Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Αύξαναν 2 δισ. κάθε μήνα το έλλειμμα


Τι αναφέρει η επιστολή Παπακωνσταντίνου 
«Αγαπητέ Joaquin, Σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαμε με την ευκαιρία των συμβουλίων Eurogroup-Ecofin στις συνεδριάσεις στο Λουξεμβούργο, επισυνάπτω ένα σημείωμα σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου 2009 σε απάντηση στις συστάσεις του Συμβουλίου για την Ελλάδα από την 27 Απριλίου 2009 στο πλαίσιο του άρθρου 104 (7).
 Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα αυτά υπολείπονται της αντιμετώπισης του προβλήματος σημαντική δημοσιονομική που η Ελλάδα αντιμετωπίζει. Επικεντρώνονται κυρίως στο σκέλος των εσόδων και ήταν κυρίως εφάπαξ χαρακτήρα (one-off).
 Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στατιστικών και τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση. Οι δεσμεύσεις αυτές θα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό του 2010 και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας. Προς το σκοπό αυτό προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής».
 Στην επιστολή όπου αναλύει την αποδοτικότητα των μέτρων , ο κ.Παπακωνσταντίνου τονίζει επίσης:
«Η αρχικά εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων αυτών ήταν η μείωση του ελλείμματος κατά το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ το 2009. Ωστόσο, οι τρέχουσες εκτιμήσεις, μετά την εφαρμογή των μέτρων, υπολείπονται των αρχικών προσδοκιών. Πιο συγκεκριμένα, η επίπτωση εκτιμάται τώρα σε 2,3 δισ. ευρώ ή λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ το 2009.
Αυτή η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της σημερινής εκτίμησης μπορεί να αποδοθεί σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις που συνόδευαν τις ανακοινώσεις και στην αποτυχία στην εφαρμογή ορισμένων από αυτά τα μέτρα λόγω συνταγματικών προβλημάτων (όπως στην περίπτωση των ημιυπαίθριων)….
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης  είναι 16 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 7% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 Αυτή η σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις μπορεί να εντοπιστεί σε τρεις κύριες πηγές. Πρώτον, ως αποτέλεσμα του «οικονομικού κύκλου», που οφείλεται σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ. Δεύτερον, και σημαντικότερο, ως αποτέλεσμα του «εκλογικού κύκλου» (λόγω πολιτικής αστάθειας κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου η οικονομική πολιτική θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης), με σοβαρή μείωση των εσόδων και υπερβάσεις δαπανών.
Αυτό είχε ως επακόλουθο την κατάρρευση των μηχανισμών είσπραξης φόρων, εξαιτίας των διαδοχικών ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών, καθώς και στις σοβαρές υπερβάσεις των δαπανών, λόγω της πλήρους έλλειψης ελέγχου επί των δαπανών. Τρίτον, ως απόρροια "μη υποβολής εκθέσεων", λόγω της απόκρυψης από επίσημες στατιστικές αρχές ορισμένων δαπανών, όπως οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην δημοσιονομικών στατιστικών και τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση. Όσον αφορά το 2010, στόχος είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος σε ένα μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το 2010, με μια πολιτική για την εναρμόνισή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
 Επιπλέον, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει επιθετική πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι προσπάθειες αυτές θα συμπληρωθούν και θα υποστηριχθούν με εκείνες για τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, καθώς συμβάλλουν στην αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας».


 Επιπλέον όσων αναφέρει στην επιστολή του ο Γ.Παπακωνσταντίνου , τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 πιστοποιούν την κατάρρευση των εισπράξεων κρατικών εσόδων (προ επιστροφών φόρων) που μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, και έφτασαν στα 38,7 δισ. ευρώ, έναντι στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 59,3 δισεκατομμυρίων.
Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, και πενιχρές από φόρους μεταβίβασης ακινήτων (400 εκατ. ευρώ!) και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων.
www.protothema.gr

2 σχόλια:

  1. ΠΑΣΟΚ
    Εγινε και αυτο!!

    Σημερα λιγο πριν τις 14.00 και πριν κλεισει το Yπουγειο Παιδειας μπηκε στον χωρο του Υπουργείου ο ηγέτης των εντιμων πρασινοφρουρών μαζί με τρεις εμπίστους!!

    Από τα "παράθυρα πήδαγαν" οι δεξιοί και την κοπάναγαν μόλις είδαν τον δρ Κουτσούκο και τους έντιμους πρασινοφρουρούς!!

    Χειροκροτήματα στην είσοδο του υπουργείου από δημοκρατικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς!!Μια κυρία αναφώνησε:

    ' ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ....ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΤΙΛΗ...."

    Ο "θρύλος' Δρ Κουτσούκος ξεπέρασε κάθε προσμονή!!

    Τρεις δεξιές Διευθύντριες κλείστηκαν στις τουαλέτες και ακόμα να βγούνε (κατουρήθηκαν πάνω τους)!!

    Πέντε δεξιοί χαφιέδες-μιζαδώροι την κοπάνησαν με το εσωτερικό ασανσερ από την πλευρά της ΑΣΠΑΙΤΕ!!

    Μόλις ακούστηκε στην ΑΣΠΑΙΤΕ ότι ο δρ Κουτσούκος είναι στο Παιδείας άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο κατι "καθηγήτριες" και κάτι "καθηγητές χωρίς πτυχία και προσόντα!!

    Μέχρι και τα ποντίκια βγήκαν από τα λαγούμια και τα σκιουράκια της ΑΣΠΑΙΤΕ να δούν τί συμβαίνει!!


    Τό νέο μεταδόθηκε με ηλεκτρονική ταχύτητα!!!

    'Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ ΜΠΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...

    ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ/ΣΕΛΕΤΕ!!!

    ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ!!!

    ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΑΕΤΙΑ. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ'?


    Συγκινημένοι οι υπάλληλοι χαιρέτησαν τον Δρ Κουτσούκο Αναστάσιο ...
    Επίτέλους Τέλος
    που έλεγε και ο
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ;
    ΚΟΥΚΙΑ ΣΠΕΡΝΩ.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 4:47

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά