Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Θα καούν από τις φλόγες που δεν μπόρεσαν να σβήσουν


Αντί να σκύψουν το κεφάλι, να ζητήσουν συγγνώμη και να κοιτάξουν πώς θα φύγουν με αξιοπρέπεια, ζητάνε και τα ρέστα

Φταις! Όχι, να το παραδεχτείς ότι φταις κι εσύ. Αφού τους είχες δει το 2007 πώς το είχαν χειριστεί το θέμα, γιατί πήγες έπειτα από ένα μήνα στις κάλπες και τους ξανάκανες κυβέρνηση; Το λέω, έχουμε μάθει να τα ρίχνουμε όλα στον Καραμανλή και την κυβέρνησή του και να λέμε ότι είναι ανίκανοι, άχρηστοι και όλα τα συναφή που αρχίζουν με το στερητικό «α». Ναι, αλλά κι εσύ δεν έχεις μερίδιο ευθύνης για την παραμονή τους στην εξουσία; Έχεις. Και μεγάλη.

Θα ξεχάσω εγώ ότι τέτοιες μέρες το 2007 στεκόσουν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στην τηλεόραση να ακούσεις κάθε μεσημέρι τον Ρουσόπουλο να μοιράζει εκατομμύρια λες και ήταν ο Αϊ-Βασίλης και μετά να μου λες, «βρε τι κυβέρνηση είναι αυτή, και πόσο καίρια παρεμβαίνει, και πώς δίνει λύσεις στα προβλήματα». Το ΄λεγες, δεν το ΄λεγες; Στα καφενεία, στη δουλειά, στο γραφείο, στον δρόμο, στις παρέες. Σαν να ήμουν εκεί και να σε άκουσα με τα αυτιά μου. Κι ας είχαν καεί 2,7 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και μαζί καμιά 80αριά άνθρωποι- γυναίκες, παιδιά, γέροι. Αλλά εσύ τίποτε, εκεί. Τον ξαναψήφισες, τους έδωσες και μεγάλη πλειοψηφία και τώρα να τα αποτελέσματα. Στάχτη έγινε όλη η Αττική, να δω πώς και από πού θα παίρνεις ανάσα από εδώ και πέρα, που δεν έμεινε φυλλαράκι πράσινο πουθενά. Το ξέρω, ώρες που είναι, δεν πρέπει να σε στενοχωρώ, αλλά, όπως λένε άλλοι που είναι σοφότεροι από μας, «λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον».

Αντώναρος, η επιτομή της αλήθειας...

Κατά τα λοιπά, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η Δεξιά προοδεύει. Μπορεί να της παίρνει μερικές δεκαετίες αυτή η «πρόοδος», αλλά ότι κάνει βήματα μπροστά, κάνει και πρέπει να της το αναγνωρίσουμε. Κοντά 30 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Ράλλης, σε μια αντίστοιχη φωτιά στην Αττική, είχε ενοχοποιήσει τις... κουκουνάρες ως αιτία της καταστροφικής φωτιάς που είχε τότε πλήξει τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα... πεύκα ενοχοποίησε η επιτομή της αλήθειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγ. Αντώναρος. Και υπάρχει πάντα σε εφεδρεία ο «στρατηγός άνεμος» τον οποίο εισήγαγε ως αιτία των καταστροφών ο ηρωικός Βύρων Πολύδωρας. Όχι, για τον εαυτό τους, και κυρίως για την (αν)ικανότητα της κυβέρνησης να σβήσει μια μικρή εστία που ξεκίνησε Παρασκευή και έφτασε να κάψει σχεδόν όλη τη Βορειοανατολική Αττική- 200.000

στρέμματα και βάλε- λέξη δεν ακούσαμε...

... ενώ θέλουν να μας πείσουν ότι δεν φταίνε
Και προφανώς δεν θα ακούσουμε. Εδώ από τη στιγμή που έσβησαν οι πυρκαγιές οι άνθρωποι έχουν αποδυθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα, να μας πείσουν ότι δεν φταίνε. Ότι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για ό,τι συνέβη. Αντί να σκύψουν το κεφάλι, να ζητήσουν συγγνώμη και να κοιτάξουν πώς θα φύγουν με αξιοπρέπεια, ζητάνε και τα ρέστα. Υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα λειτούργησαν άψογα. Ρολόι. Και πως όσοι από την αντιπολίτευση διαμαρτύρονται και τους επιρρίπτουν ευθύνες το κάνουν γιατί είναι λαϊκιστές, σκανδαλοθήρες και επιχειρούν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Κι ας λένε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η Ελλάδα «δεν έμαθε από τα παθήματα του 2007» και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κινδυνεύει να καεί στις φλόγες που δεν μπόρεσε να σβήσει.

Είδε τις φωτιές από ελικόπτερο...
Κι αντί να ακούσουμε από κάποιους κυβερνητικούς συγγνώμη, τι ακούσαμε; Τον Σουφλιά να δηλώνει ότι στην Αττική έγινε «μεγάλη οικολογική καταστροφή». Τι λες, αρχηγέ. Πόθεν σου προέκυψε αυτό, γιατί αν πιστέψει κανείς τον Αντώναρο και κάτι γαλάζια παλικάρια που παίρνουν σβάρνα τα κανάλια, δεν έγινε δα και τίποτε το σοβαρό. Τι άλλο ακούσαμε; ΤΟ νέο. Ότι ο Πρωθυπουργός, λέει, την Τρίτη δεν συναντήθηκε με κανέναν υπουργό, θέλοντας έτσι να δείξει την ενόχλησή του γιατί δεν λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός. Α, ναι; Σοβαρά; Δεν συναντήθηκε ωστόσο τόσες μέρες που οι πυρκαγιές έκαιγαν την Αττική ούτε και με κανέναν πολίτη από τις περιοχές που κάηκαν. Μόνο στο ελικόπτερο μπήκε για να δει το μέγεθος της φωτιάς και να επιστρέψει στο Μαξίμου.

... και δεν ήξερε τι να κάνει
Διάφορα μπλογκ βέβαια το έχουν παρακάνει. Εμφανίζουν τον Καραμανλή ως Νέρωνα να παρακολουθεί αμέριμνος την Αττική να καίγεται. Λυπάμαι που θα διαφωνήσω, αλλά ο Νέρωνας είχε μια στρατηγική καίγοντας τη Ρώμη. Την έκαψε για να την ανοικοδομήσει ξανά και σε καλύτερη βάση και παράλληλα να την απαλλάξει από τις παράγκες που την περιτριγύριζαν. Ο Καραμανλής, καμιά σχέση. Παρακολουθούσε τη φωτιά, γιατί τα είχε παραδώσει, δεν ήξερε τι να κάνει. Κι αν μείνει για κάτι στην Ιστορία, θα είναι μόνο το ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν ένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τόσο πολλούς για τόσο μεγάλο διάστημα...
Γ.Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά