Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Επιδιώκουν (πράσινη) ολική επαναφορά στη Στερεά Ελλάδα


Το ΠΑΣΟΚ και στις ευρωεκλογές παρέμεινε στα ποσοστά του 2007 ενώ η Ν.Δ. υποχώρησε κατά 10 μονάδες- Μοιρασμένες δείχνουν οι δύο μονοεδρικές
Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκουν οι Νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, είναι μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικά περιοχές της χώρας, η οποία από τη μεταπολίτευση και μετά ακολουθεί (και ορισμένες φορές μεγεθύνει) τις γενικότερες τάσεις των εκλογικών προτιμήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συντριπτικό ποσοστό που συγκέντρωσε το 1974 η Ν.Δ. (62,1% και πάνω από 58% σε όλους τους νομούς), το οποίο, επτά χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε ισχυρότατο ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ (51,6% και πρώτο κόμμα σε όλους τους νομούς). Βέβαια σε σύγκριση με τις τεράστιες αυτές μετατοπίσεις, οι μεταβολές που σημειώθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και μετά εμφανίζονται σαφώς πιο περιορισμένες. Ο γενικός κανόνας όμως που ακολουθούν είναι ότι την πλειοψηφία στη Στερεά Ελλάδα κατακτά ο κατά περίπτωση νικητής των εκλογών και με μια διαφορά από το δεύτερο κόμμα απολύτως συγκρίσιμη με την αντίστοιχη διαφορά τους σε εθνικό επίπεδο. Η δεύτερη σχετική ιδιαιτερότητα αφορά την αυξημένη, συγκριτικά, επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων, το αθροιστικό ποσοστό των οποίων συχνά αγγίζει το 90% (όπως π.χ. το 1993 και το 2000), με κατώτερο σημείο το 83,8% των τελευταίων εκλογών.

Ο κανόνας της συμπόρευσης με τα γενικότερα εθνικά εκλογικά, επιβεβαιώθηκε στη Στερεά Ελλάδα και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να παραμένει στο επίπεδο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών (38,9%, έναντι 39,8% το 2007) και τη Ν.Δ. να υποχωρεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (34% από 44%). Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποκατέστησε επίσης και την παραδοσιακή εκλογική γεωγραφία της περιοχής, με το ΠΑΣΟΚ να υπερισχύει κατά κράτος στην Εύβοια και τη Βοιωτία (με διαφορά περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων από τη Ν.Δ.) και τη Ν.Δ. να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε Φθιώτιδα και Φωκίδα, κάτι που τα τελευταία είκοσι χρόνια μόνο το 1993-1996 αμφισβητήθηκε στην πρώτη και ουδέποτε στη δεύτερη. Τέλος, ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά η μονοεδρική Ευρυτανία, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει, τα τελευταία χρόνια, ανατρέψει έναν δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων. Αν οι τάσεις που καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές επαναληφθούν και στις 4 Οκτωβρίου, οι απώλειες σε αριθμό εδρών, θα είναι σημαντικότατες για τη Ν.Δ., η οποία κινδυνεύει να χάσει τις 5 από τις 11 έδρες που διαθέτει σήμερα (2 από τις 3 της Βοιωτίας, 1 από τις 3 της Εύβοιας και 2 από τις 4 της Φθιώτιδας).

Με δεδομένη μάλιστα τη σχετική αδυναμία των μικρών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος από τις 5 αυτές έδρες, αφού μόνο ο ΛΑΟΣ μέσω μεταγραφής, ελπίζει να αποσπάσει στην Εύβοια την έδρα που αναμένεται να χάσει η Ν.Δ.


Το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανατρέψει το βαρύ 4-1

Απόλυτη επικράτηση της Ν.Δ. σήμαναν οι εκλογές του 2007. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε με εκπροσώπηση ενός μόνο βουλευτή και τις υπόλοιπες 4 έδρες κατέλαβε το κυβερνών κόμμα. Όμως η αναμενόμενη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιορίσει τη Ν.Δ. σε 2 έδρες.

Ν.Δ. Παρόντες και σε αυτή την αναμέτρηση είναι οι 4 βουλευτές: ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος (1ος με 29.378 σταυρούς), ο Χρήστος Σταϊκούρας (2ος με 23.296), ο Νίκος Σταυρογιάννης (3ος με 18.647) και ο Ηλίας Καλλιώρας (4ος με 13.517). Στις νέες υποψηφιότητες είναι φέτος η δικαστική υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Αμφίκλειας Παναγιώτα Γιαλούρη, η δημοσιογράφος Νάντια ΔημητροκάληΠαππά και ο δικηγόρος και πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος .

ΠΑΣΟΚ. Στη μάχη ρίχνεται ξανά η μόνη βουλευτής Τόνια Αντωνίου (1η με 21.409 σταυρούς) και οι δύο πρώτοι επιλαχόντες, ο Νίκος Τσώνης (2ος με 20.039) και ο Θωμάς Στάικος (3ος με 12.979), γιος του πρώην βουλευτή Βαγγέλη Στάικου. Στα νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου είναι ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Αλαμπάνος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ηλίας Αποστολάκης, ο Δημήτρης Δροσογιάννης, γιος του παλιού υπουργού Αντώνη Δροσογιάννη, και η πρώην ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή. ΚΚΕ. Με 4 παλιούς υποψηφίους, τον Αναστάσιο Χρονά (1ος με 2.511 σταυρούς), τον Κωνσταντίνο Μπασδέκη (2ο με 1.829), τον Ευθύμιο Τσέτσο (3ος με 1.213) και την Κατερίνα Τσέλιου (4η με 882), καθώς και 3 νέες υποψηφιότητες ( Θωμάς Νικολάου,Λίτσα Παππά και Παναγιώτης Πολίτης) κατεβαίνει το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ. Εκ νέου κατέρχονται η Κατερίνα Θεοχάρη (2η με 977 σταυρούς), ο Νίκος Γρεβενίτης (4ος με 465) και ο Κωνσταντίνος Θεοδοσίου (6ος με 355). Οι θέσεις του ψηφοδελτίου συμπληρώνονται από τους Κωνσταντίνο Κώτσιαλο, οικονομολόγο, Βασιλική Λέβα, εκπαιδευτικό, Χρήστο Πολύμερο, συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο και Δημήτρη Σταματόπουλο, δικηγόρο.

ΛΑΟΣ. Μόνο δύο αλλαγές επέλεξε ο ΛΑΟΣ, αυτές της Αθανασίας Κούτσιου και του Δημήτρη Παπαγυιού, για το ψηφοδέλτιό του στο οποίο μετέχουν όπως το 2007, οι Δήμητρα Γεμένη, Δημήτρης Κρουπής, Δήμος Μαγκλάρας, Χρυσόστομος Ξηρομερίτης και Γιώργος Ευσταθίου .

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με νέο όνομα τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο και τις παλιές υποψηφιότητες του 2007 Βασιλική Νάκου, Ιουλιέττα Παπαλέξη,Στέφανο Σταμέλλο και Ηλία Χαλδούπη παίρνουν μέρος οι Οικολόγοι.


Σταθερό το γαλάζιο προβάδισμα παρά τις απώλειες

Το σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. από το 2004, που η περιφέρεια αυτή έγινε μονοεδρική, κατέγραψαν οι προηγούμενες εκλογές, αν και τα ποσοστά της κινήθηκαν αυτή τη φορά ελαφρώς κάτω από το 50%. Σοβαρές απώλειες είχε και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όταν κινήθηκε στο 37,75%, διατηρώντας πάντωςμια διαφορά ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ, που παρέμεινε στο 33,3%.

Ν.Δ. Με τον σημερινό της βουλευτή και υφυπουργό Γιάννη Μπούγα (1ος με 7.718 σταυρούς) και δύο νέα πρόσωπα κατεβαίνει η Ν.Δ. Είναι η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη και ο καθηγητής Αναστάσιος Φλώρος.

ΠΑΣΟΚ. Με δύο ονόματα του ψηφοδελτίου του 2007, την Αφροδίτη Παπαθανάση (1η με 5.377 σταυρούς) και τον Γιώργο Παπαλεξίου (3ος με 2.445) συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Καινούργια υποψηφιότητα είναι ο δικηγόρος Γιώργος Πήτας.

ΚΚΕ. Οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι του 2007 κατέρχονται εκ νέου: ο Νίκος Αγγελόπουλος (1ος με 2.396 σταυρούς) και ο Γιώργος Ιωσηφίδης (2ος με 576). Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνει ο ιδιωτικός υπάλληλος Αλέξης Γώγος.

ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεωμένο πλήρως είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο εμφανίζονται αυτή τη φορά η Πολυξένη Ηλιοπούλου, ο Νίκος Κουτσούκος και ο Απόστολος Τσιάμης .

ΛΑΟΣ. Μόνον ο πρώτος σε σταυρούς των προηγούμενων εκλογών Ευθύμιος Λέκκας δίνει ξανά τη μάχη, μαζί με τον Χρήστο Γιαννικούλη και την Παρασκευή ΚατραβάΕυαγγελάτου .

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με μία μόνο υποψηφιότητα, την ίδια όπως και το 2007, κατεβαίνουν οι Οικολόγοι που εκπροσωπούνται από τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου.
Ξαναχτυπά τη μονοεδρική με σύμμαχο τις ευρωεκλογές

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 που η Ευρυτανία έγινε μονοεδρική περιφέρεια, μόνο στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ, έστω και με μικρή διαφορά, κατόρθωσε να ανακτήσει την εκπροσώπηση της περιφέρειας, που διατηρούσε αδιάλειπτα η Ν.Δ. από τον Ιούνιο του 1989 (τότε με τον Παύλο Μπακογιάννη). Την ανατροπή του 2007 φιλοδοξεί να επαναλάβει το ΠΑΣΟΚ, έχοντας σύμμαχο και την πρόσφατη επικράτηση στις ευρωεκλογές και την άνετη υπεροχή του στην πρωτεύουσα του νομού με 800 ψήφους διαφορά.

Ν.Δ. Πλήρως ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο οποίο συμμετέχουν ο νομαρχιακός σύμβουλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ΄80, Χρήστος Αρβανίτης, ο μέχρι πρότινος υποδιοικητής του ΙΚΑ Σεραφείμ Λιάπης και ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Καρπενησίου Ηλίας Χορμόβας.

ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ηλίας Καρανίκας (1ος με 7.584

σταυρούς) και ο πρώτος επιλαχών Νάσος Γεωργαλής (2ος με 1.220) θα είναι ξανά υποψήφιοι, μαζί με τον αντιπρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου Γιώργο Λάγαρη.

ΚΚΕ. Τα πρόσωπα του 2007 διατήρησε και τώρα το ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιό του που απαρτίζουν η Ελισάβετ Σταμέλου (1η με 175 σταυρούς), ο Γιάννης Γιαννούλης (2ος με 135) και ο Νίκος Σερετάκης (3ος με 121).

ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ένα νέο όνομα κατέρχεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κοσμάς, μαζί με τους υποψηφίους του 2007 Ευθυμία Ζαβού- Μπόμπα (1η με 117) και Νίκο Λυκοκάπη (3ος με 81).

ΛΑΟΣ. Ανάλογη υπήρξε η επιλογή του ΛΑΟΣ, που μετέχουν εκ νέου ο Γιάννης Μακρής και ο Θανάσης Ντρίβας με καινούργια υποψηφιότητα αυτή της Ελένης Τσιγαρίδα. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με έναν μοναδικό υποψήφιο συμμετέχουν οι Οικολόγοι, τον Κωνσταντίνο Καραμπά.
Τους έβαλε φωτιά το Βατοπέδι

Άμεσος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η επαναφορά της περιφέρειας αυτής στο «πράσινο» στρατόπεδο, όπως ίσχυε πριν από τις εκλογές του 2004και επιβεβαιώθηκε εκ νέου στις πρόσφατες εκλογές, με σημαντική μάλιστα διαφορά από τη Ν.Δ. (39,1% έναντι 30,7%). Με δεδομένο μάλιστα και το ενδεχόμενο πανελλαδικής επικράτησής του την ερχόμενη Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να κατακτήσει τρεις έδρες, περιορίζοντας σε μία τη Ν.Δ.

Ν.Δ. Με αποχωρήσεις σημαδεύτηκε η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Η παραμονή του πρώην υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου (1ος με 15.141 σταυρούς το 2007) πυροδότησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει τελικά η Σοφία Μπουφούνου- Πατσαντάρα και τη θέση της να πάρει μετά τη δημοσιοποίηση του αρχικού ψηφοδελτίου, η δημόσια υπάλληλος Βασιλική Μαχαίρα. Και αυτή τη φορά παίρνουν μέρος οι άλλοι δύο βουλευτές του κόμματος, ο Μιχάλης Γιαννάκης (2ος με 13.794

σταυρούς) και ο Ανδρέας Κουτσούμπας (3ος με 8.463), καθώς και ο οικονομολόγος Γιάννης Καράμπελας (4ος με 8.436) και η δικηγόρος Σωτηρία Μανάρα- Μαυράκη (6η με 2.940).

ΠΑΣΟΚ. Με τον βουλευτή του Βασίλη Τόγια (1ος με 16.503 σταυρούς) και άλλους τρεις υποψηφίους του 2007 κατέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Το «παρών» δίνουν ξανά η νομαρχιακή σύμβουλος Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη (2η με 13.013), η δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα, ανιψιά του πρώην υπουργού Αλέκου Ακριβάκη (3η με 9.778) και ο οικονομολόγος Άκης Βαγιάκος. Νέα ονόματα είναι ο δήμαρχος Σχηματαρίου Ευάγγελος Γεωργίου και ο γιατρός Βασίλης Παπαθανασίου .

ΚΚΕ. Με τέσσερις υποψηφίους του 2007 συμμετέχει και αυτή τη φορά το ΚΚΕ: ο Γιώργος Γκικόπουλος (2ος με 1.689 σταυρούς), ο Κωνσταντίνος Αντωνέλος (4ος με 1.348), ο Σοφοκλής Τόγιας (5ος με 1.348) και ο Ευάγγελος Ξένος (6ος με 601). Νέες υποψηφιότητες του ψηφοδελτίου είναι η εκπαιδευτικός Αναστασία Κοντογιάννη και ο δικηγόρος Αντώνης Τουλουμάκος. ΣΥΡΙΖΑ. Ανανέωση κατά το ήμισυ επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις εκλογές θα πάρουν μέρος όπως και το 2007 ο Δημήτρης Αλεξάνδρου (2ος με 760 σταυρούς), η Δέσποινα Σπανούδη (3η με 641) και ο Δημήτρης Δελβενακιώτης (5ος με 531). Στις υπόλοιπες θέσεις περιλαμβάνονται οι Αθανάσιος Αλεστάς , Νίκος Θηβαίος και Άννα Κυριάκου- Μίχαλου.

ΛΑΟΣ. Μόνο ο τρίτος σε σταυρούς του 2007, Λουκάς Κυριακού, παραμένει στο ψηφοδέλτιο, στο οποίο αυτή φορά δίνουν τη μάχη ο Μάνος Αναστασόπουλος, η Μίνα Γιοβανούδη, η Βασιλική Ζητουνιάτου, η Γεωργία Μανώλη και ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Όπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση, υποψήφιος είναι ξανά ο Γιάννης Γεωργίου, ενώ στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται φέτος η Έλλη- Άννα Κατώπη, ο Στέλιος Παναγιωτίδης και η Ιωάννα Ρούση .


Από μία έδρα διεκδικούν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ

Ο εκλογικός νόμος «χτύπησε» και σε αυτή την περιφέρεια, όπου το ΠΑΣΟΚαναδείχτηκε πρώτο κόμμα το 2007, αλλά περιορίστηκε σε δύο έδρες έναντι τριών που προσκυρώθηκαν στη Ν.Δ., ενώ εκπροσώπηση πέτυχε και το ΚΚΕ. Σε πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες κινήθηκε η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές (41,0% έναντι 30,6%), ενώ πιθανή επικράτησή του σε αυτή την αναμέτρηση σε πανελλαδικό επίπεδο θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών της γαλάζιας παράταξης σε δύο (εφόσον μάλιστα υπερβεί το 33,3%).

Ν.Δ. Σταθερές υποψηφιότητες αποτελούν για τη Ν.Δ. οι τρεις βουλευτές της: ο Σίμος Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου (1ος με 24.591 σταυρούς), ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος (2ος με 21.335) και ο πρώην υφυπουργός Αναστάσιος Λιάσκος (3ος με 20.765). Όπως και το 2007 κατέρχεται ο απόστρατος αξιωματικός Σταύρος Μακαρίου (8ος με 2.866), ενώ νέα πρόσωπα είναι η γεωλόγος Σίσσυ Λάιου, η επιχειρηματίας Μαρία Παναγάκου- Τρακοσιάρη, η εφοριακός Βασιλική Παππά και ο εκπαιδευτικός Θεόδωρος Σταματίου.

ΠΑΣΟΚ Με πέντε ονόματα από το ψηφοδέλτιο του 2007 εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους βουλευτές Κατερίνα Περλεπέ- Σηφουνάκη (1η με 24.300 σταυρούς) και Γιώργο Παπαγεωργίου (2ος με 17.311), τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Πιπεργιά (3ος με 16.510), τον Σίμο Κεδίκογλου, ανιψιό του πρώην υπουργού και ξάδελφο του συνονόματου υποψηφίου με τη Ν.Δ. (4ος με 15.715) και τον Σταύρο Καμαριώτη (6ος με 7.700). Αυτή τη φορά το ψη φοδέλτιο συμπληρώνουν ο νομαρχιακός σύμβουλος Δημήτρης Ανδρέου, η δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας Κατερίνα Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή Γιάννη Καλαμακίδη και ο αντινομάρχης και υποψήφιος το 2004, Ανδρέας Σπανός.

ΚΚΕ. Τη συνταγή του 2007 ακολουθεί το ΚΚΕ, επιλέγοντας τους ίδιους υποψηφίους με εξαίρεση το νέο όνομα της δημοτικής συμβούλου Καρύστου Κυριακούλας Βρανά. Παρόντες είναι ο νυν βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαρίνος (1ος με 3.787 σταυρούς), καθώς και οι Ιωάννα Ντούρου (2η με 3.674), Γιώργος Αργύρης (3ος με 1.649), Βαγγέλης Σταματούκος (4ος με 1.497), Ευαγγελία Παπασταθοπούλου- Ραχιώτη (5η με 1.465), Αντώνης Κούκουρας (6ος με 1.323) και Στάθης Λιαγκάκης (7ος με 1.136).

ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου (1ος με 2.610 σταυρούς) και οι Δέσποινα Μαρίνου (2η με 1.160) και Γιάννης Τήνιος (4ος με 778) κατέρχονται και σε αυτές τις εκλογές. Στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος,ο Νίκος Λεβέντης,η Ζωή Λιβανίου, η Ειρήνη Μόκκα και ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος .

ΛΑΟΣ. Ιδιαίτερα ενισχυμένο και με φιλοδοξία να εξασφαλίσει μια βουλευτική έδρα εμφανίζεται το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη μετά τη μεταγραφή της Ουρανίας Παπανδρέου- Παπαδάκη, που το 2007 ήταν πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. (4η με 11.489 σταυρούς) και την επίσημη προσχώρηση στον ΛΑΟΣ του συζύγου της Νίκου Παπανδρέου, πρώην νομάρχη και πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν επίσης οι τέσσερις πρώτοι σε σταυρούς του 2007: οι Ευαγγελία Δέσκα, Σταύρος Καρκαλέτσης, Νίκη Θεοδώρου και Στέλιος Τρακόσας. Νέες υποψηφιότητες είναι αυτές των Γιάννου Κοτρώνη, Καλλιόπης Κυριακού και Νίκου Μπαραμπούτη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Οι δύο υποψήφιοι της προηγούμενης αναμέτρησης, Χριστίνα Μπόκου- Σιαμπάνη και Αλκαίος Χαζαράκης, εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο και αυτή τη φορά μαζί με τους Ανδρέα Βασιλείου, Γιάννη Ζαμπετάκη, Δημήτρη Μάρα, Ζωή Μελισσαροπούλου,Καλλιόπη Ξανθούλη και Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη.


Καθηλωμένη χαμηλά η Αριστερά

Η δύναμη της Αριστεράς στη Στερεά Ελλάδα, τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια παραμένει καθηλωμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, από 5% (όπως το 1993) έως 10% όπως τον Ιούνιο του 1989 για τον ενιαίο Συνασπισμό ή αθροιστικά για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες εκλογές. Γεγονός που έχει καταστήσει ιδιαίτερα δυσχερή την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, την οποία εξασφάλισε (μέσω β΄ κατανομής) την περίοδο 1989-90 στη Φθιώτιδα (με τον Αθ. Παφίλη) και χάρη στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου στην Εύβοια, το 1996 με τον Βαγ. Αποστόλου του ΣΥΝ και το 2007 με τον σημερινό βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο, ο οποίος διεκδικεί με βάσιμες ελπίδες την επανεκλογή του.

Ηλίας Νικολακόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

3 σχόλια:

  1. Στην Φθιώτιδα θα βγάλει 3 έδρες η ΝΔ και 2 το Πασόκ, εκτός και αν τα πράγματα αλλάξουν, σ΄αυτό θα παίξει ρόλο η Εύβοια. Το Λαός δεν πέρνει έδρα γιατί το Πασόκ είναι ισχυρό στην Εύβοια, ενώ ισχυρή είναι η ΝΔ στην Φθιώτιδα, Η Ευρητανία ίσως πάει πάλι στο Πασόκ,(αλλά με επιφύλαξη, λόγω των προσώπων). Στη Φωκίδα, μάλλον Πασόκ, όπως και η Βοιωτία την θεωρώ κάστρο του Πασόκ, έτσι και πάει κάτι στραβά έστω και σε μία έδρα για το Πασόκ σκούροχρωμη η αυτοδυναμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Φθιώτιδα θα βγάλει 3 έδρες η ΝΔ και 2 το Πασόκ, εκτός και αν τα πράγματα αλλάξουν, σ΄αυτό θα παίξει ρόλο η Εύβοια. Το Λαός δεν πέρνει έδρα γιατί το Πασόκ είναι ισχυρό στην Εύβοια, ενώ ισχυρή είναι η ΝΔ στην Φθιώτιδα, Η Ευρητανία ίσως πάει πάλι στο Πασόκ,(αλλά με επιφύλαξη, λόγω των προσώπων). Στη Φωκίδα, μάλλον Πασόκ, όπως και η Βοιωτία την θεωρώ κάστρο του Πασόκ, έτσι και πάει κάτι στραβά έστω και σε μία έδρα για το Πασόκ σκούροχρωμη η αυτοδυναμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΣΩΝΗΣ-ΣΤΑΙΚΟΣ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ
    ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά