Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Το κόμμα και ο καθρέφτης του.

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κόμμα που όλη μέρα βρίσκονταν μπροστά στον καθρέφτη του…». Κάπως έτσι ο ιστορικός του μέλλοντος είναι πιθανόν να περιγράφει τον «Συνασπισμό». Δεν πρέπει να υπήρξε στην ιστορία της πολιτικής άλλο προηγούμενο κόμματος του οποίου τα στελέχη να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τον εαυτό τους.

Ο πολιτικός φορέας που καλείται να καλύψει την περιοχή της ανανεωτικής Αριστεράς ομφαλοσκοπείται, εδώ και δεκαετίες. Με οποιοδήποτε όνομα και αν τον συναντάμε στη διαδρομή του – ΚΚΕ εσωτ , ΕΑΡ, ΣΥΝ- και με οπουδήποτε από τις πολλές ηγεσίες που άλλαξε, ο κοινός παρονομαστής η εσωστρέφεια. Η κοινή γνώμη δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει ακριβή εικόνα για τη σύνθεση του κόμματος: τάσεις, φράξιες, παρέες, συνιστώσες. Η πολιτική είναι που λείπει.

Ωστόσο πριν από δυο χρόνια πλησίασε να κάνει το μεγάλο άλμα και να επαναλάβει την ΕΔΑ του 1958. Η φρεσκάδα που ανέδιδε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος συγκέντρωσε της προσοχή της κοινωνίας. Και δημιούργησε την προσδοκία ότι μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες υπέρβασης του εκκρεμούς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ταλανίζει τον μεταπολιτευτικό δημόσιο βίο. Ο τριαντάρης αρχηγός , είχε καλή σκηνική παρουσία και ευχέρεια επικοινωνίας με τους νέους. Το κόμμα ξεκινούσε να γράψει ιστορία.

Πολύ σύντομα τους κατάπιε το εγχείρημα τους. Η σχέση με τη νεολαία εγκλωβίστηκε στην μονομερή ανάγνωση του Δεκέμβρη . Οι ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ θόλωσαν την πολιτική και την ιδεολογία «Συνασπισμού». Και η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αλέκο Αλαβάνο υπέκυψε στο σύνδρομο του Κρόνου . Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν ξανά σε κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μετά βίας εξασφάλισαν την είσοδο τους στη Βουλή.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Σε μια περίοδο που προσφέρεται για δράση και πολιτικές πρωτοβουλίες, ο «Συνασπισμός» καταπιάνεται με το φύλλο των αγγέλων. Αν θα κάνει συνέδριο , αν μπορεί να μιλάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος χωρίς να ρωτάει τις επιμέρους ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και πόσες φορές την ημέρα θα ψηφίζουν μεταξύ τους για τον …εαυτό τους! . Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να συνεχίσει την εξιστόρηση. « Μ' αυτό το κόμμα που λέτε δεν έβγαζες άκρη ….»
του Γιώργου Λακόπουλου
www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά