Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΧΥΤΑ Λοκρίδας: ο Δεκάλογος μίας «ανορθολογικής» απόφασης


Τριαντάφυλλος Καρατράντος

1. Οι ΧΥΤΑ είναι μία λύση του παρελθόντος. Ξεπερασμένη, αντί-οικολογική και θνησιγενής.

2. Ο προβλεπόμενος ΧΥΤΑ Λοκρίδας, όπως και οι υπόλοιποι 116 του Εθνικού Σχεδιασμού, πλην τριών (Περιφέρειας Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης), έχει χαρακτηριστεί από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. ως μικρός, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη διαχείριση του βιοαερίου και των στραγγισμάτων, να είναι εξαιρετικά αντιοικονομική και η εφαρμογή της προβληματική.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή των χρηματοδοτήσεων για ΧΥΤΑ, της ίδιας λογικής και σχεδιασμού με αυτόν της Λοκρίδας, που ήδη κατασκευάζονται, γιατί δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε.

4. Για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Λοκρίδας δεν έγινε χρήση της διεθνούς πρακτικής αναζήτησης «λευκών σημείων» σε όλη την Λοκρίδα.

5. Οι υποδείξεις των προς μελέτη θέσεων είναι προϊόν προτάσεων των Δημάρχων και του ΦΟΣΔΑ , και όχι επιλογής των μελετητών.

6. Η επιλογή της θέσης «τριεθνές» προέκυψε με πολιτικά κριτήρια, λόγω του αποκλεισμού των αρχικών θέσεων λόγω πολιτικού κόστους.

7. Στην προ-μελέτη χωροθέτησης για την επιλογή της θέσης χρησιμοποιήθηκαν «πειραματικά» κριτήρια τα οποία δεν συναντώνται στη διεθνή βιβλιογραφία και στην αρμόδια ΚΥΑ.

8. Στην προ-μελέτη παρουσιάζονται μελανά σημεία στην μοριοδότηση, τα οποία δύναται να ανατρέψουν την επιλογή τους τριεθνούς.

9. Αντί της υδρολογικής μελέτης , του βάθους υδροφόρου ορίζοντα και της μικροτοπικής σύστασης τους εδάφους , έγιναν επιφανειακές προσεγγίσεις και χρήση χαρτών.

10. Ένα από τα κριτήρια που θέτει το Πολυτεχνείο για την ευρωστία (robustness) της προτεινόμενης θέσης είναι η αντίδραση των κατοίκων, στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Λοκρίδας, οι κάτοικοι δεν ρωτήθηκαν ποτέ, και το χειρότερο δεν ενημερώθηκαν…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά