Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Μετεωρολόγος!


Γιάννης Πρετεντέρης

Φωτογραφία
Για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα με την εξεταστική επιτροπή ο Καραμανλής μάς εξήγησε χθες ότι έχει την ευθύνη «όταν δημιουργείται ένα συγκεκριμένο κλίμα να παίρνει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα ξεκαθαρίζουν το κλίμα». Η δήλωση αυτή από μόνη της είναι εντυπωσιακή.

Για πολλούς λόγους.

Πρώτον, ο Πρωθυπουργός δεν μιλάει για «πρόβλημα» αλλά για «κλίμα». Ακόμη και τώρα, δηλαδή, δεν αποδέχεται ότι το Βατοπαίδι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να ερευνηθεί και για το οποίο απαιτείται ο επιμερισμός ευθυνών, αλλά παρατηρεί απλώς ότι «δημιουργήθηκε ένα κλίμα». Αισίως μετακινηθήκαμε από την πολιτική στη μετεωρολογία!

Δεύτερον, δεν μας λέει πώς και γιατί δημιουργήθηκε το κλίμα. Ξύπνησε ένα πρωί ο ελληνικός λαός και αποφάσισε να συννεφιάσει για τον Εφραίμ; Ή μήπως το κλίμα δημιουργείται επειδή εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση Καραμανλή δημιουργεί σταθερά την εντύπωση ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να κουκουλώσει μια υπόθεση την οποία η ίδια δημιούργησε;

Τρίτον, δεν μας λέει ποιος ευθύνεται που κυριεύτηκε η χώρα από αυτό το «κλίμα». Ευθύνονται οι εισαγγελείς που παραιτούνται επειδή δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους ή ευθύνονται εκείνοι που τους παρεμπόδισαν να κάνουν τη δουλειά τους; Και, τέταρτον, δεν εξηγεί γιατί όταν δημιουργείται «κλίμα» για το Βατοπαίδι φτιάχνει εξεταστική επιτροπή για να ξεκαθαρίσει το κλίμα, αλλά δεν έφτιαξε εξεταστική επιτροπή ούτε για τις υποκλοπές, ούτε για τα ομόλογα, ούτε για τη Siemens, ούτε για τον ΟΤΕ... Εκεί να δεις πόσο «κλίμα» είχε δημιουργηθεί και πόσο ξεκαθάρισμα χρειαζόταν!

Σε όλα αυτά η πραγματική απάντηση του Πρωθυπουργού είναι μία αλλά δεν μπορεί να την πει: αναγκάστηκε να φτιάξει εξεταστική επιτροπή επειδή δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά επειδή από δική του υπαιτιότητα είναι τώρα πολύ πιο αδύναμος από την εποχή των υποκλοπών και των ομολόγων.

Αυτή είναι όλη η ουσία της υπόθεσης. Το Βατοπαίδι σέρνεται επειδή ο Πρωθυπουργός δεν έχει ούτε την αντοχή να το ανοίξειούτε τη δύναμη να το κλείσει. Επειδή εδώ και εβδομάδες η κυβέρνησή του αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει μια πειστική εξήγηση για όσα συνέβησαν. Με αποτέλεσμα, όλο αυτό το διάστημα να συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προσπεράσουν την ιστορία και όχι να τη διαλευκάνουν για να αποδώσουν ευθύνες.

Μόνο που για να γίνουν αυτά τα πράγματα χρειάζεται Πρωθυπουργός. Οχι μετεωρολόγος.
Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

jpretenteris@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά