Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση Τόνιας Αντωνίου για την προστασία του "καθρέπτη" της Αρκίτσας



*Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με θέμα την προστασία και ανάδειξη του γεωτόπου του «καθρέπτη» της Αρκίτσας κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου στην οποία αναφέρει:



«Στην θέση Καναπίτσα (Αετορράχη) του Δ.Δ. Αρκίτσας του Δήμου Δαφνουσίων βρίσκεται ένας γεώτοπος διεθνούς αξίας στον οποίο διεξάγονται γεωλογικές και σεισμοτεκτονικές έρευνες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες για περισσότερο από σαράντα χρόνια, με αντικείμενο την χαρτογράφηση και μελέτη του σεισμικού ρήγματος της Αρκίτσας. Το τμήμα του επιπέδου του ρήγματος που φαίνεται σήμερα, γνωστό ως ''καθρέπτης'' λόγω της στιλπνότητος της επιφάνειάς του, έχει σχηματιστεί από τη δράση επανειλημμένων μεγάλων σεισμών στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν (100.000 έτη). Το μέγεθος του αποκαλυφθέντος ''καθρέπτη'', περί τα 80m ύψος και 300m μήκος, τον καθιστά ένα παγκόσμιας κλίμακας γεωλογικό φαινόμενο.

Ωστόσο, η σημερινή χρήση της τοποθεσίας αυτής ως χώρου απόθεσης απορριμμάτων είναι εντελώς ασύμβατη με την σημασία και την αξία του γεωτόπου και επιπλέον δημιουργεί σημαντικότατους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Εάν όμως η θέση αυτή προστατευθεί και αναδειχτεί θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων γεω-επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, προς παρατήρηση και μόνο αυτού του φαινομένου, αλλά και χώρο εκπαιδευτικής-πολιτιστικής ενημέρωσης, περιπάτου και αναψυχής.

Δυστυχώς, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια μέσω επιστολών ειδικών επιστημόνων, αλλά και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής από την Πολιτεία.

Επειδή όμως για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η προστασία του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου, αποτελούν την βάση για την πράσινη ανάπτυξη που είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της και επειδή θεωρείται δεδομένο το προσωπικό ενδιαφέρον των συναρμόδιων Υπουργών για το πρόβλημα, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναληφθούν προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχτεί ο γεώτοπος του «καθρέπτη» της Αρκίτσας;»





Η Πελασγία από ψηλά