Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Συνωστισμός υποψηφίων «μίνι» πρωθυπουργών

ΠΑΣΟΚ
Σε μεγάλη δοκιμασία τίθενται οι αντοχές του (εξαρθρωμένου) κομματικού μηχανισμού του ΠαΣοΚ, εν όψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι διευρυμένες οικονομικές και πολιτικές αρμοδιότητες που αναμένεται να εκχωρηθούν στους αιρετούς περιφερειάρχες, καθιστώντας τους στην ουσία «μικρούς πρωθυπουργούς», πυροδοτούν τις φιλοδοξίες πολλών πολιτευτών, πρώην υπουργών, σημερινών νομαρχών, ακόμη και υφυπουργών, οι οποίοι φιλοδοξούν να μεταπηδήσουν στην Αυτοδιοίκηση. Δεν αποκλείονται όμως και μεγάλες εκπλήξεις, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να διεκδικούν τις περιφέρειες Αθήνας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πλήθος των επίδοξων υποψηφίων συνθέτει ένα παζλ, το οποίο προμηνύει έντονες εσωκομματικές συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις τοπικών κομματαρχών και μάχες στα παρασκήνια. Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μάχη για την ανάδειξη περιφερειαρχών του ΠαΣοΚ θα ανατρέψει κάποια από τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Ολες οι ενδείξεις οδηγούν για παράδειγμα στο συμπέρασμα ότι το εκλογικά επιτυχημένο τρίο του ΠαΣοΚ στην Υπερνομαρχία ΑθηνώνΠειραιά θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Η κυρία Φώφη Γεννηματά έχει καταλάβει μεν τη θέση υφυπουργού Υγείας, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει αφήσει να διαφανούν οι διαθέσεις της για επιστροφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την υποψηφιότητα για θέση περιφερειάρχη αναμένεται να διεκδικήσει και ο νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός , οι σχέσεις του οποίου όμως με το σημερινό ΠαΣοΚ δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Σύμφωνα πάντως με τους παροικούντες την Ιπποκράτους, τον βασικό ρυθμιστικό ρόλο για όλα τα παραπάνω θα παίξει ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας, ενώ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του και ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής κ. Β. Οικονόμου.

Ενα αντίστοιχο θρίλερ εξελίσσεται στην Κρήτη, όπου ήδη έχει εκδηλώσει φιλοδοξίες για τη θέση του περιφερειάρχη ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ι. Κουράκης (του περιβάλλοντος Βενιζέλου), ενώ προετοιμάζεται και η νομάρχης Ηρακλείου κυρία Βαγγελιώ Σχοιναράκη . Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης .

Εντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα αναπτύσσεται και στη Θεσσαλία, όπου την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης δεν κρύβει ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας. Συναντά όμως τις έντονες αντιδράσεις ενός συνασπισμού που έχει σχηματιστεί μεταξύ της κυρίας Σούλας Μερεντίτη στα Τρίκαλα και του κ. Β. Εξαρχου στη Λάρισα. Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναζητείται πρόσωπο που θα κατορθώσει να συγκεντρώσει ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα- κάποιοι κύκλοι της Θεσσαλονίκης προωθούν ήδη το όνομα του κ. Σπ.Βούγια, ενώ για την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ελπίδες τρέφει ο κ. Π. Σγουρίδης. Στην Πελοπόννησο ακούγεται το όνομα του σημερινού δημάρχου Κορίνθου κ. Αλ.Πνευματικού, αλλά και του σημερινού νομάρχη Αχαΐας κ. Δ. Κατσικόπουλου, ο οποίος όμως πιθανώς να διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην Ηπειρο αναμένεται να δοθεί μάχη μεταξύ του βουλευτή Ιωαννίνων και γ΄ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ευ. Αργύρη και του νομάρχη κ. Β.Ιωάννου, ενώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Α. Κοτσακάς -αν δεν είναι τελικά υποψήφιος για τον Δήμο Χίου.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βγήκαν τα μαχαίρια στη Νέα Δημοκρατία για το ποια στελέχη θα πάρουν το χρίσμα των αιρετών περιφερειαρχών, των αποκαλουμένων και «μικρών πρωθυπουργών». Στις περισσότερες «γαλάζιες» νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις έχει αρχίσει ένας ιδιότυπος πόλεμος για το ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί της νέας ηγεσίας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται κυρίως στελέχη που στήριξαν τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές και θεωρούν ότι έχουν προβάδισμα. Οι κινήσεις διαφόρων στελεχών, κυρίως πρώην βουλευτών και νυν νομαρχών, έχει δημιουργήσει αναταραχή στη ΝΔ, αν και ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στον γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Β.Μιχαλολιάκο να μη δεσμεύεται σε κανέναν και απλώς «να ακούει και να βλέπει».

Στη Ρηγίλλης αναγνωρίζουν ότι πλέον η μάχη των πολιτικών εντυπώσεων θα κριθεί το επόμενο φθινόπωρο, στις εκλογές για τους περιφερειάρχες, που είναι και η πρώτη πολιτική δοκιμασία του κ. Σαμαρά. Πάντως ως το 8ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου, δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα χρίσματα. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη στρατηγική της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς συζήτησε εκτενώς χθες το μεσημέρι σε γεύμα που είχε στην Ταβέρνα του Μανώλη, ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια για ψάρι στο Μικρολίμανο, με τον «οικοδεσπότη» κ. Μιχαλολιάκο και τον διευθυντή του γραφείου του κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

Οι «μνηστήρες» ήδη διαμορφώνουν τη στρατηγική τους και τις τοπικές συμμαχίες τους. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία φλερτάρουν και πρώην υπουργοί, και δεν είναι λίγα τα στελέχη που έχουν εκδηλώσει (ή φέρονται ότι έχουν εκδηλώσει) ενδιαφέρον, αν και θέτουν ως προϋπόθεση να δουν το οριστικό νομοσχέδιο.

Ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αρκεί να ξεκαθαριστούν εγκαίρως οι αρμοδιότητες του νέου θεσμού και να προταθεί από το κόμμα. Το όνομα που «παίζει» είναι του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρή, που υπέγραψε την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα αυξήσει τα διοικητικά της όρια, ενδιαφέρον έχει δείξει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει εξοργίσει τη Ρηγίλλης με την κίνησή του να υπογράψει στο αίτημα του ΛΑΟΣ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μεταναστευτικό. Στη Ρηγίλλης υπάρχει η σκέψη να προταθεί υποψήφιος από τη νεότερη γενιά, που θα ανήκει και στον σκληρό πυρήνα του κ. Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί την ανανέωση, και δεν «παίζει» ο πρώην υφυπουργός κ. Α. Ρεγκούζας που θέλει το χρίσμα.

Στην Πελοπόννησο, προπύργιο του κ. Σαμαρά στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δ. Δράκος.

Στην Ηπειρο κινείται πολύ έντονα και στους τέσσερις νομούς ο νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνης - στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά- και ήδη πραγματοποιεί συναντήσεις. Στη Θεσσαλία ενδιαφέρον για το χρίσμα δείχνει ο πρώην βουλευτής Λάρισας κ. Κ.Αγοραστός, ενώ «παίζει» και το όνομα του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου. Στην Κρήτη δεν υπάρχει ενδιαφέρον και όλα συνδυάζονται με την εσωκομματική κατάσταση.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά