Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ο μεγάλος αποχαιρετισμός


«Mετά την τρίτη μέρα στη φυλακή, τα δόντια όλων είναι κίτρινα...» Η ατάκα θα μπορούσε να ακούγεται από τα χείλη του Φιλ Μάρλοου, καθώς βγαίνει ταλαιπωρημένος από ένα κελί του Λος Αντζελες, στο νουάρ «Μεγάλο Αποχαιρετισμό» του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Θα μπορούσε επίσης να ακούγεται από τα χείλη οποιουδήποτε ήρωα του Ντοστογιέφσκι και να αντηχεί την προσωπική πικρή εμπειρία του Ρώσου συγγραφέα από τα κάτεργα της Σιβηρίας.

Ομως όχι. Την ατάκα ξεστόμισε πρώην πολιτικό πρόσωπο, που μπήκε στη φυλακή για απιστία, και μου τη μετέφερε δημοσιογράφος που έχει παρακολουθήσει από κοντά όλη την υπόθεση του πολιτικού χρήματος της Siemens. Συζητούσαμε την προχθεσινή σύλληψη του πρώην επικεφαλής της ελληνικής Siemens, Mιχάλη Χριστοφοράκου, στη Βαυαρία.

Ο έως πρόσφατα πανίσχυρος μάνατζερ, ο αριστούχος του Πολυτεχνείου της Καρλσρούης, ο άνθρωπος που σιωπούσε πεισμόνως ενώπιον των ελληνικών αρχών, προχθές μίλησε. Την ώρα που ό ίδιος εκρατείτο στις σκληρές φυλακές Στάντελχαϊμ, οι δικηγόροι του μιλούσαν για πρώτη φορά: για την ανάμειξη κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο Siemens και για απειλή κατά της ζωής του πελάτη τους. Ο μάνατζερ είχε σπάσει.

Γιατί έσπασε; Γιατί κατεστράφη ηθικά, ίσως και οικονομικά - η πρώτη εξήγηση. Ναι, σωστά, μα δεν είναι επαρκής εξήγηση· ίδια ήταν η καταστροφή και πριν από τη σύλληψή του, μα δεν μίλησε, δεν απείλησε, δεν δήλωσε φόβο. Απλώς απέδρασε, ζητώντας καταφύγιο στην επιεικέστερη γερμανική νομοθεσία, μακριά από τα πολιτικά τζάκια-πελάτες του, που τώρα τον ήθελαν βουβό ή εξαφανισμένο. Γιατί μιλάει τώρα; Γιατί απειλεί να δώσει μεγάλα ονόματα; Γιατί φοβάται για τη ζωή του; Γιατί τώρα στερείται το πολυτιμότερο: την προσωπική ελευθερία. Γιατί από τον κόσμο των corporations και του άοσμου χρήματος, τώρα έπεσε στη βρώμικη πραγματικότητα· η πτώση έγινε ανέκκλητα υλική, ανυπόφορα σωματική. Γιατί στη φυλακή τα δόντια όλων είναι κίτρινα...

Νικ. Ξυδάκη-Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά