Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Νέος Τσώρτσιλ; Ε όχι, δα!


Λες και είναι ονειδιστική η σύγκριση με τον Βρετανό ηγέτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί τον Κώστα Καραμανλή «Τσώρτσιλ», επειδή, λένε, υπόσχεται μόνον «blood, toil, tears and sweat» («αίμα, μόχθο, δάκρυα και πόνο»), όπως έκανε ο Τσώρτσιλ προς το κοινοβούλιο και τον λαό της χώρας του τον Mάιο του 1940.

Δεν αποκλείω στην Ελλάδα του παραλογισμού –όπου πολλοί συμπολίτες μας θα ήθελαν να είχαν κερδίσει η Αριστερά τον Εμφύλιο, ενώ συγχρόνως απολαμβάνουν ηδονικά τα αγαθά του καπιταλισμού– ο Τσώρτσιλ να είναι ιστορική μορφή αντιπαθής στους σύγχρονους Ελληνες. (Ουδόλως θα με εξέπληττε, αφού άλλωστε ο Τσώρτσιλ συνέβαλε αποφασιστικά στην ήττα των κομμουνιστών στην Αθήνα, όταν αποπειράθηκαν να πάρουν την εξουσία με τα όπλα τον Δεκέμβριο του 1944...) Ακόμη και έτσι αν είναι όμως, ο παραλληλισμός με τον Κ. Καραμανλή είναι ιστορικά αβάσιμος και άστοχος. Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, σε μία από τις κρισιμότερες ώρες στην ιστορία της χώρας του, ο Τσώρτσιλ υποσχέθηκε μόνο θυσίες. Είχε όμως περάσει τα προηγούμενα χρόνια εκτός κυβέρνησης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο από τις φιλοδοξίες της ναζιστικής Γερμανίας και ζητώντας τον εξοπλισμό της χώρας του, μέχρι του σημείου ώστε να θεωρείται σχεδόν γραφικός από το πολιτικό κατεστημένο της εποχής.

Αντιθέτως, ο Κ. Καραμανλής δεν ήλθε στην εξουσία μόλις μας άγγιξε ξαφνικά η διεθνής κρίση (για την οποία θυμίζω ότι πέρυσι στη ΔΕΘ είχε πει ότι ήμασταν «θωρακισμένοι» και δεν μας άγγιζε...). Είχε το τιμόνι της διακυβέρνησης τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών επιδεινώθηκε. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε έναν Τσώρτσιλ. Εχουμε έναν Νέβιλ Τσάμπερλεν, που πρώτα οδηγεί απροετοίμαστη τη χώρα στην κρίση και ύστερα υπόσχεται από πάνω θυσίες! Αλλά στην Ιστορία δεν υπήρξε τέτοιος χαρακτήρας. Ο Τσάμπερλεν μόλις συνειδητοποίησε την αποτυχία του παραιτήθηκε...

Στ. Κασιμάτης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά