Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Λιχαδονήσια (Γιατί τα λέμε έτσι)





Στο Μαλιακό κόλπο βρίσκονται τα νησιά Στρογγυλή και Μακρουλή ή, αλλιώς, Λιχαδονήσια. Έχουν πάρει τ’ όνομά τους απ’ το φίλο τού Ηρακλή Λίχα, τον οποίο ο μυθικός ήρωας πέταξε απ’ τον Όλυμπο, όταν εκείνος αρνήθηκε να του πάρει τη ζωή και να τον απαλλάξει από τους αβάσταχτους πόνους που αισθάνονταν, όταν οι σάρκες τού Ηρακλή ξεκολλούσαν από το δηλητήριο που είχε η προβιά, την οποία του είχε δώσει να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα, που πίστευε πως έτσι θα ξανακέρδιζε την αγάπη τού άντρα της. Όμως, αντί για μαγικό φίλτρο, αυτή ήταν ποτισμένη με καυτερό δηλητήριο από τον Κένταυρο Νέσσο, λίγο πριν πεθάνει, σκοτωμένος από τον Ηρακλή, γιατί είχε αποπειραθεί να βιάσει τη γυναίκα του, όταν το ζευγάρι επεχείρησε να περάσει τον ποταμό Εύηνο και ζήτησαν τη βοήθειά του.

Η Δηιάνειρα ήταν κόρη του βασιλιά Οινέα και της Αλθαίας? αδελφή τού Μελέαγρου. Ο ήρωας την κέρδισε, ως έπαθλο της νίκης του κατά του Αχελώου. Το σώμα τού Λίχα έπεσε στα νερά της θάλασσας, στον Μαλιακό, σε δύο κομμάτια, ένα το κορμί κι ένα το κεφάλι.

Αν δει κανείς τα Λιχαδονήσια, από ψηλά, ή τα περιπλεύσει με κάποιο πλεούμενο, βλέπει, πράγματι, ένα στρογγυλό νησί (το κεφάλι) κι ένα επίμηκες (κορμί με χέρια και πόδια). Αξιοθαύμαστο είναι ότι διακρίνεις αγκώνα, λαιμό, μηρό, ακόμα και δάχτυλα ως μικρά νησάκια.

Η φωτογραφία είναι πάνω στο νησί και στο βάθος φαίνεται η Πελασγία και το Αχλάδι.

Νικ. Μπατσικανής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά