Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Αρρώστια χωρίς αξιοπρέπεια

Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει διασταυρωθεί με τον καρκίνο. Ολοι έχουμε ζήσει τη νόσο, πλάι μας κι εντός μας, έχουμε τραβηχτεί σε διαγνώσεις και προγνώσεις, σε προθαλάμους ιατρείων και διαδρόμους νοσοκομείων. Και όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή ότι, αν ο άρρωστος δεν διαθέτει οικονομική επιφάνεια και ισχυρή υποστήριξη από την οικογένειά του, μπορεί να χάσει το παιχνίδι χωρίς καν να αγωνιστεί, χωρίς καν να του δοθεί ευκαιρία ιάσεως ή ανακουφίσεως.
Ακουσα από το στόμα φίλου καρκινοπαθούς, καθηγητή Ιατρικής, διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής, να μου αφηγείται τι τραβάει ο ασφαλισμένος του Δημοσίου για να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Μου περιέγραφε τις μακρόσυρτες, βασανιστικές αναμονές στον Αγιο Σάββα: «Ζητώ λίγη αξιοπρέπεια μόνο...» Αδυνατούσα να τον πιστέψω: Ενας επιφανής γιατρός, καθηγητής, να εκλιπαρεί αξιοπρέπεια στο λαβύρινθο του ΕΣΥ...
Εζησα πρόσφατα την οδύσσεια ενός άλλου καρκινοπαθούς, «πληβείου», ασφαλισμένου στο ΝΑΤ. Οι γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου τον ξέγραψαν εξαρχής. Κανείς γιατρός δεν εξηγεί με σαφήνεια στους οικείους του ποια αγωγή πρέπει να ακολουθήσει, ποιες δυνατότητες νοσηλείας υπάρχουν. Τα ειδικά αντικαρκινικά νοσοκομεία δεν τον δέχονταν· τον πήραν μόνον όταν έφτασε σκελετός. Οι «ιδιωτικοί» γιατροί συστήνουν την α ή τη β θεραπεία, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια· η οικογένεια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Στο ΕΣΥ του χορηγούν παυσίπονα, τα πανάκριβα φάρμακα τα αγοράζει μόνος του και ακολουθεί μακρά διαδικασία για να πληρωθεί από το Ταμείο. Και λιώνει, χωρίς αξιοπρέπεια.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι όπως κατάντησε, ξεγράφει τους καρκινοπαθείς. Ο χρόνιος καρκινοπαθής είναι «ακριβός» ασθενής, δυσάρεστος, ανεπιθύμητος. Οι γιατροί ακτινοθεραπευτές καταγγέλλουν ότι ο εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι ελάχιστος και απηρχαιωμένος· οι ακτινοθεραπείες που χορηγούνται έχουν ρόλο παρηγορητικό· η λίστα αναμονής ξεπερνά τους δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια εκσυγχρονίζονται και θησαυρίζουν – με τα χρήματα των ασφαλισμένων...
Ιδού η ισοπολιτεία και το κράτος πρόνοιας. Η Ελλάδα του 2010 ξεγράφει τους αρρώστους της, δεν τους προσφέρει ούτε καν αξιοπρέπεια.
Ν.Ξυδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά