Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Οι βόμβες της Αραβίας σκάνε στο «Πεντάγωνο»

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις που αφορούν πράξεις και παραλείψεις του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το αρνητικό φορτίο επιτείνει, μάλιστα, την παραμονή μιας εξαιρετικά κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή όπου ο Καμμένος προσέρχεται έπειτα από πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την διαδικασία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ακόμη μια περίεργη υπόθεση που έρχεται στο φως και αφορά πώληση βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενώ νέα τροπή αποκτά και η υπόθεση των Σαουδαράβων και της άγνοιάς τους για τον μεσολαβητή επιχειρηματία που είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπός τους.  
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στη Βουλή από τον τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει συμφωνήσει και να έχει υλοποιήσει χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, στην πώληση αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ. Η ΝΔ μάλιστα, επικαλούμενη δημοσιεύματα, υποστηρίζει πως λόγω της έλλειψης διακρατικής συμφωνίας τα ΗΑΕ προέβησαν σε δωρεά (!) 78 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δηλαδή δυο χρόνια μετά την πώληση του υλικού, υπήρξε έγκριση από το ΚΥΣΕΑ.
Είναι σαφές ότι αύτη η πρωτόγνωρη - όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για κάθε ευνομούμενο κράτος - διαδικασία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Καμμένου ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προσπάθησε τον περασμένο Οκτώβριο να νομιμοποιήσει την... προφορική διαδικασία πώλησης στρατιωτικού υλικού, αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ανέκρουσε πρύμναν. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση κινητών περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εισηγήθηκε μεταξύ άλλων και το εξής: «Η αξιοποίηση του υλικού να ενεργείται με ηλεκτρονική ή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας». Ωστόσο, μετά τον σάλο που ξέσπασε στην Βουλή εκείνες τις ημέρες, υποχρεώθηκε να αφαιρέσει την λέξη «προφορική». Το γεγονός πάντως ότι αποπειράθηκε να κάνει νόμο του κράτους μια τέτοια διαδικασία  συνδέεται πιθανώς με την υπόθεση πώλησης των βομβών στα ΗΑΕ, η οποία έγινε το 2015, εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ δυο χρόνια μετά, και αποκαλύπτεται σήμερα...

Μόνος απέναντι σε στοιχεία που «καίνε»

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους καθώς τα ερωτήματα σε σχέση με τους μεσάζοντες, τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε τρεις διαφορετικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και τώρα και στα ΗΑΕ) και τον ρόλο του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι πολλά και ποικίλα. Ο Πάνος Καμμένος, απόντος του Αλέξη Τσίπρα, θα βρει απέναντί του συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τύχει υποστήριξης από το συγκυβερνών κόμμα και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. 
 

Νέα Δημοκρατία: «Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους»

«Πόσο χρόνο χρειάζεται ο Πρωθυπουργός για να αντιληφθεί ότι ο συναρχηγός του είναι αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους;» επισημαίνει από την πλευρά της η ΝΔ, αναφέροντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται και σιωπά εδώ και 16 μέρες. Με νέα ερώτηση στη Βουλή, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει νέους προβληματισμούς για «άλλη σκοτεινή εξαγωγή-πώληση» όπως αναφέρει, πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ειδικότερα, ο αρμόδιος τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής του Αναστάσιος Δημοσχάκης καλούν τον υπουργό Αμυνας να απαντήσει εάν πραγματοποιήθηκε πώληση αεροπορικών βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς διακρατική συμφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Οπως αναφέρουν, «ο κ. Καμμένος είχε εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τον Απρίλιο του 2015, την πώληση 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ. Aπό δημοσιεύματα όμως, προκύπτει ότι ο αριθμός των βομβών ΜΚ-82 που εξήχθησαν-επωλήθησαν προς τα ΗΑΕ ήταν 1.000 και όχι 300, πως δεν υπήρχε διακρατική ή άλλη συμφωνία-σύμβαση για την πώληση και πως δεν υφίστατο έγκριση από το ΚΥΣΕΑ».
«Προκύπτει ότι λόγω έλλειψης διακρατικής συμφωνίας-σύμβασης τα ΗΑΕ προέβησαν σε δωρεά 78 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους 2017 περίπου υφίσταται ετεροχρονισμένη έγκριση του ΚΥΣΕΑ στη διακρατική συμφωνία ή δωρεά». Γι' αυτό καλούν τον υπουργό να απαντήσει αν υφίσταται ή όχι διακρατική συμφωνία-σύμβαση για την αξιοποίηση-πώληση των 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ, όπως εισηγήθηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και με ποια διαδικασία έγινε η πώληση.
TA NEA

2 σχόλια:

  1. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΚΡΙΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tο καράβι αρχίζει και μπάζει νερά και η παραμονή στην εξουσία, όσο γλυκειά κι αν είναι, δεν βοηθάει την κατάσταση. Τα κατοστάρικα και διακοσάευρα που μοιράζει ο πρωθυπουργός, όχι μόνον θα ξεχαστούν μετά τις γιορτές αλλά θα φέρουν εκ νέου στο προσκήνιο την υπερφορολόγηση. Η φιλολογία περί ηθικής και Μαρέβας αφήνει παγερά αδιάφορο το κοινό, που έχει άλλες σκοτούρες μπροστά του. Γνωρίζει εξάλλου ότι μόνον 15 βουλευτές του Σύριζα έχουν 476 διαμερίσματα και κάπου 50 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις. Τα Εξάρχεια έχουν γίνει κόλαση για τους κατοίκους τους και το ίδιο συμβαίνει με ένα κομμάτι της Αττικής. Η λάσπη φούσκωσε και άφησε πίσω της 21 νεκρούς. Από την άλλη, το χάλι με τους τραμπούκους που το παίζουν αναρχο-προοδευτικοί έχει παραγίνει. Από την στιγμή που σουλατσάρουν ανενόχλητοι στο ελληνικό Πεντάγωνο, αυτό κάτι λέει στον κόσμο της σιωπηρής πλειοψηφίας. Όσο για τον κατήφορο της οικονομίας, μόνον ο Τσίπρας και η Αυγή δεν τον βλέπουν. Για τον υπόλοιπο κόσμο, εντός και εκτός Ελλάδος, αυτά που μπορεί να είπε η κυρία Μιράντα Ξαφά σε επενδυτές στο Λονδίνο είναι μηδαμινά μπροστά την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι επιχειρήσεις και όσοι ακόμα εργάζονται σε αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά