Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Άρχισε να κτυπά απειλητικά τα «τύμπανα» του πολέμου στη Μεσόγειο: Ερντογάν μαινόμενος!

Μαζεύονται τα «σύννεφα» πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Τουρκία επιδιώκει, να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή και συγχρόνως να πάρει θέση στο διπλωματικό παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη για το μέλλον της Λιβύης εκπροσωπώντας ουσιαστικά και το Κατάρ στο παιγνίδι εξουσίας που έχει ξεσπάσει στον αραβικό σουνιτικό κόσμο.
Με το Κατάρ και την Τουρκία από την μια και την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την άλλη που υποστηρίζονται όμως και από χώρες όπως η Αίγυπτος.
Οσο πλησιάζει η ώρα που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Λιβύη θα παρουσιάσει τις προτάσεις του εντός του Ιανουαρίου η κρίση θα κλιμακώνεται καθώς ο στρατηγός Χαφτάρ θέλει να ενισχύσει την θέση του στις διαπραγματεύσεις σπεύδοντας να καταλάβει ακόμη περισσότερο έδαφος στην Λιβύη, ενώ ο Σαράζ με την στήριξη Ερντογάν θέλει να αποφύγει μια στρατιωτική ήττα που θα τον μετατρέψει σε «Πρωθυπουργό – σφραγίδα» χωρίς καμία ισχύ στις διαπραγματεύσεις.
Μέσα σε αυτή την κρίσιμη αντιπαράθεση έχει εμπλακεί και η Ελλάδα καθώς η Τουρκία σε μια ευθεία συναλλαγή με τον Σαράζ πέτυχε να υπογράψει το Μνημόνιο για
οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με αντάλλαγμα την υπόσχεση για συνέχιση της υποστήριξης και με στρατιωτικά μέσα.
Μια υπόσχεση που εφόσον υλοποιηθεί είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει περιφερειακές αναταράξεις μια και εκτός των χωρών που έχουν συμφέροντα στην χώρα όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ούτε η Αίγυπτος ούτε τα ΗΑΕ θα αποδεχθούν μια τέτοια παρέμβαση, που πρακτικά θα παραδώσει την Λιβύη στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Η Αθήνα ορθά κινήθηκε και προς την κατεύθυνση των χωρών του Κόλπου που είναι στο αντίθετο στρατόπεδο από εκείνο της Τουρκίας και η ανταπόκριση που βρήκαν οι ελληνικές θέσεις στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια τόσο στο Ριάντ όσο και στο Αμπού Ντάμπι ήταν ιδιαίτερα θετική. Η προκλητική και ασύδοτη στάση της Τουρκίας προκαλεί και τις άλλες χώρες της περιοχής και πιθανόν η Τουρκία κάνει λάθος υπολογισμούς.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλοκής στην Λιβύη δεν έχει σχέση με την εμπλοκή της στην Συρία, με την οποία μοιράζεται μεγάλου μήκους χερσαία σύνορα, υπάρχουν γραμμές ανεφοδιασμού και σε αρκετές περιοχές υπάρχουν και πληθυσμοί φιλικά διακείμενοι στην Τουρκία. Και στην Συρία υπάρχει και η Ρωσία η οποία επέτρεψε την τουρκική επιχείρηση.
Η Λιβύη είναι εντελώς διαφορετικό «τερέν»: απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Τουρκία οι γραμμές ανεφοδιασμού είτε δια αέρος είτε δια θαλάσσης διέρχονται από περιοχές που ελέγχει η Ελλάδα και η Αίγυπτος και επίσης θα έχει να αντιμετωπίσει και την ίδια την Αίγυπτο που γειτνιάζει με την Λιβύη, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν στηρίζει ανοιχτά τον στρατηγό Χαφτάρ.
Με τα δεδομένα αυτά η Τουρκία λογικά αντιδρώντας θα θέλει να αποφύγει μια ευθεία εμπλοκή αλλά ακόμη και μικρής κλίμακας εμπλοκή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις και στο εσωτερικό της χώρας, όπου τυχόν απώλειες για «χάρη του Σαράζ» θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον Ερντογάν. Αυτό κάθε άλλο παρά αποκλείει το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να κινηθεί για τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας.
Ομως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποδείξει στην κυβέρνηση της Τρίπολης ότι ανταποκρίθηκες στην Συμφωνία που έκανε με τον κ.Σαράζ ότι θα τον βοηθήσει στρατιωτικά με αντάλλαγμα την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Η κρισιμότητα των εξελίξεων στην περιοχή ενόψει και της τελικής προσπάθειας για τις συνομιλίες του Βερολίνου ασκούν εκ των πραγμάτων πίεση όμως και στις άλλες πλευρές.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ Νεολαίας στο Sharm El-Sheikh, δήλωσε ότι το Κάιρο ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, τονίζοντας μάλιστα ότι (στο θέμα αυτό) τα πράγματα προχωρούσαν καλά, στο μεταξύ όμως υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για εκ νέου ενεργοποίηση των συνομιλιών για τη συμφωνία.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε ότι, αναφορικά με τη Λιβύη και το Σουδάν, η Αίγυπτος επεμβαίνει προς το συμφέρον των χωρών αυτών και των λαών τους∙ πρόκειται, όπως επισήμανε, για κατεξοχήν θέμα της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας, καθώς είναι όμορες χώρες και προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σκεφθεί ότι μπορεί να ελέγξει τη Λιβύη και το Σουδάν..»
Την περασμένη εβδομάδα πάντως η Αίγυπτος θέλησε να στείλει το μήνυμα της, πραγματοποιώντας μεγάλη ναυτική άσκηση στην Μεσόγειο . Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ μεγάλος αριθμός ναυτικών μονάδων με επικεφαλής ένα από τα ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral συμμετείχαν στην άσκηση όπου έγινε εκτόξευση, από αιγυπτιακό υποβρύχιο, πυραύλου βυθού-επιφανείας τύπου Harpoon, εντός ειδικής κάψουλας, του οποίου το βεληνεκές υπερβαίνει τα 130 χλμ. Ενδεικτικό των κάκιστων σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία είναι ότι τα ΗΑΕ κάνουν λόμπι στις ΗΠΑ και στο Κογκρέσο προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Όπως μάλιστα ανέφερε το ΑΝΑΤΟΛΟΥ τα ΗΑΕ προσέλαβαν την εταιρία Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, η οποία είχε στείλει email στα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΑΕ ζητώντας την καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία και υποστηρίζοντας τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Η Τουρκία η οποία έσπευσε να καταγγείλει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να δρομολογήσουν την άρση του εμπάργκο όπλων για την Κυπριακή Δημοκρατία … απειλεί την ειρήνη, όχι μόνο διατηρεί τα κατοχικά στρατεύματα στο νησί αλλά με την εγκατάσταση σε μόνιμη βάση των UAV’s τουρκικής κατασκευής στα Κατεχόμενα θέτει απειλή ασφαλείας όχι μόνο για την Λευκωσία αλλά και για το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πολύ περισσότερο μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ ότι σύντομα θα σταθμεύουν στην Κατεχόμενη Κύπρο και τουρκικά F16.

Κινήσεις που κλιμακώνουν ακόμη περισσότερο την στρατιωτικοποίηση της τουρκικής παρουσίας στο νησί και δίνει και άλλο περιεχόμενο και διάσταση στις τριμερείς συνεργασίες με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.
 Νικ. Μελέτης-pronews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Ερντογαν με την ανοχή και εγκριση του Πουτιν εχει ηδη γινει παιχτης στη Λιβυη. Παίζεται ήδη το ίδιο σκηνικο με τη εισβολή στη Συρία. Προχθές η Μέρκελ τον κάλεσε
    Να προσέλθει στη διεθνή σύσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη! Με λίγα λόγια η Τουρκία θα είναι ο χωροφύλακας της διατήρησης της ειρήνης της Λιβύης με στρατεύματα, όπως έγινε στη Κύπρο και στη Β.Συρια. Εμείς εδώ ασχολούμαστε με το Κουκάκι και τους αναρχικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά