Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Διεθνές ρεζίλι με την (ντοπέ) λαμπαδηδρόμο Φανή Χαλκιά


Σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων που άναψε... φωτιές στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία για τους χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ 2010 αποτέλεσε η απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριλάβει στους λαμπαδηδρόμους την τιμωρημένη λόγω ντόπινγκ Φανή Χαλκιά. Μάλιστα η αθλήτρια των 400 μ. με εμπόδια έτρεξε προχθές αργά το απόγευμα σε ένα από τα πιο προβεβλημένα κομμάτια της διαδρομής, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η εικόνα της Χαλκιά με την ολυμπιακή δάδα έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε την οργή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που «αποδοκίμασε την απόφαση των ελλήνων αξιωματούχων» όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Αssociated Ρress. Η αντίδραση της ΔΟΕ ήταν άμεση και η εκπρόσωπός της κυρία Εμανουέλ Μορό χαρακτήρισε την εν λόγω ενέγεια «αδικαιολόγητο και ασυγχώρητο λάθος» !

« Στις οδηγίες που αφορούν τη λαμπαδηδρομία σημειώνεται πολύ καθαρά ότι η επιλογή των λαμπαδηδρόμων πρέπει να γίνεται με σεβασμό στον ολυμπιακό χάρτη και στις αρχές του» σημειώνει η κυρία Μορό σε email που απέστειλε στο Αssociated Ρress και προσθέτει: «Για παράδειγμα σε όσους έχει αφαιρεθεί η ολυμπιακή διαπίστευση ή έχουν τιμωρηθεί για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ δεν πρέπει να επιτρέπεται να τρέχουν ως λαμπαδηδρόμοι». Η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ αφού ξεκαθάρισε ότι υπεύθυνη για την επιλογή των λαμπαδηδρόμων στο ελληνικό έδαφος είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τόνισε ότι «η ΔΟΕ θα επικοινωνήσει με την ΕΟΕ για το θέμα».

Από την πλευρά της η ΕΟΕ επιχείρησε να απαντήσει χθες με δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και προέδρου της ομοσπονδίας τένις κ. Σπύρου Ζαννιά ο οποίος προσπάθησε να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών αναφέροντας σε δήλωση ότι: «Η Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας αναφορικά με τη συμμετοχή της Φανής Χαλκιά στη Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Βανκούβερ 2010”, έκανε λάθος που αποδέχτηκε την πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών να τη συμπεριλάβει στη Λαμπαδηδρομία.Πάγια θέση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες που τελούν υπό τιμωρίανα μην έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε καμία αθλητική δραστηριότητα και εκδήλωση».

Σ ύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η λίστα που εστάλη από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών διαμορφώθηκε ύστερα από συννενόηση με την ΕΟΕ η οποία ζήτησε από τον ΣΕΟ τα ονόματα των μελών του ΔΣ του που επιθυμούσαν να τρέξουν όπως και ορισμένα μέλη του συλλόγου που δεν μπορούσαν να είναι περισσότερα από 20. Υστερα από αυτό ο ΣΕΟ έστειλε τη λίστα που περιλάμβανε και το όνομα της Χαλκιά η οποία παραμένει μέλος του ΔΣ του συλλόγου. Μάλιστα η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και για την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία του Πεκίνου 2008 όταν ο ΣΕΟ στα ονόματα των μελών του ΔΣ είχε συμπεριλάβει και τον κ. Λάμπρο Παπακώστα , ο οποίος όμως «κόπηκε» από την ΕΟΕ, που έχει τον τελευταίο λόγο για τους λαμπαδηδρόμους, καθώς ήταν τιμωρημένος με στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας.

Η τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στους καναδούς διοργανωτές πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Γενικής Κυβερνήτη του Καναδά, κυρίας Μικαέλ Ζαν. Τελευταία λαμπαδηδρόμος ήταν η πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νίκη Γεωργιάδου που ζει και προπονείται στο Τορόντο.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά