δουλεύουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ο τομέας της καθαριότητας.Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα προς το τέλος του 2017.
 
Κίνηση τρίτη. Η κυβέρνηση επιθυμεί να επισπεύσει την απονομή χιλιάδων συντάξεων που έχουν  αδίκως «κολλήσει». Για το λόγο αυτό πριν από μερικές μέρες υπήρξε  σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για απλούστευση διαδικασιών που αφορά στο πώς ένας «υποψήφιος» συνταξιούχος επιτέλους θα πάψει να είναι «υποψήφιος».
 
Κίνηση τέταρτη. Τον περασμένο μήνα η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Πρόκειται για το πέμπτο νομοθέτημα από το 2009  που αφορά στο ίδιο ζήτημα. Ο νόμος έφερε δύο σημαντικές αλλαγές για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων (που κατασκευάστηκαν μέχρι την 28η Ιουλίου 2011): Προβλέπει μειωμένα πρόστιμα καθώς υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση παραβόλων και προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων και γίνονται εκπτώσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατά κύριο λόγο μακροχρόνια ανέργους και ομάδες που στηρίζονται στο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
Σε όλα τα παραπάνω αν συνεκτιμήσει κάποιος και την επικοινωνιακή «καταιγίδα» των τελευταίων 24ωρων με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσιπρα στις ΗΠΑ, στην οποία επένδυσε το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του πρωθυπουργού, τότε σίγουρα τα συμπεράσματα είναι πολλά και χρήσιμα. 
 
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ούτε βεβαίως ότι η κάθε μία από τις παραπάνω τέσσερις κινήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου είναι από μόνες τους ενδεικτικές ότι «ο κύβος ερρίφθη».
 
Όμως το βέβαιο συμπέρασμα είναι πως πολλά μικρά και μεταξύ τους άσχετα κομμάτια μπαίνουν το ένα πίσω από το άλλο. Δημιουργούν ένα δρόμο που στο τέλος του θα βρούμε μπροστά μας... τις κάλπες. Μένει να αποκαλυφθεί το πότε ακριβώς.
Γ. Τρουπής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά