Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Το ΠΑΣΟΚ που θέλουμε...


Το απόσπασμα αυτό από ένα π
αλιότερο άρθρο του Νίκου Κοτζιά στην εφημερίδα "Η Αξία" θα πρέπει να το διαβάζουν καθημερινά πάρα πολλοί στο ΠΑΣΟΚ εάν όντως θέλουμε να δώσουμε την απάντηση στην κρίση... καλό διάβασμα λοιπόν και δεν είναι κακό μερικές φορές να εφαρμόζουμε και καμία θεωρητική ιδέα στην πράξη και δει στην πολιτική...

"Στα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ ταλανίζετε από την έλλειψη διαλεκτικής προσέγγισης των οργανωτικών προβλημάτων και της σχέσης που αυτά έχουν με την πολιτική. Το ζήτημα αυτό είναι, πλέον, κομβικό για την ποιότητα αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στα προβλήματα της χώρας ως μελλοντική κυβέρνηση. Όλα δείχνουν, δυστυχώς, ότι το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την οργάνωση της πολιτικής. Είναι και το ευκολότερο. Τμήμα του ΠΑΣΟΚ δείχνει ανίκανο να κατανοήσει ότι την οργάνωση την θέλει κανείς προκειμένου να παράγει, προωθήσει και υλοποιήσει ένα πολιτικό σχέδιο. Ότι δεν είναι η πολιτική που καλείται να εξυπηρετήσει την οργάνωση ώστε να αποκτήσει η τελευταία κάποιο περιεχόμενο ενασχόλησης. Μετά από μια πολιτική νίκη, η επιστροφή και απόδοση προτεραιότητας στα οργανωτικά είναι λάθος. Λάθος που έχει την εξήγησή του. Στη δίμηνη εσωτερική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, συστρατεύτηκαν με τον Γ. Παπανδρέου δυνάμεις μέχρι τότε αδρανείς, που επιστρέψανε ήδη στις 12 Νοεμβρίου στις εργασίες τους διότι δεν θέλησαν να υποβιβάσουν τα προβλήματα της χώρας σε μικροπολιτικά σχόλια και σε άνευ ουσίας μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Οι δυνάμεις αυτές δεν ενδιαφέρονται σήμερα, ούτε ανακατεύονται στα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, οι δυνάμεις που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε ήττα στις 16 Σεπτεμβρίου, που δεν διαθέτουν πολιτική σκέψη, πείρα και ένστικτο, επανέρχονται στις θέσεις τους που τρεμάμενες και φοβισμένες εγκατέλειψαν το ίδιο βράδυ της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ, όταν με αγωνία καλούσαν τον Γ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει το καράβι ακυβέρνητο πριν τους πάρουν τα σκάγια των γεγονότων. Είναι φανερό ότι εάν οι πιο πάνω άνθρωποι, είχαν άλλες ικανότητες, θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα οργανωτικά από τα πολιτικά, ή έστω να παραιτηθούν από την επιδίωξη να στριμώξουν τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα σε γραφειοκρατικές -- οργανωτικές διαδικασίες. Ή να κατανοούσαν από μόνοι τους, επιτέλους, το μέτρο που διαθέτουν. Μια στάση που αποτελεί μεγάλη αρετή στην πολιτική, αλλά δεν έχει γνωρίσει και μεγάλη διάδοση στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από πολιτικούς που θα γράφουν το Πολιτική με «Π» κεφαλαίο και δεν θα στρογγυλεύουν τα πράγματα. Που θα είναι «Πολιτικά Ζώα». Με πολιτικό ένστικτο, κουλτούρα πολιτισμού και διαλόγου, γνώσεις χάρη στις οποίες θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η πολιτική ως επιστήμη και τέχνη και να μην περιορίζεται στην τεχνική της διαρροής μικροπολιτικών σχολίων. Τέτοια καλά στελέχη διαθέτει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά χρειάζεται περισσότερα. Για αυτό μόνο κακό κάνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι νέοι βουλευτές καθώς και νέοι συνδικαλιστές που απέδειξαν το τελευταίο δίμηνο ότι διαθέτουν σύγχρονα προσόντα, χωρίς δεσμά και διαπλοκές από το παρελθόν, δεν βρήκαν τη θέση τους στα νέα όργανα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν βρήκαν τόπο ούτε οι ανησυχίες τους για ένα πιο πολιτικό, ριζοσπαστικό και κοντά στον πολίτη ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω αυτό να είναι προσωρινό."

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά