Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Σε εκλογική επιστράτευση η κυβέρνηση


Τηλεφωνήματα από τον κ. Παυλόπουλο σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους να βρίσκονται σε επιφυλακή

O συναγερμός έχει σημάνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Το απουσιολόγιο είναι ανοικτό για τα μέλη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Το «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε εκλογική τροχιά και σε όλα σχεδόν τα στελέχη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες να παραμείνουν στις θέσεις τους, αλλιώς θεωρούνται αδικαιολογήτως απούσες και απόντες. Εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για το αν τελικά θα προσφύγει ή όχι στις εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος έχει θέσει ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό σε κατάσταση «πολιτικής επιστράτευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγα τα στελέχη- υπουργοί, υφυπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι- που έχουν δεχθεί τηλεφώνημα για να τους επισημανθεί το αυτονόητο: Οτι όλοι πρέπει να είναι ουσιαστικά σε επιφυλακή διά παν ενδεχόμενον. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Βήματος» για τις «μυστικές» οδηγίες εκλογικής ετοιμότητας αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στο κυβερνητικό στρατόπεδο και οι πληροφορίες που αλιεύθηκαν χθες από καίρια πόστα της κρατικής μηχανής ενίσχυσαν την εικόνα ότι η κυβέρνηση και το κράτος βρίσκονται σε θερινό εκλογικό συναγερμό.

Εξάλλου και ο Πρωθυπουργός δεν θα φύγει για διακοπές, αλλά θα λείψει ελάχιστες ημέρες την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, ενώ, παρά το γεγονός ότι από χθες διεκόπη για δύο εβδομάδες η καθημερινή δημόσια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος θα παραμείνει στο γραφείο του και θα αναχωρήσει την περίοδο που θα απουσιάζει ο κ. Καραμανλής.

Με βάση το πολιτικό δόγμα ότι «ο αιφνιδιασμός αποτελεί πλεονέκτημα στην πολιτική», ο «γαλάζιος» μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, πάντα βέβαια με τις αναγκαίες προσαρμογές λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε εν μέσω θέρους. Αν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να υιοθετήσει το προαναφερθέν δόγμα και αιφνιδιάσει, ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος και να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τη ΝΔ από το 1997, έτος που ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Σ ε κάθε περίπτωση το κυβερνών κόμμα είναι πανέτοιμο για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, καθώς τόσο ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης όσο και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Μεν. Δασκαλάκης φρόντισαν ώστε να υπάρχει και προεκλογικό υλικό έτοιμο, ενώ ήδη έχουν δοθεί οδηγίες να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που υπήρξαν στις ευρωεκλογές. Επίσης εκ παραλλήλου διαμορφώνονται προϋποθέσεις για την κάλυψη των «πρακτικών αναγκών» των εκλογών, όπως είναι η παραγωγή του έντυπου υλικού κ.ά. Σε αυτό το κλίμα τα κυβερνητικά στελέχη θα συνεχίσουν να επιτίθενται στο ΠαΣοΚ, κατηγορώντας το, με αφορμή την προεδρική εκλογή, για «θεσμικό ατόπημα» και για ευτελισμό των θεσμών. Ποια θα είναι τα άλλα επιχειρήματα; Μια πρώτη εικόνα αναδείχθηκε με το χθεσινό σημείωμα του επικοινωνιολόγου και συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Ι. Λούλη, ο οποίος στην ιστοσελίδα www. ekloges.gr, αφού επικρίνει σφόδρα το ΠαΣοΚ, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ταυτόχρονα, με τη δαμόκλειο σπάθη των εκλογών του Μαρτίου, η χώρα μπαίνει ουσιαστικά σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, σε εποχές όπου η οικονομία απαιτεί δύσκολες και απαραίτητες αποφάσεις. Σε παρόμοιες κρίσιμες συγκυρίες το ζητούμενο έπρεπε να είναι ο ανταγωνισμός υπευθυνότητας. Αντ΄ αυτού επιλέγονται μεθοδεύσεις που ούτε τους θεσμούς ισχυροποιούν, ούτε την αξιοπιστία του χώρου της πολιτικής ενισχύουν, ούτε συνάδουν προς τις προκλήσεις της συγκυρίας».

Η κούραση των στελεχών
Αν και οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού εκτιμούν με βεβαιότητα ότι δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα των εκλογών, οι πληροφορίες που φθάνουν από διάφορα γραφεία υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών αλλά και κρατικών αξιωματούχων ενισχύουν την αίσθηση περί «πολιτικής επιστράτευσης». Εξάλλου ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός κ. Π. Δούκας με αρκετή ειλικρίνεια είπε δημόσια χθες αυτό που αποφεύγουν να δηλώσουν κυβερνητικά στελέχη. «Είμαστε όλοι σε εκλογική ετοιμότητα» επεσήμανε στον Ρ/Σ «Real FΜ».

Την ίδια στιγμή, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ που, όπως λέγεται, «έχει φθάσει στα όριά του» και χρειάζεται ανανέωση, και η Ρηγίλλης έχει δώσει αντίστοιχες εντολές για εκλογική ετοιμότητα. Ορισμένοι μάλιστα επισημαίνουν τον κίνδυνο να «κουραστούν» τα στελέχη της ΝΔ εφόσον «βρίσκονται μονίμως σε θέση άμυνας» και παρατηρούν ότι συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο να μην υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να αντιπαρατεθούν δημοσίως με την αντιπολίτευση, αναλογιζόμενοι την προσωπική φθορά τους.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά