Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ξέραμε, τελείωσε!


Δε γνωρίζω τι θα προκύψει από τις εσωκομματικές διαδικασίες στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δε γνωρίζω αν αυτός ο χώρος θα παραμείνει ενωμένος ή αν θα εκφραστεί από δύο κόμματα. Κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη. Ένα είναι σίγουρο: ο ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά της κυβερνώσας Αριστεράς έχει πεθάνει. Μάς τελείωσε με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του. 

Καλώς ή κακώς, αυτός πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4% και τον οδήγησε στην εξουσία, εκμεταλλευόμενος τις έκτακτες περιστάσεις εκείνων των δύσκολων ετών. Εξαπατώντας; Ναι εξαπατώντας. Κάνοντας κυβιστήσεις; Ναι κάνοντας κυβιστήσεις. Και η εξαπάτηση και η κυβίστηση απαιτούν ένα ταλέντο που το είχε ο Α. Τσίπρας. 

Επί πλέον, λόγω της συγκολλητικής ουσίας της εξουσίας, κράτησε ενωμένο αυτό το ετερόκλητο σχήμα που λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα δεν υπάρχει ούτε εξουσία ούτε Τσίπρας. 

Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 31,5%, ένα ποσοστό που τον

καθιστούσε κόμμα σε κυβερνητική αναμονή. Τότε ήταν μέσα στη λογική των πραγμάτων η Νέα Δημοκρατία, λόγω της αναμενόμενης κυβερνητικής φθοράς, να χάσει μερικές μονάδες που θα τις εισέπραττε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η προσδοκία της επιστροφής στην εξουσία - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. 

Η συντριβή του 2023 θρυμμάτισε αυτή την προσδοκία. Πλέον ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι για την επιστροφή στην εξουσία, αλλά για να μην κατρακυλίσει στην τρίτη θέση. Ήδη, αισθάνονται την αναπνοή του ΠΑΣΟΚ. 

Από τη σημερινή κατάσταση προκύπτει και μια άλλη βεβαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για έναν απλούστατο λόγο: δεν το θέλουν! Για το ιστορικό γονιδίωμα αυτού του χώρου τα έχω γράψει πολλές φορές. Είναι κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και αυτό τους αρέσει. Δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό δεν αρέσει στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Παραμένουν πιστοί στις αρχές τους. Άλλωστε, τα ονόματα αυτών που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δε προδιαθέτουν για κάτι διαφορετικό. Όλοι είναι μαρξιστές που απεχθάνονται την κανονικότητα γιατί δεν τους βολεύει. Το πρόβλημά τους είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την κανονικότητα. 

Και ο Α. Τσίπρας; Δεν αποτελεί τον άγνωστο χ; άγνωστος χ δεν είναι. Είναι ένας πολλάκις βαριά ηττημένος ηγέτης και ως εκ τούτου ελάχιστες επιλογές διαθέτει. Η πλέον σοφή κίνησή του θα είναι σε πρώτο χρόνο να πάρει τις βαθιές αναπνοές που τις χρειάζεται και σε δεύτερο χρόνο να αναζητήσει την τύχη κάπου στην Ευρώπη. Δε λέω στη Βενεζουέλα, για να μην παρεξηγηθώ. 

Πάντως, αυτό που θα αφήσει πίσω ουδεμία σχέση θα έχει με το δημιούργημά του. 

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

6 σχόλια:

  1. Σχετικά με τη πρώτη υποψηφιότητα η γνώμη ενός από τους φανατικούς οπαδούς του απερχόμενου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ (για να καταλάβουμε τι πρόκειται να γίνει):

    Η Έφη Αχτσιόγλου έχει μόνο ένα πρόβλημα: Την αλαζονική και νταηλίδικη συμπεριφορά του συζύγου της σε συντρόφους του.
    Αν το προσπεράσει, θα το βρει μπροστά της.
    Αν το ξεπεράσει, ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά της.
    Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβασε αμεσως το βιογραφικο της κυριας Έφη Αχτσιόγλουκαι βαστα μονο τις επαγγελματικες και σχολικες επιδοσεις της, σuγκρινε δε το IQ το δικο της μ~εκεινο του κ.Κουλη!
      Βαστηξου μη πεσεις απο τη καρεκλα σου τσιφτη Γ.Κ.!! Μη κακοχαρακτηριζεις/δισφημεις λοιπον ατομα που δεν γνωωρισες, δεν μιλησες,δεν μπορεσες να εκτιμησεις ποτε σου τις ικανοτητες τους !
      Στα ελληνικα αυτο που κανεις το λενε ρουφιανια κι αυτον που το κανει τον λενε ρουφιανο !!

      Διαγραφή
  2. Και μια δεύτερη,του ιδίου, γνώμη:
    Θα κρατήσω τον λόγο της #Αχτσιόγλου για τις επόμενες πολύ ζεστές μέρες.
    Πατάς play και πέφτει η θερμοκρασία 15 βαθμούς με την πρώτη φράση.
    Γ. Κ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σβήσει γρήγορα το άστρο της, τώρα λόγω υποψηφιότητας επικεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Σύριζα έσβησε για πάντα γιατί ήταν προϊόν μιας συγκυρίας που συμβαίνει μια φορά τα 1000 χρόνια. Συνομώτησε όλο το σύμπαν για να χρεωκοπίσει η χώρα με ένα σταθερό νόμισμα, να βρεθεί ένας αδίστακτος λαϊκιστής επιτομή του ψεύδους και τοξικότητας, έχοντας υποστηρικτή ένα ακροδεξιο απληστο υποκείμενο για να αρπάξει την εξουσία και να ταλαιπωρήσει το λαό. Αυτό το κόμμα μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούσε να επικρατήσει. Σήμερα αυτά έχουν εκλείψει, η χώρα γύρισε στη κανονικότατα και ο λαός το απέδειξε σε συνεχόμενες εκλογές, και σύντομα θα το αποδείξει στις επόμενες Νομαρχιακές εκλογές.
    Το ποιος θα διαδεχθεί το μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα, ποσώς ενδιαφέρει το κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραφεις, οτι ο Σύριζα συνομώτησε όλο το σύμπαν για να χρεωκοπίσει η χώρα.... Βρε μπας και ζεις σε αλλον πλανητη ? Τον Κωστακη, τον χονδρο Καραμανλη , τον χρεκοπημενον, τον ξεχνας ! Βρε μαθε την νεωτερη ιστορια μας , μη μπερδευεις καταστασεις !! Το προσφατο εξωτερικο χρεος της Ελλαδος, ειναι κληρονομια των δεξιων κυβερνησεων και σημερα παραμενει με 180 δις ευρω να πλησιαζει 2φορες το ετησιο Εθνικο μας εισοδημα ! Το πηρες χαμπαρι ? Για δυο χρονια ολοι μας λοιπον νηστεια με ψωμι κι ελιες και γκαρσονια των ξενων τουριστων για να ξεχρεωθει η πατριδα!!

      Διαγραφή
  4. Δηλ.3:02:00 μ.μ. EEST, θελεις προφανως να μας πεις , οτι οσο υπαρχει το αστερι Κουλης, φωτεινωτερο κι απο εκατονταδες ηλιων η εμφανιση καποιου αλλου πολιτικου ανδρα στο στερεωμα ειναι χαμενη εν τω γεννάσθα/αμεσως;
    Εχεις μηπως μια σοβαρη Κουλη-αναλυση για φαινομενο τουτο να μου προτεινεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά