Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Χάνοντας τ΄ αβγά και τα καλάθια


Το περασμένο καλοκαίρι ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, νιώθοντας την επερχόμενη αδυναμία των δημοσίων οικονομικών, κήρυξε πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και προέκρινε αυστηρά φορολογικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν περισσότερα έσοδα.

Πολλοί τότε τον επέκριναν ότι παραγνωρίζει την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών και αντέτειναν πως το περιβάλλον ύφεσης που τείνει να διαμορφωθεί στον κόσμο απαιτεί επεκτατική και όχι περιοριστική πολιτική.

Παρά τις πολλές ενστάσεις η στροφή της οικονομικής πολιτικής επί το αυστηρότερον «ευλογήθηκε» από τον κ. Πρωθυπουργό και τελικώς επικράτησε. Το προφανές δεν έγινε αντιληπτό, η απειλή της πιστωτικής κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης υποτιμήθηκαν και δύο μήνες μετά, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, η θερινή στροφή της οικονομικής πολιτικής έμοιαζε ασύμβατη προς τις επικρατούσες υφεσιακές συνθήκες, δεν ήταν υπερασπίσιμη ούτε από τον ίδιο τον κ. Αλογοσκούφη.

Παρά ταύτα ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, οι προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις παρουσιάστηκαν με πάθος στο Κοινοβούλιο, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης αντικαταστάθηκε λίγες ημέρες μετά, στις αρχές του Ιανουαρίου. Οι δε επικυρωμένες από τη Βουλή προβλέψεις ανετράπησαν πάραυτα από τις Βρυξέλλες ως ανεδαφικές, εκτός πραγματικότητας.

Το αυτό συνέβη και τον Δεκέμβριο, με τις ταραχές. Μέχρι τότε η κυβέρνηση προέβαλλε μετά πάθους τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, μιλούσε συνεχώς γι΄ αυτές, ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Ευρ. Στυλιανίδης παρουσίαζε σχέδια επί σχεδίων και εμφανιζόταν ως ανερχόμενη πολιτική προσωπικότητα. Και τότε υποτιμήθηκαν τα γεγονότα, δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς· η αντίδραση των νέων αντιμετωπίστηκε ως ακραίο συγκυριακό φαινόμενο. Δεν πέρασε ένας μήνας και έφθασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πιεζόμενος από την ένταση της αμφισβήτησης, να αναιρέσει τα πάντα, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο επί μηδενικής βάσεως για την Παιδεία, ωσάν να μη βρισκόμαστε στο 2009, αλλά στο 2004.

Και τώρα με τους αγρότες πάλι αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση. Υποτίμησε στην αρχή τα μπλόκα και όταν άρχισαν να πληθαίνουν υποχώρησε ατάκτως, προσφέροντας γη και ύδωρ στις μέχρι χθες «φίλιες» και γι΄ αυτό δύο φορές καχύποπτες πια δυνάμεις του Θεσσαλικού κάμπου.

Έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε στους αγρότες ο κ. Καραμανλής και αποτέλεσμα δεν έφερε. Αντιθέτως, με τη στάση του ουσιαστικά προέτρεψε και τις υπόλοιπες κοινωνικές δυνάμεις σε αντίστοιχες διεκδικήσεις.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Καραμανλή έχει χάσει τα αβγά και τα καλάθια.

Ξόδεψε όσα αποθέματα αξιοπιστίας διέθετε· από εδώ και πέρα θα παζαρεύει δεν θα κυβερνά. Η εξουσία της είναι επισφαλής και προβληματική. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προκηρύξει το ταχύτερο εκλογές.
Αντώνης Καρακούσης ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά