Πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διεργασίες για την εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ήρθαν τα χθεσινά γεγονότα για να αποδείξουν οτι αυτή δεν καθόλου εύκολη υπόθεση.
Μπορεί για πρώτη φορά να συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί. Ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές, με τις ψήφους της Μακεδονίας να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το εκλογικό αποτέλεσμα.Οι δηλώσεις που έγιναν χθες, αποδεικνύουν πως αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να εκβιάσει μια λύση, τότε το πιθανότερο είναι να μπει σε μεγάλες περιπέτειες.
Τι έγινε χθες:
Πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν πως η κυβέρνηση συζητά με την ΠΓΔΜ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, την ονομασία “Νέα Μακεδονία”.
Για να μη διαψευστούν αμέσως οι πληροφορίες αυτές από το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου η ηγεσία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στα δημοσιεύματα, εικάζουμε πως η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται πράγματι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όμως η ονομασία αυτή, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασε το 1992 υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμιά ονομασία που να περιέχει χρήση του όρου “Μακεδονία”.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακαμφθεί, μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για την ονομασία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ούτε αυτό φαίνεται προς το παρόν πιθανό.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε χθες στον “ΘΕΜΑ FM” πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί καμιά ονομασία, αν προηγουμένως δεν υπάρχει ομόφωνη και ενιαία συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.
Φαίνεται πως κάτι γνώριζε. Διότι λίγο αργότερα σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωνε: “Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου "Μακεδονία" για την ονομασία των Σκοπίων».
Για να λυθεί λοιπόν κάποτε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δεν αρκεί μόνο να συμφωνήσουν οι γείτονες. Θα πρέπει να συμφωνήσει και ο κ. Καμμένος, που δηλώνει ανυποχώρητος. Κι άλλη φορά δήλωνε πως δεν θα υποχωρήσει για άλλα θέματα, αλλά το έκανε. Αλλά κι αυτό δεν σημαίνει πως θα υποχωρεί για πάντα...
Δεύτερον θα πρέπει να συμφωνήσει κι η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να είναι βέβαιο πως κι αυτό αρκεί, για να παραβιαστεί η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών του 1992.
Όλα αυτά θα μπορούσαν πιθανώς να συμβούν αν βρισκόμαστε στην αρχή μιας κυβερνητικής θητείας. Αλλά όταν βρισκόμαστε ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο, με τη κυβέρνηση να μοιράζει λεφτά και την αντιπολίτευση να ζητά εκλογές, το πιθανότερο δεν θα αγνοήσει κανείς τις ψήφους των κατοίκων της Μακεδονίας και γενικώς της Βόρειας Ελλάδας, που για το θέμα αυτό δεν σηκώνουν κουβέντα.
Γι αυτό και θεωρείται ήδη πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση το επόμενο εξάμηνο. Ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου...
Βασ. Χιώτης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.