Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Η ανθρωπότητα σε επίπεδο 5 , ένα σκαλοπάτι από την πανδημία !


Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Γρίπη των Χοίρων

-Είναι μία αναπνευστική νόσος που προσβάλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α, και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πώς μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα. Υπάρχουν 4 βασικοί υπότυποι του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Α που έχουν απομονωθεί από τους χοίρους: οι H1N1, H1N2, Η3N2, Η2N1. Ο «επίμαχος» ιός που έχει προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως λόγω της πιθανής πανδημίας είναι ο Η1Ν1.

-Τα συμπτώματά της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους δεν διαφέρουν πολύ – όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα - από τα αντίστοιχα της κοινής εποχικής γρίπης: πυρετός πάνω από 38,5 που επιμένει για περισσότερες από 3 ημέρες, αίσθημα κόπωσης, βήχας και πονόλαιμος, δύσπνοια, πονοκέφαλος, ανορεξία, σπανιότερα έμετος και διάρροια.

-Η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται από ζώα σε άνθρωπο αλλά, πλέον, και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Μεξικό αποδεικνύουν ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχός του μπορεί να εξαπλωθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, όπως ακριβώς η κοινή γρίπη.

- Η μετάδοση των ιών της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους, πχ εργαζόμενοι σε χοιροστάσια που αγγίζουν δίχως γάντια, ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους χοίρους και αναπνέουν σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.

Επίσης η μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με τα σταγονίδια του σιέλου που εκτοξεύονται με το βήχα και το φτέρνισμα. Η μετάδοση «διευκολύνεται» με τα κλιματιστικά, τα ταξίδια με αεροπλάνα και την παραμονή σε κλειστούς χώρους με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση.

-Ο ιός Η1Ν1 δεν μεταδίδεται μέσω της διατροφής, δηλαδή μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Όταν μαγειρεύεται το χοιρινό σε θερμοκρασίες ανώτερες των 72 βαθμών Κελσίου, ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται. Επίσης, δεν υπάρχει σε αλλαντικά, διότι έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία.

-Δεν υπάρχει εμβόλιο για την γρίπη των χοίρων. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι του στελέχους Η1Ν, άρα ούτε από την γρίπη των χοίρων που αυτό προκαλεί. Η μόνη προστασία είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως και για την κοινή γρίπη, δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστά μέρη.

-Σε περίπτωση προσβολής κάποιου από τον ιό Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων, η θεραπεία που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη έγκειται στη χορήγηση δύο αντιικών φαρμάκων –πρόκειται για το Tamiflu και το Relenza.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά