Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ούτε κουβέντα για αποζημίωση στους ψαράδες


Για «ανύπαρκτη κυβέρνηση» που «κρύβεται πίσω από το Νομάρχη Φθιώτιδας» μίλησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που απηύθυνε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, σχετικά με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής του Μαλιακού. Ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Μ. Παπαδόπουλος που κλήθηκε να απαντήσει στην Ερώτηση, δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις για τα αίτια του φαινόμενου των νεκρών ψαριών, ενώ δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την αποζημίωση των ψαράδων και των άλλων επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται οικονομικά από την κρίση.

Η κυρία Αντωνίου επισήμανε προς τον Υφυπουργό, ότι οι πολίτες της Φθιώτιδας είναι αγανακτισμένοι και θυμωμένοι, διότι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στο Νομό και δεν υπάρχει ούτε μια κυβερνητική ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα εάν μπορούν να κάνουν μπάνιο, εάν μπορούν να τρώνε ψάρια, εάν θα συνεχιστεί το πρόβλημα και για πόσο και εάν θα ληφθούν μέτρα για την μείωση της ρύπανσης.

Η κυβέρνηση απέδειξε, ανέφερε η κυρία Αντωνίου, ότι δεν έχει πολιτική βούληση να έλθει να κάνει σοβαρούς ελέγχους για το τι μολύνει το Μαλιακό ούτε δεσμεύεται σε οικονομικό επίπεδο να δοθούν χρήματα, για να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί και για να υπάρξει απονιτροποίηση στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του Σπερχειού, αλλά φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει και τη Φθιώτιδα, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η συζήτηση στη Βουλή με το διάλογο στα σχόλια (comments)


1 σχόλιο:

  1. Προχωράμε τώρα στην με αριθμό 741/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Αντωνίας Αντωνίου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής στο Μαλιακό Κόλπο κ.λπ.
    Ειδικότερα η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
    «Από τις αρχές Μαρτίου του 2009 παρουσιάστηκε στο Μαλιακό Κόλπο σε εξαιρετικά μεγάλη έκταση και ένταση το φαινόμενο του μαζικού θανάτου ψαριών, το οποίο είχε καταγραφεί σποραδικά και τους προηγούμενους μήνες. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αλιείς, στους ασχολούμενους με τα τουριστικά επαγγέλματα και γενικότερα στην οικονομία του Νομού, η Κυβέρνηση είναι απούσα.
    Κατόπιν αυτών,
    Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
    1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης για τον προσδιορισμό των αιτίων και για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ποια είναι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματά τους; Ποιες περαιτέρω ενέργειες θα υπάρξουν και ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του Μαλιακού Κόλπου και του Σπερχειού από τη ρύπανση;
    2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για να αποζημιωθούν οι αλιείς και όλοι όσοι έχουν θιγεί από την καταστροφή:»
    Στην επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος.
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα το οποίο θίγει η ερωτώσα συνάδελφος κρίνεται αναμφισβήτητα σοβαρό και είναι σοβαρό κυρίως λόγω της έκτασης που έλαβε το φαινόμενο αυτό.
    Είναι όμως –επιτρέψτε μου να πω- ανακόλουθο να διατείνεστε από τη μια ότι η Κυβέρνηση είναι απούσα –προφανώς έχετε αυθαίρετα πάρει αυτή την απόφαση σκεπτόμενοι μικροπολιτικά, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση- και από την άλλη να ρωτάτε ποιες είναι οι ενέργειες που έκανε και στις οποίες προέβησαν τα συναρμόδια Υπουργεία.
    Προφανώς, αγαπητή κυρία συνάδελφε, γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση μέσω των συναρμοδίων Υπουργείων και των εποπτευόμενων Υπηρεσιών επελήφθη αμέσως, ως όφειλε. Διότι εμείς κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε τη διακυβέρνηση της χώρας, ως υποχρέωση άμεσης επέμβασης, εντοπισμού των αιτιών και δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα που ανακύπτουν.
    Προσπαθείτε με την ερώτηση αυτή –και λυπάμαι που το λέω- να ακυρώσετε ή να μηδενίσετε το πράγματι δύσκολο πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε. Πρέπει όμως να σας πω ότι το κάνετε σε μια στιγμή άκαιρη και ξέρετε γιατί; Διότι, όπως και στην περίπτωση της νόσου των χοίρων, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης που κατ’ απόλυτο πραγματικό τρόπο, χωρίς υπερβολές και χωρίς μεγέθυνση της πραγματικότητας, λειτούργησαν. Έτσι δεν σας διευκολύνει αυτό.
    Προσπαθήσαμε αθόρυβα και μεθοδικά να δώσουμε λύση. Μην υποδεικνύετε, λοιπόν, ενδεδειγμένες ενέργειες για αποζημιώσεις πληγέντων, όταν έχει αποδείξει η σημερινή Κυβέρνηση εμπράκτως την ευαισθησία της για την ανακούφιση όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από αντίξοες συνθήκες, όπως η συγκεκριμένη.
    Θα σας πω αναλυτικά όλες τις σχετικές ενέργειες για τον εντοπισμό των αιτιών του φαινομένου και την επίλυση του προβλήματος που προσπαθήσαμε να γίνει.
    Πρώτον, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας μέσω των αρμοδίων Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, Αλιείας, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας επελήφθη αμέσως μετά την έναρξη του φαινομένου, προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια της θνησιμότητας των ψαριών του Μαλιακού.
    Δεύτερον, διεξήχθησαν κλινικές, εργαστηριακές, επιδημιολογικές μελέτες και εξετάσεις από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών όσο και στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης.
    Επιπλέον, επελήφθη το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Παράλληλα, και κατόπιν εντολής του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη, συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή, για να διεξάγει όλους τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της έκτασης του φαινομένου.
    Η ελληνική πολιτεία έδρασε συντονισμένα και η ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με ειδικά κλιμάκια επιθεωρητών, τα οποία μετέβησαν από 6 έως 10 Απριλίου στην περιοχή, διενήργησαν ελέγχους και δειγματοληψίες σε αστικά λύματα, σε υγρά απόβλητα και κανάλια απορροής προς το Μαλιακό Κόλπο, ώστε να διερευνηθεί το φαινόμενο και από τη σκοπιά της τυχόν ρύπανσης του Μαλιακού.
    Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνάγεται ότι το περιστατικό θνησιμότητας των ψαριών δεν οφείλεται σε υποβάθμιση ορισμένων φυσικοχημικών παραγόντων ή σε παραμέτρους του υδάτινου περιβάλλοντος που ανάγονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.
    Η πιο πιθανή αιτία φαίνεται να είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια των ψαριών εξαιτίας μεγάλης παρουσίας φερτών, ξένων υλών στο υδάτινο περιβάλλον και πιθανόν, ενδεχομένως, σε συνδυασμό με την υπερβολική, υψηλή παρουσία φυτοπλαγκτονικών οργανισμών. Λέω «πιθανόν», διότι ακόμα η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.
    Πιστεύουμε ότι σύντομα –και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σύντομα- θα έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα συνολικά όλης της έρευνας.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
    Το λόγο έχει η κυρία Αντωνίου.
    ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, οι πολίτες της Φθιώτιδας είναι αγανακτισμένοι και θυμωμένοι, διότι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στο Νομό Φθιώτιδας και όντως βλέπουν την ανύπαρκτη Κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει, για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
    Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κρίση. Και όταν υπάρχει κρίση, υπάρχουν έκτακτα μέτρα, που αυτό σημαίνει αποζημιώσεις, πρώτα απ’ όλα, στους ανθρώπους που πλήττονται, όπως είναι οι ψαράδες. Ενημερωτικά σας λέω ότι έχουν δύο μήνες να μπουν στη θάλασσα. Δεν ξέρουμε αν θα ξαναμπούν, πότε θα μπουν.
    Δεύτερον, τρέχουν δάνεια για τα καΐκια τους, για τα σπίτια τους και εσείς δεν έχετε δεσμευθεί για τίποτα –για τίποτα!- απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους! Δυο μήνες έχουν περάσει!
    Επιπλέον, είπατε ότι αντιδράσατε αμέσως. Δηλαδή, πρέπει να σας ευχαριστήσουμε που ήλθαν οι Υπηρεσίες να ελέγξουν πού οφείλεται η οικολογική καταστροφή; Δυο μήνες πριν ήλθαν οι υπεύθυνοι φορείς, για να ελέγξουν και μετά από δύο μήνες –όπως είπατε εσείς- δεν έχουμε απόλυτη απάντηση από τους επιστήμονες πού οφείλεται το φαινόμενο, πόσο θα διαρκέσει και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
    Δύο μήνες έχουν περάσει. Οι πολίτες της Φθιώτιδας ρωτούν, κύριε Υπουργέ: Θα κάνουμε μπάνιο; Θα φάμε ψάρια; Θα συνεχιστεί το πρόβλημα; Θα παρθούν μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης; Η απάντηση ποια είναι; Καμία; Δύο μήνες!
    Δεν έπρεπε ο Υπουργός Υγείας να πάρει θέση; Μιλάμε για θέμα δημόσιας υγείας και δεν αφορά μόνο τη Φθιώτιδα. Ούτε μία ανακοίνωση! Δεν έπρεπε να πάρει θέση, να κάνει μια ανακοίνωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος –που δεν υπάρχει βέβαια, είναι ανύπαρκτο αυτό το Υφυπουργείο!- να μας πει τι συμβαίνει με τη ρύπανση και αν θα πρέπει να πάρουμε χθες μέτρα για τη ρύπανση στο Μαλιακό;
    Δεν πρέπει να απαντήσετε εσείς ως Υπουργός τι θα κάνετε με τις αποζημιώσεις; Δεν πρέπει να μας απαντήσουν άλλα αρμόδια Υπουργεία τι θα γίνει με την κρίση που περνούν και άλλοι επαγγελματικοί χώροι; Διότι πρέπει να σας πω ότι νεκρός Μαλιακός σημαίνει οικονομική καταστροφή στην περιοχή και τεράστια προβλήματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος. Δύο μήνες δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα, κύριε Υπουργέ!
    Και, βέβαια, το εντυπωσιακό που είπατε ήταν ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Νομάρχης έκαναν ελέγχους. Και πάτε να το πιστωθείτε εσείς. Άλλο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλο η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι να κρύβεται πίσω από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και να βγαίνει μπροστά ο κ. Χειμάρας που ανήκει στο Κόμμα σας και να λέει «να φάτε ψάρια, να κάνετε μπάνιο, δεν υπάρχει θέμα».
    Ποιος είναι αρμόδιος σ’ αυτή τη χώρα για τα θέματα δημόσιας υγείας, κύριε Υπουργέ; Ποιος είναι υπεύθυνος σ’ αυτή τη χώρα, για να έλθει να δείξει την ευαισθησία του –όπως εσείς λέτε- για να αποζημιωθούν οι ψαράδες και άλλοι επαγγελματικοί χώροι;
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ ολοκληρώστε.
    ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
    Εδώ μιλάμε ότι υπάρχει μια κρίση, κύριε Υπουργέ, και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και οικονομικές αποφάσεις. Απέδειξε η Κυβέρνησή σας επί δύο μήνες –δύο μήνες!- ότι δεν έχει ούτε πολιτική βούληση να έλθει να κάνει σοβαρούς ελέγχους, πρώτον, για το τι μολύνει το Μαλιακό και, δεύτερον, δεν έχει καμία πολιτική βούληση να έλθει να δεσμευθεί σε οικονομικό επίπεδο να δοθούν χρήματα, για να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί και για να υπάρξει απονιτροποίηση στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μόλυνση του Σπερχειού.
    Δεν κάνατε τίποτα και πολύ λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας, διότι φαίνεται ότι έχετε εγκαταλείψει και τη Φθιώτιδα, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πραγματικά, κυρία συνάδελφε, αν μετά από αυτά που σας είπα συνεχίζετε να επιμένετε και να λέτε ότι δεν κάναμε τίποτα, είναι απορίας άξιον.
    ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Εδώ δεν δεσμευθήκατε για τους ψαράδες!
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πάντως, όταν αναφέρθηκα στο ότι η Κυβέρνηση λειτούργησε άμεσα, είπα «ως όφειλε», δεν είπα ότι αυτό που κάναμε ήταν κάτι το εξαιρετικό και ιδιαίτερο.
    Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Μη νομίζετε ότι κρύβεται κανένας. Δεν έχουμε ανάγκη να κρυφτούμε από κανέναν και ποτέ.
    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τις Υπηρεσίες Κτηνιατρικής και Αλιείας δουλεύει αναμφισβήτητα σε συντονισμό με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχετε την εντύπωση ότι λειτουργεί αυθαίρετα;
    ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Δηλαδή με εντολή σας λέει ο κ. Χειμάρας να τρώμε ψάρια;
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα αρμόδια εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας, το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης λειτουργούν αυθαίρετα ή από μόνα τους λειτουργούν;
    Πάντως, πρέπει να σας πω ότι είναι συνεχές το ενδιαφέρον μας. Αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας, τα οποία θα καθοριστούν από τα αρμόδια αυτά ερευνητικά όργανα με απόλυτη βεβαιότητα, χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις στους κατοίκους.
    Είστε κάτοικος και ενεργός πολίτης της περιοχής και πολιτικά δραστηριοποιούμαι στη περιοχή. Φαντάζεστε πόσο αρνητική είναι η εντύπωση η οποία δημιουργείται στους πολίτες της περιοχής αυτής, οι οποίοι έχουν δει έμπρακτα το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει και θα κάνει σημαντικές προσπάθειες να στηρίξει τον ευαίσθητο τομέα της αλιείας, όχι μόνο στο πρόβλημα που αντιμετώπισε, αλλά σε μια διαρκή προσπάθεια η οποία γίνεται. Δεν μένει αδιάφορη στα προβλήματα…
    ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα αποζημιωθούν οι ψαράδες;
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, κυρία Αντωνίου.
    ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Μα, δεν απαντάει ο Υπουργός.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρία Αντωνίου, έλεος!
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δρούμε άμεσα και δυναμικά. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μα κανέναν όμως να ισοπεδώσει, να μειώσει ή να ακυρώσει το έργο το οποίο γίνεται.
    Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά