Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Οι «δικοί μας άνθρωποι» της δεύτερης φοράς


«Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι, και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνόδευσε την περασμένη Κυριακή (συνέντευξη στην «Αυγή» της Κυριακής) το διαρκώς επαναλαμβανόμενο, πλέον, αίτημά του για εκλογές με διακήρυξη ετοιμότητας του ιδίου και του κόμματός του να αναλάβουν τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας.

Το αίτημα για εκλογές μπήκε στην πρώτη γραμμή του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, προφανώς υπαγορευόμενο από δύο δεδομένα: την πίεση που ασκεί η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ μετά την αλλαγή ηγεσίας και τη συνακόλουθη ανησυχία ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτήσει τώρα τη δυναμική που δεν κατάφερε από τις εκλογές του 2019 και μετά, απειλείται με περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του. Και, δεύτερον, την πιεστική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί για την

κυβέρνηση μετά και από μια σειρά αστοχίες και λανθασμένους χειρισμούς, που δυσαρεστούν τους πολίτες.

Εκτός από τη μάχη με τον χρόνο –να προλάβει ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ και να αξιοποιήσει τις όποιες ρηγματώσεις στην κυβερνητική απήχηση πριν δοθεί περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιπαλέψει και με το ίδιο το κόμμα του.

Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν ακόμα και με δημόσια παραδοχή ότι ένα από τα μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019 ήταν η αποτυχία να αφουγκραστεί τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Οχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό και υπερφορολόγησης στο πλαίσιο της αντίληψης αναδιανομής εισοδήματος αλλά και σε επίπεδο ανάγνωσης της καθημερινότητας, κατανόησης των ανησυχιών της μεγάλης μερίδας των πολιτών που συγκροτούν τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και είναι το κρίσιμο πολιτικό μέγεθος για την επικράτηση στις εκλογές.

Οταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην κυβέρνηση, πρωτίστως σε αυτούς τους ψηφοφόρους (θα έπρεπε να) απευθύνεται. Το μήνυμα, όμως, του σχεδίου διακυβέρνησης έρχονται να συμπληρώσουν οι δηλώσεις κομματικών στελεχών που μάλλον ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν, παρά καθιστούν ελκυστική την προοπτική επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Είχε ειπωθεί ήδη από την πρώτη περίοδο κυβερνητικής διακυβέρνησης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία». Και επαναλαμβάνεται τώρα ως δυσοίωνη προαναγγελία. Με την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου να συνδέει την επιστροφή στη διακυβέρνηση με την άλωση του κράτους από «δικούς μας ανθρώπους», μεταξύ άλλων «για να μην έχουμε εχθρικό περιβάλλον στη Δικαιοσύνη». Και τον κ. Παύλο Πολάκη να υπερθεματίζει με την ανάγκη να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον μία τράπεζα και η ΔΕΗ. Οσον αφορά τη Δικαιοσύνη, περιγράφει μαζική εισροή νέων δικαστών με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους υφιστάμενους και μια δεύτερη σχολή δικαστών, «έναν άλλο μηχανισμό».

Τους ψηφοφόρους που επιζητούν και ασπάζονται κομματική άλωση του κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει. Είναι ο στενός του κομματικός πυρήνας. Το ευρύτερο ακροατήριο που θα του δώσει την εκλογική νίκη, δύσκολα θα βρει ελκυστική μια τέτοια πρόταση.

 Δώρα Αντωνίου-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά