Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1943, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΑ.



Η 31η Ιουλίου αποτελεί Ημέρα Μνήμης για την Πελασγία, καθώς, την ημερομηνία αυτή, μηχανοκίνητη γερμανική φάλαγγα, διερχόμενη από τον τόπο μας, από την παλιά εθνική οδό, Λαμίας -- Βόλου, κατευθυνόμενη προς Κυπαρισσώνα, προέβη σε απρόκλητη επιδρομή, όπου, από τα ανεξέλεγκτα πυρά, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, βρήκαν τραγικό θάνατο οι συμπατριώτες μας: ιερέας Πανταζής Τσάρας, Γεώργιος Ι. Σταθαράς, Αθανάσιος Ι. Μαρούλης, Αναστάσιος Χρ. Σιάνος και ο 13χρονος Ευστάθιος Αθανασίου, ενώ τραυματίστηκαν και οι Γρηγόρης Ιωάν. Μαμούχας και Ευστάθιος Καραπλιός, νεαρής ηλικίας, τότε.

Θεωρώ πως την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου πρέπει να καθιερωθεί τέλεση τρισάγιου στο Μνημείο των θυμάτων Κατοχής, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της ομώνυμης εκκλησίας, και κατάθεση στεφάνων, ανάλογη με αυτή της 28ης Οκτωβρίου, στο άλλο Μνημείο Πεσόντων, των Αγίων Αποστόλων. Εκεί θα έπρεπε να βρίσκεται και αυτό το Μνημείο, όπου τιμώνται και οι: Καλλιόπη Σπυρίδου, Αλέξανδρος Χρ. Ζαρογιάννης, Δημήτριος Στραβοσκούφης, Ιωάννης Ζαχογεώργος, Απόστολος Κουτραγγέλης, Γεώργιος Μπουζούκας, Αχιλλέας Αξελής και Αριστείδης Μπαλτσιώτης, θύματα κι αυτοί της περιόδου 1941-1944.

Με πρωτοβουλία των, εκάστοτε, Αρχών, από δω και πέρα, να εκδίδεται επίσημη, τοπική Εγκύκλιος για το σκοπό αυτό, προκειμένου οι μνήμες να παραμείνουν ζωντανές, τιμώντας όσους έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα, ανεξαρτήτως θέσης, αλλά και καταδικάζοντας τους εισβολείς Γερμανούς και Ιταλούς, ή οποιονδήποτε επίδοξο κατακτητή.

Νίκος Μπατσικανής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά